X suosittelee utuuskirjaa Näin turvapaikanhakija-aallosta selvittiin


Suolahtelaissyntyinen Päivi Nerg (os. Vesterinen) kertoo kuinka tiukkaa paikkaan hän joutui ja kuinka siitä selvittiin.

Nina Järvenkylän toimittamassa Tiukka paikka -kirjassa suolahtelaissyntyinen valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg kertoo, kuinka hän koki Suomea koetelleen turvapaikanhakijailmiön toimiessaan sisäministeriön kansliapäällikkönä.

 

Suolahtelaissyntyisen Päivi Nergin ääni kuuluu kirjassa selkeästi, ja hän arvioi objektiivisesti projektin onnistumiset ja kehityskohteet. Teksti tuo lähelle hikiset istunnot, joissa pohditaan, miten yllättävät ihmismassat saataisiin turvallisesti ja humaanisti käsiteltyä. Mediapuhelin pirisee ja tilanne on herkkä moneen suuntaan. Kaiken keskellä on Päivi Nerg, joka henkilöstökonsultin sanojen mukaan ”ei kestä olla ulkokehällä huutelemassa ongelmista”. On päästävä toiminnan ytimeen korjaamaan ne ongelmat.

Nerg toimi viime vuosina Juha Sipilän hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen eli sote-uudistuksen projektijohtajana, ja kirjassa sivutaan myös Nergin ajatuksia sote-mallin uudistuksista. Hallituksen eroaminen ja sote-uudistuksen kaatuminen onkin tuonut Nergin uudelleen valokeilaan tällä viikolla, ja hän vakuutti tuoreeltaan Ylen haastattelussa (9.3.), ettei sote-uudistuksen valmisteluun käytetty 200 miljoonaa euroa ole mennyt hukkaan.

Turvapaikanhakijatilannetta tarkemmin seuranneille Tiukka paikka antaa lisää taustatietoa ja sisäpiirin näkökulman siihen, mitä maassamme tapahtui 2015–2016. Ummikko saa kelpo kasteen virkamiestyöhön ja eri toimielimien valmiuksiin tilanteessa, joka ei ole kaukana kriisistä. Kirja kertoo Nergin suulla, kuinka tilanteesta selvittiin ja miten se vaikuttaa edelleen myös tämän päivän maahanmuuttokeskusteluun.

Päivi Nerg, Nina Järvenkylä: Tiukka paikka (Docendo 2019)

Päivi Nerg (os. Vesterinen) toimi sisäministeriön kansliapäällikkönä vuosina 2012–2017. Tammikuusta 2018 lähtien hän on työskennellyt valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteerinä. Nerg on koulutukseltaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja agronomi. 

Vastaa