Iita Konoselle Suomen ennätykset tempauksesta

28.03.2019 14:13
Lauantaina kisattiin Mainingassa Lohtajalla painonnostossa harvinainen joukkuekisa, jo ilmeisesti  1970-luvulla aloitettu, nyt jo perinteinen piiriottelu. Kolmesta piiristä, Keski-Pohjanmaalta, Keski-Suomesta ja Etelä-Pohjanmaalta, nousi lavalle kahdeksan naista ja miestä mittelemään otteluvoitosta.

Keski-Suomen naisten joukkueessa oli runsas edustus Äänekosken Huimasta, kun viisi kahdeksasta oli koskelaisia. Iita Kononen, Susanna Sirenius, Jenna Parviainen, Mari Paananen ja Aino Savolainen kisasivat joukkuueessa. Heidän lisäkseen Keljon Viestin Mari Kahilainen, Sara-Maria Luhtaniemi, Katleena Kärkkäinen edustivat kisassa Keski-Suomea. Sijoitusten mukaan pisteitä oli jaossa seuraavasti: 1.(7p), 2.(5p), 3.(4p), 4.(3p), 5.(2p), 6.(1p)

Iita avasi kisat upeasti tempaisemalla sarjassa 49 kiloa kolme onnistunutta, 42 kiloa ja alle 15-vuotiaiden tyttöjen Suomen ennätyksen 44 kiloa, jota vielä viimeisellä tempauksella paranteli lukemiin 46 kiloa. Työnnössä onnistuivat 52 ja 54 kiloa, mutta 56 kiloa tuli vain rinnalle – tällä kertaa työntö epäonnistui. Suomen ennätykseksi olisi tarvittu 57 kiloa. Yhteistulos 100 kiloa kirjattiin myös alle 15-vuotiaiden tyttöjen Suomen ennätykseksi. Iita kohensi yhteistulostaan seitsemällä kilolla, kun tempaus parani neljällä ja työntö kolmella kilolla. Sarjavoitto ja seitsemän pistettä kirjattiin keskisuomalaisille naisille.

Sarjassa 59 kiloa Mari Kahilainen nappasi kakkostilan ja viisi pistettä keskisuomalaisille 114 kilon tuloksella tempaamalla 51 ja työntämällä 63 kiloa. Tempaus koheni Marilla hienosti viisi kiloa ja yhteistulos neljä kiloa.

Sarjassa 64 kiloa ensimmäisissä kansallisissa kisoissaan Susanna Sirenius teki kauniin kuuden noston putken tempaamalla ennätyksensä 42 kiloa ja työntämällä 49 kiloa, joista yhteistulos 91 kiloa. Tempaus ja työntö kohenivat molemmat neljä kiloa ja näin henkilökohtainen yhteistulosennätys kahdeksan kiloa! Sillä tuli kovan sarjan viides tila sekä kaksi pistettä keskisuomalaisille.

Sarjassa 71 kiloa Jenna Parviainen pelasti normaalia sarjaansa yhtä alempana neljä pistettä kolmannella sijallaan keskisuomalaisille 70 kilon tuloksella, josta tempaus 32 ja työntö 38 kiloa. Hienosti Jennalta onnistui painonveto, kun hän sarjaa alemmaksi tempaisi saman kuin sarjaa ylemmäksi. Sara-Marian ”Sarkun” kohtalona oli jäädä ilman tulosta, kun tempaukset kyllä kulkivat mallikkaasti prään 64 kiloon, mutta työnnössä 84 kilon rauta ei suostunut suorille käsille. Näin seitsemän pistettä vaihtui harmittavasti nollaksi.

Sarja 76 oli Katleena Kärkkäisen hienojen nostojen myötä keskisuomalaisten. Ensimmäisessä kansallisessa kisassaan Katleena tempaisi 71 kiloa ja työnsi 87 kiloa kooten näin 158 ilon yhteistuloksen. Näin iloisesti seitsemän pistettä keskisuomalaisille.

Sarjassa 81 Mari Paananen venyi parhaimpaansa kuudella onnistuneella kisaten sarjaa alempana nostaneenTeresa Kunnarin kanssa, joka virheellisesti oli merkitty samaan sarjaan Marin kanssa. Mari aloitti tempauksen 50 kilosta, Teresa vastasi 51 kilolla, yritti 54 kahdesti saaden sen viimeisellään. Mari nosti vielä 55 ja 58 kiloa onnistuneesti ja lähti näin neljän kilon johdossa työntöön. Teresa oli ilmoittanut aloituksensa 66 kiloon ja Mari 60 kiloon, joten Marin oli korotettava aloitustaan 65 kiloon pysyäkseen voittokamppailussa mukana. Mari aloitti työnnön 65 kilolla, Teresa nosti 66 kiloa, Mari 68 kiloa ja Teresa 69 kiloa. Viimeisellään Mari onnistui vielä 70 kilosta pakottaen Teresan näin voittokamppailussa 75 kiloon, jonka hän kyllä sai rinnalle, mutta ei jaksanut työntää.

Mari ja Teresa huomasivat kisan jälkeen, että Teresan olisi kuulunut kevyen kehonpainon vuoksi olla sarjaa alempana, mutta kisapöytäkirjassa sijoitukset eivät muuttuneet, sillä Teresa oli Katleenan jälkeen toinen 76 kilon sarjassa ja Mari voitti sarjan 81 saalistaen seitsemän pistettä keskisuomalaisille naisille.

Sarjassa +87 Aino Savolainen nosti kaksi pistettä keskisuomalaisille viidennellä sijallaan. Ainon 84 kilon tulos koostui 38 kilon tempauksesta ja 46 kilon työnnöstä. Kovalla ponnistuksella henkilökohtaista hyvää tuli kilo niin työntöön kuin yhteistulokseenkin.

Kunniakkaasti taistelleet Keski-Suomen naiset olivat piiriottelun kolmansia 35 pisteellä ja pohjalaisten välinen paremmuus ratkaistiin sarjavoittojen määrällä, koska ottelupisteet 43 olivat tasan. Keski-Pohjanmaa voitti neljän sarjavoiton ansiosta, kun Etelä-Pohjanmaalla oli voittoja kaksi. Mikäli Sarkku olisi voittanut, Keski-Suomi olisi päätynyt lukemaan 41 eli voittoa eikä kakkostilaa siltikään olisi tullut.

Miesten kisassa Huiman Juuso Koskinen nosti piiriottelun ulkopuolella piirikunnallisessa kisassa, koska piiriottelu on kansallinen kisa, ja sääntöjen mukaan alin aloituspaino on 26 kiloa. Juuso teki 48 kilon tuloksen tempaamalla 19 ja työntämällä 29 kiloa. Ennakkoluuloton nuorimies paransi yhteistulostaan viisi kiloa, kohentaen työntöennätystään peräti kuusi kiloa!

Suomen ennätyksiä nähtiin Masters ikäluokissa useita, tulipa kaksi Keski-Suomeenkin Nissisen Tomin tehdessä sarjassa +109 kiloa 40-vuotiaiden miesten yhteistulosennätykseksi 226 kg ja työntöennätykseksi 133 kiloa. Keski-Suomen miestenkin kohtalona oli jäädä piiriottelun kolmannelle sijalle 29 pisteellä, Etelä-Pohjanmaan voittaessa 49 pisteellä ja Keski-Pohjanmaan ollessa toinen 38 pisteellä.