Yannick Lahti vappupuheessaan Äänekoskella: Uskon Euroopan unioniin sekä sen suunnattomaan potentiaaliin


Yannick Lahti keskusteli Seppo Ruotsalaisen kanssa ajankohtaisista eurovaaleista.

Äänekoskella marssittiin vappua ja kuunneltiin puhetta aurinkoisessa säässä. Juhlapuheen pitänyt Yannick Lahti korosti Euroopan merkitystä Suomelle. 

 

Demareiden eurovaaliehdokas Yannick Lahti sanoi Äänekosken torille kerääntyneille kuulijoille, ettei hänen tarvitse sen enempää itse vapun merkityksestä puhua.

– Se on selvä, että se on kaikkien työntekijöiden ja opiskelijoiden juhla. Se on tarina suomalaisen yhteiskunnan muuttumisesta tasa-arvoisemmaksi ja oikeudenmukaiseksi. Vappuna me voimme muistella ylpeinä menneitä ja katsoa toiveikkaasti tulevaisuuteen, Yannick Lahti sanoi.

Lahti pohti eduskuntavaalin tulosta, ja kertoi että puoluekenttä on muuttunut pysyvästi ja sillä oli vaikutuksensa tulokseen.

– Hallitusneuvottelut voivat osoittautua hankaliksi. Nyt tänä päivänä haluan kuitenkin keskittyä myönteiseen ja todeta, että SDP on ensimmäisen kerran suurin puolue sitten vuoden 1999. Se ei ole mitätön asia. Se tarkoittaa parhaassa mahdollisessa tapauksessa sitä, että ne vapun teemat joita me juhlimme tänään iloisissa merkeissä saavat taas kukoistaa vähintään seuraavan neljän vuoden aikana. Ja voimme heittää hyvästit kuluneen neljän vuoden ankealle jaksolle. Meillä kaikilla täällä tänään on siis syytä olla iloisella tuulella ja suhtautua myönteisesti tulevaan, Lahti sanoi.

Lahti painotti, että kevään europarlamenttivaaleissa on kyse siitä minkälaisen Euroopan me haluamme.

– Ajattelen, että sosialidemokraattisten ja eurooppalaisten arvojen, heikompien etujen puolustamisen sekä aidon rakentavan ja eteenpäin vievän vuoropuhelun merkitys Suomessa ja EU:ssa, on nyt meneillään olevien murroksien aikana tärkeämpää kuin koskaan ennen. Emme saa millään yhteiskunnallisen vaikuttamisen tasolla tyytyä vain sivustaseuraajan rooliin, kovien euroskeptisten sekä populististen voimien levittäessä omaa tunteisiin vetoavaa, mutta harvemmin tosiasioihin pohjaavaa viestiään. Heidän maalaamansa maailmankuva on kaikessa houkuttelevuudessaan ikävä kyllä hyvin mustavalkoinen. Kun pintaa raapaisee, niin heidän ehdotuksensa näyttäytyvät yhtä ontoilta kuin heidän vastakkainasettelua hakeva retoriikkansakin.

Lahti sanoi, kuinka on nähnyt päivittäin millaisia ongelmia eriarvoisuuden kasvaminen tuottaa koko Euroopan alueella.

– Olemme nähneet jo Iso-Britanniassa mitä kansallismieliset väärät lupaukset ja helpot vastaukset vaikeisiin haasteisiin tuottavat. Sekasortoa. Minun sukupolveni kivuliain poliittinen tragedia ei ole sote uudistuksen kaatuminen, tai toinen lamamme vaan Brexit. Ei sen vuoksi, että Iso-Britannian lopulta eroaa EU:sta vaan siksi, että siihen johti halpamainen retoriikka ja tosiasioiden nyt jo todettu vääristely.

Lahti kertoi kuulleensa, että EU on vain taskuvarkaissa jäsenvaltioissaan käyvä näpistelijä.

– Nämä väitteet on helppoa todistaa sisällöttömiksi. Eurooppaa ei pidä nähdä mörkönä, joka hajottaa ja hallitsee. Jokainen meistä määrittelee nyt ja tulevaisuudessa itse mikä on oma suhde Eurooppaan maanosanamme ja EU:hun poliittisen unioninamme. Meille – pienelle – Suomelle olisi melkoinen kuolinisku, jos EU:ta ei olisi olemassa. Mahdollisuutemme vaikuttaa kansainväliseen politiikkaan ja liiketoimintaan kuihtuisivat melkein olemattomaksi.

Lahti uskoo Euroopan unioniin sekä sen suunnattomaan potentiaaliin.

– Euroopassa olemme moninaisuudessamme yhtenäisiä ja tulevissa vaaleissa määrittelemme vahvasti sen minkälaisen Euroopan me haluamme. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa olla suomalainen tai olla eurooppalainen. Älkää antako minun tai kenenkään muunkaan määritellä tätä puolestanne. Ei ole olemassa mitään vasemmiston tai oikeiston Eurooppaa, ei ole olemassa vanhojen tai nuorten Eurooppaa, miesten tai naisten Eurooppaa. Ei ole olemassa maahanmuuttajien ja kantaeurooppalaisten Eurooppaa, Euroopan laitaa tai Euroopan ydintä. On olemassa eurooppalaisia maita ja erilaisia eurooppalaisia ihmisiä. Aivan kuten me suomalaiset Suomessa. Me olemme Eurooppa, Yannick Lahti päätti puheensa.

Vastaa

  1. Make K.

    Ja mitkähän on suomen vaikutus mahdollisuudet tällä hetkellä EU:ssa….olemattomat!!!

    Vastaa