Wanhan Aseman alueelle tuleva lättähattuhalli – lähinnä sen paikka jakaa tunteita


Havainnekuva lättähattuhallista.

Suolahden vanhalle asemapihalle nouseva lättähattujen hallirakennus herättää keskustelun taas henkiin. 

 

Historiallisen asema-alueen kehittämisen isoin näkyvä osa on Keitele-Museon käyttöön suunniteltu varikkorakennus, jossa olisi säilytys- ja huoltotilat muun muassa museon omistamalle Lättähatulle eli Dm7-junalle. Alkuperäisestä suunnitelmasta, Sinikosta, on luovuttu, eikä tuhatneliöistä hallia Suolahden Wanhan Aseman ja Ravintola Majakan väliselle alueelle tule. Tosin siihen on tulossa halli, johon on haettu mallia Hangon satamasta. Halli on kerrosalaltaan 903 neliötä, joka on kolme kertaa suurempi kuin Suolahden Wanha Asema.

– Viimeinen ehdotus käsittää niin sanotun uusvanhan rakennus, joka istuu miljööseen paremmin kuin peltihalli. Hallin sijainnilla painotetaan alueen monikäyttöisyyttä, halli voi toimia kesätapahtumien keskipisteenä, kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen sanoo.

Rakennuslupa on nyt vireillä ja odottaa Keski-Suomen museon kirjallista lausuntoa.

– Sen jälkeen lupa saadaan vietyä maaliin, johtava rakennustarkastaja Arto Tavaststjerna sanoo ja kertoo Keski-Suomen museon edustajan olevan kyseisen paikan kannalla.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoo hallille olleen kolme eri vaihtoehtoa sen rakennuspaikan suhteen: Wanhan Aseman ja Majakan välinen alue, Granholmintien kolmen asuinrakennuksen edusta ja vaneritehtaan alue.

– Paikkaa on pohdittu porukalla, eikä itselläni ole ollut mitään ykkösvaihtoehtoa sen sijoittumisen suhteen, Tuononen sanoo.

Tuononen sanoo, että infran kannalta valittu alue on paras.

– Maaperä ei ole vesijättömaata, joten rakentaminen tulee halvemmaksi. Paikka on myös oivallinen tapahtumien järjestämisen suhteen, Tuononen sanoo.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Hallin paikka herättää keskustelua niin puolesta kuin vastaan.

– Jokaiselle kolmelle ehdotukselle löytyy vastustajia ja puolustajia. Lättähattuhalli palvelee kaupunkilaisia, sillä sitä voi vuokrata tilaisuuksien järjestämiseen. Museaalisesti katsottuna valittu paikka on paras, Tuononen lisää.

Suolahden perinnetelakalla ei hallin paikasta olla tohkeissaan.

– Aina on hyvä, kun rakennetaan, mutta nyt paikka on väärä, Kalle Helander sanoo.

Helander ihmettelee, miksi hallia ei rakenneta veturitalliin läheisyyteen.

– Maaperä ei estä rakentamasta, ja jos niikseen tulee, ei paalujen lyönti ole mahdottomuus. Haluaisin tietää, kuka tai mikä taho sen haluaa välttämättä tuohon paraatipaikalle, Helander pohtii.

Pekka Pulkkinen on kertomansa mukaan kauhuissaan.

– Mutta niin on moni muukin suolahtelainen, jonka kanssa olen aiheesta jutellut. Miten sitten suu pannaan, kun upean Wanhan Aseman viereen pistetään 65 metriä pitkä ja 30 metriä leveä ja toistakymmentä metriä korkea rakennus? Se on kyllä aivan liian massiivinen huusholli tuohon nimen nokkaan, joka on mielestäni aivan liian upea paikka junien korjaukseen, Pulkkinen sanoo.

Eläkkeellä olevan kuvaamataidon lehtori Kari Aaltonen pitää hallin paikkaa täysin käsittämättömänä.

– Pitäisi vissiin opetella lukemaan kaupungin kuulutuksia tarkemmin, Aaltonen harmittelee ja miettii onko asialle enää mitään tehtävissä.

Aaltonen pitää rakennuksen mittasuhteita järjettömänä.

– Minkä ihmeen takia siihen tulee niin suuri rakennus parille lättähatulle? Tuntuu myös varsin omituiselta tuo pakolla pistäminen, vaikka tiedetään että asiaan on voimakasta vastustusta, Aaltonen sanoo.

Maija Piitulainen pitää ihmeellisenä, ettei kuntalaisten mielipiteitä oteta huomioon.

– Kukaan ei vastusta itse rakentamista, mutta miksi halli tehdään paikkaan, jota vastustetaan? Eikö olisi parasta rakentaa sovussa, Piitulainen kysyy.

Wanhan Aseman kaavaluonnos poiki meteliä juuri hallin sijainnin vuoksi. Yksityisten henkilöiden lähettämiä muistutuksia tuli aikoinaan 11. Kaupunki järjesti katselmuksen, jossa tuli vahvasti esille mielipide, että hallin paikka on veturitallien välittömässä läheisyydessä. Yleisötilaisuudessa tuli myös selväksi se, ettei kukaan ole vastustamassa asemanseudun kehittämistä.

Aiemmin: 

Suolahden Vanhan aseman kehittämissuunnitelma nytkähti jälleen eteenpäin

Lättähattuhalli puhuttaa

 

 

Vastaa