X-kuokkii: Eput ja seiskat ekaa päivää koulussa Suolahdessa


Opettaja Jaana Soikkala kehuu, kuinka erityisen hyvin 1C-luokkalaiset osaavatkaan viitata.

Asemakadun koulun hiekkakentällä raikuu kuorossa ”Hy-vää-ää huo-men-ta!” Telakkakadun koululla oppilaat puolestaan kuuntelevat työmaan turvallisuusohjeistusta.

 

Eppuluokkalaiset oppivat alakoulun tärkeimmän säännön ensimmäisessä aamunavauksessaan Suolahdessa: Koulussa pitää olla ihmisiksi.

– Ensinnäkin ketään ei kiusata ja toiseksi, tämä on meidän ja teidän työpaikka, joten annetaan kaikille työrauha, Asemakadun koulun rehtori Tapio Saaristo selventää lapsijoukolle koulun hiekkakentällä.

Tämä on hyvin todennäköisesti oppilaiden ja opettajien viimeinen kokonainen lukuvuosi keltaisessa kivirakennuksessa. Uuden alakoulun on määrä valmistua Telakkakadun koulun kylkeen ensi syyslukukauden aikana.

Viereisessä kirjaston sivusiivessä, evakkotiloissa, koulutiensä aloittaa 15 lapsen 1C-luokka.

Rehtori Tapio Saaristo (kesk.) kehaisee, että Asemakadun koululla on totuttu touhuamaan yhdessä, joten viime vuonna voimaan tulleeseen opetussuunnitelmaan siirtyminen on käynyt helposti.

Keltaisesta kivikoulusta siirrytään uuteen ensi lukuvuoden aikana. Vanhan rakennuksen sisäseinien koristelua jatketaan kevätlukukaudella aloitetulla Suomi 100 -teemalla.

EPPUJEN OPETTAJA Jaana Soikkalan mukaan luokka oli hiljainen tutustumispäivänä mutta keskiviikkoiset aamutunnit ovat huuhtonee ujouden veks ja kerrottavaa koulutien ensimmäisestä päivästä riittää runsaasti.

– Mä haluan oppia kaikkea uutta, oppiminen on hauskaa! Vilho Suutala intoaa samalla, kun lukee sujuvasti julisteesta kalojen nimiä.

– Mä opin lukemaan… sun ajatuksia! Ei vaan, ihan vain lukemaan, Leena Pöytäkangas vitsailee ja keikkuu levottomasti tuolillaan.

– Koulussa myös askarrellaan ja syödään ja maistellaan ruokia, Leena jatkaa.

– Ruoka on tärkeintä, Sulo Kuittinen painottaa totisena.

Uudet koululaiset ja päivän päätähdet tunnistaa pihalla ja kaupungin kaduilla keltaisista lippiksistään.

– Saatiin nämä, että meidät tunnistaa liikenteessä, Emma Litmanen selittää toimittajalle.

Vaikka kumit ja kynät on jaettu pulpetteihin ja Aapinen avattu, niin kaikkein tärkeintä on oppia tulemaan toimeen luokkakavereiden kanssa.

– Opilliset asiat tulevat sitten matkassa. Nyt alkuun tärkeintä on yhteyden synnyttäminen ja porukkaan tutustuminen, Jaana-opettaja toteaa.

Asemakadun koululla aloitti viitisenkymmentä uutta ykkösluokkalaista. Leena Pöytäkangas (vas.), Sulo Kuittinen, Emma Litmanen ja Vilho Suutala avasivat Aapisen jo ensimmäisenä koulupäivänä.

Leena esittelee, miltä tuoreen ykkösluokkalaisen pulpetin sisältö näyttääkään.

Välitunnilla eppuja ei erota muusta joukosta, niin luontevasti koulutien aloittaminen on sujunut.

TELAKKAKADUN koululla opiskelu alkaa iloisissa merkeissä kesäloman jälkeen. Uudet ja vanhat oppilaat sekä opettajat olivat kokoontuneet yhdessä saliin aloittamaan ensimmäisen koulupäivä aamunavuksella.

Aamunavauksessa kerrotaan oppilaille viereisestä työmaa-alueesta ja turvallisuudesta.

– Reippaalla mielellä tämä koulupäivä aloitettiin. Rehtorin vuosi tulee olemaan raskas, mutta hieno, kun muistetaan, että tätä tehdään nuoria varten, rehtori Mika Lehtonen sanoo.

Telakkakadun koululla aamu alkoi turvallisuusasioiden läpikäymisellä. Kuva: Eevi Riikonen

Koulun käytävät täyttyivät jälleen elämästä ja äänistä, kun välitunti alkoi. Kuva: Eevi Riikonen

Koulun käytävät ovat täynnä jännitystä ja iloa, kun uudet seiskaluokkalaiset astuivat kouluun. Millaiset fiilikset oli tulla uuteen kouluun tänä aamuna?

– Jännitti tosi paljon tulla, mutta on ollut kivaa, Kia Lupsakko kertoo.

– Vähän oudolta, kun joutui heräämään niin aikaisin pitkän koulumatkan takia, toteaa Sumiaisissa asuva Lotta Haarinen.

Uusia seiskaluokkalaisia kiinnosti eniten uuden koulun laitteet, jollaisia ei ala-asteella ole.

– Odotan eniten teknisen työn kaikkia laitteita! Aulis Manelius sanoo.

7A:n luokanvalvoja Hanna-Kaisa Helasterän oli kiva tulla aamulla töihin, koska hän tiesi, että koulussa odottaa mukava luokka.

– Uuden opetussuunnitelman mukana meille tuli uusi oppiaine, kun tekninen- ja tekstiilityö yhdistettiin ja muutettiin käsitöiksi. Ja arviointi muuttuu seiskaluokkalaisten kanssa, talvella ei saada enää numeroita, kun ne annetaan vain keväällä.

TEKSTI: TAIJA KOLEHMAINEN, EEVI RIIKONEN

Suolahtelaisella seiskaluokkalaisella Kia Lupsakkolla (vas.) ei ole pitkä koulumatka, mutta Lotta Haarinen ja Aulis Manelius kulkevat kouluun Honkolasta ja Sumiaisista. Kuva: Eevi Riikonen

Luokanvalvoja Hanna-Kaisa Helasterä (edessä) tutustui uusiin yläkoululaisiin keskiviikkona 9. elokuuta. Kuva: Eevi Riikonen

Arki alkoi kesäloman jälkeen ja koulun kellot soivat koulupäivän alkamiseksi. Kuva: Eevi Riikonen

Vastaa