ÄKS

X-PriX – palkintokysymys

Tälle sivulle kootaan printti-X:n palkintokysymyksiä. Lähetä oikea vastaus tuoreimpaan kysymykseen ajallaan, niin palkinto voi olla sinun!

X135

90-luvun lopulla ”Anni” yritti hukuttautua pienen lapsensa kanssa pohjoiskarjalalaisessa pikkukaupungissa. Muutama vuosi myöhemmin kaupunki olikin Äänekoski. Mistä palkitusta taideteoksesta on kysymys?

Vastaus ÄKSän toimitukseen tai osoitteeseen toimitus@aksa.fi viimeistään maanantaina 30. toukokuuta.

*

X134

Nyt tarkkana Sumbyssä! 60-luvun alussa Sumiaisten kunnan palolautakunta nimesi sammutuspäälliköitä yhteensä 12 kylälle. Tässä niistä kuusi: Kirkonkylä, Matila, Rautionmäki, Saarikas, Syvälahti ja Vihijärvi. Kuusi kylää siis puuttuu! Mitkä?

Puuttuvat kylät ovat Haapakylä, Haapamäki, Rannankylä, Jouhtiskylä, Sorvapohja ja Taipale.

*

X133

Futiskesää pukkaa. Muistella sopii vuotta 2006, kun Huiman pelaaja voitti Kakkosen C-lohkon maalikuninkuuden. Kuka oli tämä 16 maalia mättänyt mies?

Maalikunkku oli Andrei Shirobokov.

*

X132

Siitä on 50 vuotta, kun Äänekoski sai huhtikuussa uuden laitoksen vanhan tilalle. Mikä lie tuo rannalle tehty rakennus, joka varustettiin muun muassa pumpulla ja pulsaattorilla?

Oikea vastaus on Häränvirran suulla, kantakaupungin puolella sijaitseva vedenpuhdistuslaitos, joka aloitti toimintansa huhtikuussa 1966.

*

X131

Kenen tänä vuonna 70 vuotta täyttävän pressantekijän reitti kulki Suolahdesta Äänekosken ja Jyväskylän maalaiskunnan kautta Pohjois-Karjalaan?

Joensuun kaupunginjohtajan tehtävästä vuonna 2010 eläköitynyt Juhani Meriläinen. Ensimmäiset kaupunginjohtajapestinsä olivat Suolahti (1978–81) ja Äänekoski (1981–88). Hän toimi myös Mauno Koiviston valitsijamiehenä 1982.

*

X130

Kuka olympialajinsa moninkertainen SM-mitalisti ja paperitehtaan duunari teki yli 40 vuotta sitten Suomen ennätyksen, jota ei ole koskaan rikottu?

Huiman painonnostaja Erkki Anttila. SE syntyi vuonna 70-luvun taitteessa punnerruksessa. Ennätystä ei kukaan ole rikkonut, sillä punnerrus poistettiin lajivalikoimasta 1973

*

X129

Jorkku K. sai sellaisen 1972, Frans I. 1976, Make R. 1982, Arppa Z.1996, Pena S. 2006 ja Lefa L. 2011. Mistä tunnustuksesta on kyse?

Kinnusella, Iso-Anttilalla, Rannalla, Zittingillä, Siekkisellä ja Lindemanilla on yhteistä ainakin yksi asia: jokainen on saanut Äänekoski-mitalin!

*

X128

Erään Suolahdessa sijaitsevan kadun nimessä pitäisi olla Hiskiaksen kunniaksi sekä å- että d-kirjaimet, mutta kyseiset kirjaimet on korvattu suomalaisella O:lla ja T:llä. Mikä katu on kyseessä?

Kyseessä on Honkalassa/Sörkänmäellä sijaitseva Mortinkatu, aiemmin Moortinkatu, jonka siis pitäisi periaatteessa olla Mårdinkatu, Hiskias Mårdin mukaan.

*

X127

Kuka olympiavoittaja kilpaili viimeisen kilpailunsa Äänekoskella 1980-luvulla? Kyseinen henkilö aloitti urheilu-uransa hiihtäjänä. Nykyisin hän on merkittävä urheilupomo. 

No, sehän on mm. valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajan tehtävää hoitava Tapio Korjus, joka muistetaan Soulin olympiakisojen keihäänheiton voittajana vuodelta 1988. Korjuksen viimeinen kilpailu oli Äänekoskella syyskuussa 1989. Korjus muuten voitti kisan kesän parhaalla heitollaan 82,40.

*

X126

Vuodenvaihteen kunniaksi asiaa 50 vuoden takaa: kuinka monta henkilöautoa oli Äänekosken kauppalassa, kun vuosi 1966 käynnistyi? Jos jostain syystä ei ole tarkkaa tietoa, niin aina saa veikata: lähimmäksi osunut yritys lasketaan oikeaksi! 

Oikea vastaus oli 921.

*

X125

Kuka on tämä ongelmanuoria kotimaassaan auttanut isokokoinen ulkomaalainen mies, joka saapui Ladalla Seutulasta Äänekoskelle tammikuun alussa 1996 ja josta tuli nopeasti erittäin suosittu uudessa ympäristössään?

Kyse oli Louis Banksista, Huiman amerikkalaispelaajasta, joka auttoi miesjoukkuetta nousemaan divarista ylös. Banks edusti Huimaa ansiokkaasti myös SM-sarjassa.

*

X124

Äänekoskesta tuli kaupunki 1. tammikuuta 1973. Samana päivänä seudullamme aloitti toiminnan liitto, joka teki pitkään tärkeää työtä edistämisen, ehkäisyn ja hoidon saralla. Mistä pitkänimisestä liitosta kyse?

Kyse on Äänekosken ja Suolahden seudun kansanterveystyön kuntainliitosta – joka  jossain vaiheessa muutti nimensä Ääneseudun terveydenhuollon kuntayhtymäksi.

*

X123

Kuka Kymenlaaksossa syntynyt julkkis mokasi pahasti Kaliforniassa noin 30 vuotta sitten, mutta pisti myöhemmin ravintolan pystyyn Äänekoskelle? 

Erilaisella muotoilulla kysymys olisi ollut liian helppo: kuka dopingista Los Angelesin olympiakisoissa 1984 kiinni jäänyt kestävyysjuoksija perusti Hietamalle Martin Kievarin. Mutta kyllähän Martti Vainio tiedettiin näinkin.

*

X122

Mikä on tämä 60-lukulainen, nyt tiensä päässä oleva pytinki? Siellä on sivistetty kansaa, mutta sitä kutsutaan myös nimellä, joka viittaa hiustenhoitoon?

Heleppo ku mikä! Kyseessä on tietysti 60-luvun puolivälin maissa valmistunut Äänekosken lukion päärakennus, joka tunnetaan muotonsa vuoksi kampakouluna. Sisäilmaongelmien vuoksi mökki vetelee viimeisiään.

*

X121

Kuka yli 80-vuotias itälehto sai tasavallassa tapahtumaan ja kirjoitti muun muassa sukupuoliopetuksesta, Hiekkaloista – ja tietysti myös Mikosta?

No, sehän oli tietysti kaikkien aikojen äänekoskelaiseksikin valitun elokuvaohjaaja Mikko Niskasen Vuokko-vaimo, joka muun muassa juonsi aikanaan televisiossa Tasavallassa tapahtuu -ohjelmaa ja kirjoitti kirjoja useista eri aiheista. Kysymyksessä tavallaan kerrottiin oikea vastaus, sillä Vuokko Niskasen tyttönimi oli Itälehto – eli Österlund.

*

X120

Kuusi vuotta sitten eräs merkittävä ekonomidonkkaaja kuoli Varsinais-Suomessa. Kuka?

Mies oli tietysti Uolevi Manninen, olympialaisissakin pelannut ÄU:n koripallokasvatti, Anttilan toimitusjohtaja ja Tukon konsernijohtaja.

*

X119

Ulkomaalaisia riittää nykyisin Äänekoskella, joidenkin mukaan liikaakin. Mutta kuinka monta ulkomaalaista asui vuoden 1985 alussa silloisessa Äänekosken kaupungissa?

Tilastokeskuksen mukaan ulkomaalaisia asui Äänekoskella 20. Nykyisen Äänekosken alueella ulkomaalaisia oli yhteensä 29.

*

X118

Kuka kolmekymppinen äänekoskelainen Metsäliiton mies kävi 50-luvun puolivälissä merkittävällä tavalla edistämässä teknologian kehitystä Guangdongin maakunnassa?

Ko. mies oli diplomi-insinööri Arvo Reipas, joka kävi Kiinan Kantonissa laittamassa Guangzhou Paperille asennetun Wärtsilän paperikoneen käyntiin.

*

X117

Minkä palkinnon muun muassa Risto Savolainen, Kimmo Mattila, Matti Aapro, Sakari Happo, Jyrki Kononen, Petri Paananen, Kari Karhunen ja Katja Sipponen saivat vuoden 1981 saavutustensa kunniaksi?

Oikea vastaus on se, että ko. henkilöt valittiin tuona vuonna Huiman parhaiksi urheilijoiksi, kukin omassa lajissaan.

Muistin virkistykseksi tuo Huiman palkittujen lista kokonaisuudessaan: Paras urheilija: Jyrki Kononen, painonnosto; paras naisurheilija: Meeri Salminen, yleisurheilu; paras poikaurheilija: Kimmo Mattila, yleisurheilu; paras tyttöurheilija: Riitta Kuorelahti, hiihto; koripallo: Kalevi Pietikäinen; jalkapallo: Sakari Happo; lentopallo: Risto Savolainen; yleisurheilu: Kimmo Mattila; hiihto: Timo Kuorelahti; painonnosto: Jyrki Kononen; pöytätennis: Matti Aapro; shakki: Kari Karhunen; paini: Petri Paananen; telinevoimistelu: Katja Sipponen.

*

X116

Nyt kysymys on harvinaisen yksinkertainen: minä vuonna opettajankoulutus käynnistyi Äänekoskella? 

Äänekoskella on järjestetty ihan virallista opettajankoulutusta kahden vuoden ajan eli vuosina 1911–1913. Äänekosken sivistyselämään tuohon aikaan suuresti vaikuttanut Matti Leinonen perusti vuonna 1911 kaksivuotisen alkukouluseminaarin, josta valmistui vain yksi oppilaspolvi. Alkukoulunopettajia voisi ilmeisesti verrata nykyisiin lastentarhanopettajiin – paremmin tietävät voivat valaista asiaa tarkemmin. Seminaari sai valtionapua ja oli siis ihan virallista opettajakoulutusta.

*

X115

Aarre tulee sinne. Erä tulee sinne. Mielenterveys tulee sinne. Ratkaisu tulee sinne. Sydän tulee sinne. Taika tulee sinne. Vene tulee sinne. Mikä on tämä erikoinen paikka Äänekosken keskustassa?

Lukeneille ratkaisu oli helppo. Kaikki nämä tulijat ovat aikakauslehtiä, jotka on tilattu Äänekosken kaupunginkirjastoon. Muutama muukin lehti sinne tulee. Kirjastoon siis lehtiä lukemaan – ihan ilmatteeks!

*

X114

Afrikkalais-karibialainen uskonto on tanssittanut pian parin vuoden ajan pohjoisella havumetsävyöhykkeellä elävän suurikokoisen nisäkkään tiloissa Pukkimäellä. Eli mistä on kysymys?

Täähän oli maailman helpoin, sillä oikea vastaus on tietysti hotelli Hirven tiloissa toimiva ravintola Voodoo. Siis kato niinku että voodoo on uskonto ja hirvi on nisäkäs.

*

X113

Vuonna 2003 Äänekoskella tehdyt äänestykset aiheuttivat parranpärinää. Valtuustossa äänestys päättyi 18–17. Hallituksessa suoritettiin lainvastaisesti suljettu lippuäänestys. Lopulta äänestyksen voittaja kieltäytyi kohun keskellä kunniasta. Myöhemmin ay-pomotkin pistivät valtuutuille kirjeen ja puuttuivat valintaan. Mistä oli farssissa kyse?

Kyseessä oli Hannu Javanaisen valinta Äänekosken kaupunginjohtajaksi. Show´n päätteeksi Javasta tuli kuin tulikin kyläpäällikkö.

*

X112

Mikä torni ja missä?

Mikä torni ja missä?

Pitkästä aikaa kuva-arvoitus! Kuvassa on erään toimintansa lopettaneen yhdistyksen torni. Talo sijaitsee eräällä Äänekosken kylällä. Millä kylällä ollaan? Mikä on tämä rakennus ja mistä yhdistyksestä kyse?

Oikea vastaus on Saarikas. Tuon Sumiaisten kylän harvoihin julkisiin rakennuksiin kuului aikanaan tämä Saarikkaan VPK:n talo, jonka tornista kyse. Ja talohan on yhä pystyssä, vaikkeikaan toiminnassa.

*

X111

Erään ajankohtaisen urheilutapahtuman nimeen liittyy pääosin Äänekoskella sijaitseva vesialue. Nimeen liittyy myös aerosoli. Mistä kisasta kyse?

Kyseessä on Saarijärven Lannevedellä joka juhannusaatto juostava Kiimasen Savulenkki. Reitti kulkee Kiimasjärven lähellä. Järvi on suurimmaksi osaksi Äänekosken puolella. Savu taas on aerosoli.

*

X110

Nyt etsitään nimeä. Nelijalkainen hahmo sai aikaan veristä jälkeä syksyllä 2012 Konginkankaalla. Samanniminen pikkupoika seikkaili toisena päähenkilönä tunnetussa lastenkirjasarjassa 50-luvun taitteen Kotkassa. TV2 teki kirjasta tv-sarjan 70-luvun alussa. Hahmot eivät liity toisiinsa mitenkään. Paitsi että nimi on sama. Mikä?

Oikea vastaus on Kilu. Kaikkihan (?) muistavat Pertsan ja Kilun, nuo kirjailija Väinö Riikkilän luomat hahmot. Liimattalassa 20 lammasta raadelleen pantasuden nimi on myös Kilu.

*

X109

Sukunimen alkuosan perusteella varsin miehekäs ”nainen” pitää nimissään erään äänekoskelaisen suuren urheiluseuran ennätystä miesten keihäänheitossa. Kuka heitti tämän liki 70-metrisen keihäskaaren 70-luvun lopulla?

Kyse 0n Huiman ennätyksestä 68,26, jonka heitti Tapio Jormanainen. Jormahan viittaa… – öh, sellaiseen, mitä naisilla ei ole.

*

X108

Äänekoskelaislähtöinen yhtye julkaisi vuonna 1994 levyn, jolla oli sama nimi kuin amerikkalaisen soullegendan Marvin Gayen ehkä kuuluisimmalla albumilla. Mikä oli tämän sittemmin lopettaneen yhtyeen nimi? Vinkiksi vielä, että nimi ei viittaa Markkamäkeen, ei Likolahteen, ei Mämmeen, mutta ehkä jonnekin muualle…

Kyseinen bändi oli Bockhill Special (eli Pukkimäen Erikoinen), joka levytti Marvin Gayen tapaan albumin nimeltä What´s Goin´ On.

*

X107

Äänekosken tehtaiden viimeinen paikallisjohtaja oli eläin. Mikä?

Tietenkin tuo märehtiviin sorkkaeläimiin kuuluvan nisäkkään urospuolinen edustaja eli sonni. Siis diplomi-insinööri Olavi Sonni, joka toimi tehtävässä vuodet 1974–1985. Tehasten ylin johto kaikkosi Sonnin jälkeen Helsingin suuntaan.

*

X106

Vielä yksi vaalikysymys! Eräs X-alueen ehdokas on yrittänyt eduskuntaan sekä Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueen että Kansalaisvallan Liiton listoilta. Kuka?

Kyseessä oli konginkankaalainen Pentti Huupponen, joka oli SKYPin ehdokas 1979 ja KVL:n ehdokas 1983. Kyse oli samasta puolueesta, jonka nimi vain muuttui matkalla. Haave kansanedustajuudesta jäi kauaksi, sillä Huupposen äänimäärät olivat 69 ja 52.

*

X105

Vaalien lähestyessä palkinnon saa ns. poliittisella muistilla. Minkä vuoden eduskuntavaaleissa paikallisten ehdokkaiden etunimet olivat Aili, Annikki, Hilding, Jorma, Paavo, Reijo, Ritva, Simo ja Urpo?

Vuosi oli 1975. Tässä sukunimet (ja puolueet järjestyksessä): Santanen (Sosialistinen Työväen Puolue), Karvonen (SDP), Koivuniemi (Kristilliset), Käppi (Suomen Yksityisyrittäjien Puolue), Laitinen (oho, konnevetinen tuli vahingossa mukaan!), Katajavuori (SMP), Nieminen (SKDL), Holopainen (SKDL) ja Sparf (Kokoomus).

*

X104

Arvuutellaanpa erästä Äänekoskeen liittyvää kansanedustajaa: Hän oli muun muassa vankilakundi, bisnesmies, kommari ja maajussi. Koulua hän kävi eläessään vain pari viikkoa. Hän koki myös historiallisen autoilumatkan Pohjanmaalla vappuna 1930! Kenestä kyse?

Sumiaisissahan moisia ihmemiehiä syntyy! Kyseessä on  Oulussa vaikuttanut Ilmari Sormunen (1896–1980), joka mm. toimi SKDL:n kansanedustajana 1945–51. Lapuanliike muilutti Sormusen vappuna 1930. Muilutusta pidetään maan ensimmäisenä.

*

X103

Mikä valtionpäämiehekäs kylä on Äänekosken lisäksi myös Kurikassa, Tampereella ja Viljakkalassa?

Vastaus on Koivisto (tai Koivistonkylä). Sellainen löytyy kaikista noista kunnista – joista Viljakkala tosin ei ole enää itsenäinen vaan osa Ylöjärveä.

*

X102

Kyssärin aiheena taas biotuotetehdas – vähän mutkan kautta: Kaikkihan muistavat kalifornilaisen No Doubt -yhtyeen ja Don´t speak -hitin. Bändin blondilaulaja Gwen Stefani on kunnostautunut myös muotisuunnittelijana. Miten Gwenin tekstiilityöt ja neljännes tehaksesta liittyvät yhteen?

Gwen Stafanin muotimallisto L.A.M.B on japanilaisen Itochu Corporationin tuotemerkki. Ja Itochu omistaa Metsä Fibrestä 24,9 prossaa.

*

X101

Eräs iso päätös on nyt kaikkien huulilla, mutta on niitä ennenkin tehty! Vuonna 1941 tehtiin samaan sarjaan kuuluva päätös, jota voi kutsua tulenaraksi. Mistä oli kyse?

1941 Wärtsilä päätti rakentaa sulfiittispriitehtaan. Etanolin ja etikan valmistus alkoi kolme vuotta myöhemmin.

*

X100

Tämä kysymys on ns. kaukaa haettu. Mutta olkoon: Äänekosken johtavan virkamiehen läheinen ystävä oli tunnettu, nyttemmin edesmennyt laulaja, jonka kantapaikka oli eräs huoltoasema. Ko. huoltsikalle on matkaa ÄKSästä 800 metriä vaille sata kilometriä. Mikä on tämä huoltoasema?

Huoltoasema on Ähtärin Neste, jossa vt. kaupunginjohtajan Matti Tuonosen ystävä Topi Sorsakoski vietti paljon aikaa.

*

X99

Äänekoski on ”riistänyt” Suolahdesta palveluita iät ynnä ajat. Yksi esimerkki saatiin 40 vuotta sitten, 8. tammikuuta 1975, kun erään tunnetun valtakunnallisen yhtiön konttori piti avajaiset Äänekosken ostokeskuksessa piiriedustaja Runo Häyrisen johdolla. Työntekijöinä paikalla olivat Marjatta Rutanen ja Liisa Nyyssönen.

Mikä oli tämä avajaisia juhlinut yritys, joka ehti toimia Suolahdessa kahdeksan vuotta ennen muuttoa Äänekoskelle? Fuusioita kokenut yritys toimii yhä kaupungissa – mutta ei entisellä nimellään.

Kyseinen firma oli vakuutusyhtiö Pohjola (joka tän vuoden alusta on nimeltään OP Vakuutus).

*

X98

Kun kävelee eräälle alueelle Pirjon Burgerin suunnasta, silmiin osuvat aluksi Kankaanranta, Käppi, Torkko ja Martinsen. Mikä on tämä paikka?

Tuon paikan ohi ovat äänekoskelaiset kävelleet aika usein. Paikkahan on Äänekosken hautausmaa. Kysymyksessä esitetyt nimet seisovat neljässä ensimmäisessä hautakivessä kaupungilta tullessa – jos siis käyttää juuri hautausmaan kulmassa olevaa sisäänkäyntiä.

*

X97

Eräs Maskussa syntynyt kuuluisuus teki yhteistyötä äänekoskelaisten kanssa kymmenisen vuotta ennen itsemurhaansa. Kuka?

SIG-yhtyeen johtohahmo Matti Inkinen. Vuosina 1997–99 SIGissä soittivat Duo Tornado -miehet Jukka Vehkala ja Teppo Seppänen. Inkinen hukuttautui vuonna 2009.

*

X96

70 vuotta sitten pelättiin niin, että muun muassa eräät kahvilat lopettivat toimintansa niin Äänekoskella, Suolahdessa, Sumiaisissa kuin Konginkankaallakin. Mistä kahviloista oli kyse?

Kyseessä olivat lottakahvilat. Lotta Svärd -järjestön paikallisosastot lopettivat toimintaansa liittoutuneiden valvontakomission vaatimuksesta.

*

X95

31. toukokuuta 1970 päättyi eräs elämän perusasioihin liittyvä toiminta lopullisesti Äänekosken alueelta. Syynä oli palvelun vähäinen käyttö – suurin osa asiakkaista kun oli jo pitkään mennyt hoitamaan homman Jyväskylään. Mikä toiminta siirtyi historiaan?

Äänekosken sairaalan synnytysosaston toiminta loppui, sillä kauppalanvaltuusto oli niin päättänyt.

*

X94

Osuuskauppa oli sahabisneksessä tehdasalueella 70-luvun lopulla. Mikä oli sahalaitosta pyörittäneen yrityksen nimi?

SOK:n ja Metsäliiton yhteisen saha, vuonna 1977 perustetun sahan nimi oli Metsä-Koski Oy. Kolme vuotta myöhemmin firma siirtyi kokonaan Metsäliitolle.

*

X93

67 vuotta sitten eräs laivamoottoreistaan nykyisin tunnettu yritys ryhtyi myymään kiinteistöjä. Mihin hintaan?

No, markallahan tehtaat tuolloin vuonna 1947 omistanut Wärtsilä myi mäkisiä tontteja Äänekosken keskustan pohjoispuolelta työntekijöilleen. Siitä alueen nimikin: Markkamäki.

*

X92

Huiman kunniaksi futisknoppia! Ketkä ovat nämä isä ja poika? Isä on pelannut SM-sarjaa ja Huimassa Kakkosta; poika on tehnyt maalin Veikkausliigassa, pelannut nuorisomaajoukkueissa ja ollut kaksi kautta Englannissakin. 

Oikea vastaus on Paul ja Robert Taylor. KuPSissa SM-sarjaa (joka myös Veikkausliigana tunnetaan) pelannut isä-Paul edusti Huimaa kesällä 2000. Robert on JJK:n kasvatti, joka meni junnuna kahdeksi kaudeksi ”futiskouluun” Lincolniin. Päättyneellä kaudella Robert pelasi JJK:n paidassa Ykköstä.

*

X91

Eräs henkilö halusi ehdokkaaksi syksyllä 2004 Äänekoskella pidettyihin vaaleihin. Ensin häntä ei hyväksytty ehdolle, mutta oikeus oli sitä mieltä, että pitää hyväksyä. Mistä mahtoi olla oli kyse?

Homopapista! Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli hylkäsi Äänekosken seurakunnan toisen kappalaisen virkaan hakeneen pastorin vaalikelpoisuuden, koska tämä asui julkisesti parisuhteessa samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa. Pastori valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka hyväksyi valituksen. Lopulta pastori valittiin kappalaiseksi toiseen hiippakuntaan eikä hän enää hakenutkaan töihin Äänekoskelle.

*

X90

Pelottavan maailmantilanteen vuoksi muistellaan erästä äänekoskelaissyntyistä merkkihenkilöä, jonka alkuperäinen sukunimi alkoi neljällä konsonantilla! Kuka oli tämä mies, joka korjasi sotaväen ja valtionjohdon suhteita?

Lauri Sutela (aiemmin Schroderus), puolustusvoimain komentaja (1974–83) ja Kekkosen luottomies.

*

X89

Kysymys on lyhyt, mutta kovasti aihe kiinnosti äänekoskelaisia yli 30 vuotta sitten. Eli: Sirpa voitti, mutta mikä oli toimittajien 172-senttisen suosikin nimi? 

Äänekoskelainen Heleena Nieminen oli missikisoissa 1980 lehdistön ihannetyttö. Sirpa Viljamaasta tuli miss Suomi.

*

X88

Minkä vuoden elokuussa tapahtui seuraavaa: Äänekosken entinen kauppalanjohtaja kuoli; amfetamiinia levittänyt äänekoskelaismies sai neljä vuotta vankeutta; valtuusto päätti, että kaupunki ostaa kaikki Ääneseudun Energian osakkeet?

Oikea vastaus on vuosi 1998.

*

X87

Jazztietoutta tarvitaan myös palkintokysymyksessä. Mutta koriksestakin on hyvä tietää: John on esiintynyt 2000-luvun aikana kahdesti jazzeilla. Sukunimikaima on pelannut Huimassa 2010-luvulla. Mikä on tuo nimi?

Oikea vastaus on Abercrombie. John A. on yhdysvaltalainen jazzkitaristi, joka on esiintynyt jazzeilla 2005 ja 2009. Cory A. on samasta maasta kotoisin oleva koripalloilija, joka pelasi Huimassa 2012/13.

*

X86

Mikä aikanaan B:nä tunnettu voisi aloitteen mukaan tuoda helpotusta biotuotetehtaan rakentamisajan ongelmiin?

Oikea vastaus Sisä-Suomen sairaala, joka joskus myös B-mielisairaalana tunnettiin. Vasemmistoliiton mukaan kaupungin pitäisi ostaa kiinteistö, jotta olisi sitten asuntoja tarjolla, kun uutta tehdasta ryhdytään rakentamaan.

*

X85

Toinen perättäinen yleisurheilukysymys, mutta menköön kesän kunniaksi! Kuka äänekoskelaissyntyinen yleisurheilija oli peräti 11 kertaa mitaleilla Kalevan Kisoissa vuosina 1967–1975? Kertaakaan hän ei edustanut Suomea arvokisoissa.

Pirjo Hakala (s. 14.8.1943 Äkissä, edusti Saarijärven Pullistusta). Päälaji oli silloinen 200 metrin aitajuoksu. Mitaleita myös muilla aitamatkoilla, pituudessa ja viisiottelussa.

*

X84

Kuka äänekoskelainen otti Kalevan kisoissa pronssia, kun Äänekosken naapurissa asunut Euroopan mestari voitti ja kakkoseksi tuli tuleva maailmanennätysmies?

Oikea vastaus on Paavo Tourunen, ÄU:n keihäänheittäjä. Oli kolmas 1954 Toivo Hyytiäisen ja Soini Nikkisen jälkeen. Tourusen ura jäi kesken vakavan sairauden vuoksi. Hän menehtyi syksyllä 1955.

*

X83

Eräs 70-vuotias, Brysselissä pitkään korkeassa virassa työskennellyt maatalousekspertti ja tohtorismies, on kesämökkeillyt paljon vaimonsa lapsuusmaisemissa Äänekoskella. Kuka? 

Oikea vastaus löytyy Konginkankaan Kalaniemestä. Euroopan maataloustuottajain ex-pääsihteeri Risto Volanenhan se. Volasen vaimo on kalaniemeläisiä.

*

X82

On arvoituksen aika. Eli tällä mennään: Harjusta on 34000-kuutioisessa. Se on pitkulainen ja öljytty. Mutta ennen se oli paljon sairaampi. Mistähän lie kysymys?

Kyse on Kuhnamosta, johon on istutettu mm. harjusta. Kuutiotilavuus on vähän vajaa 34 000. Vuoden 2011 öljyvahingostakin järvi muistetaan, mutta vielä paremmin siitä, miten heikossa hapessa se oli vielä 30 vuotta sitten.

*

X81

Palokkalaisen Vilpun ansiosta monet äänekoskelaiset uskoivat lihan pyhyyteen ja pitivät vaimoja yhteisomaisuutena. Keitä olivat nämä vähän hihhulit?

Heitä kutsuttiin kairahtalaisiksi. Kyseessä oli Vilppu Kairahdan perustama, yltiöevankeelisena ja yltiölestadiolaisena pidetty lahko, jolla oli suosiota nimenomaan Äänekosken suunnalla 1870–1910-luvuilla.

*

X80

Äänekosken Energia on mukana kiistellyssä Fennovoima-hankkeessa. Hevosluoto ja huonokuntoisen kuuloinen kivinen mäki ovat myös liittyneet Äänekoskeen ja ydinvoimaan. Miten?

Tietysti hautahommien kautta. 90-luvulla etsittiin loppusijoituspaikkaa käytetylle ydinpolttoaineelle Konginkankaan Kivetyn ohella Eurajoen Olkiluodosta, Kuhmon Romuvaarasta ja Loviisan Hästholmenista. Vaarahan on kivinen mäki, ja Hästholmen on ruotsia.

*

X79

Arvoituksellisesti kerromme, että erään tutkimuksen mukaan köpelösti kävi tarkalleen 162 äänekoskelaiselle. Heistä eniten oli 23-vuotiaita. Keistä lie kyse?

Äänekoskelaisista toisen maailmansodan sankarivainajista. 162 kaatuneesta 23-vuotiaita oli 19. Luvut koskevat siis tuolloista Äänekoskea.

*

X78

Kuka Markkamäestä lähtenyt ja amiksen laboranttilinjalla aluksi opiskellut päätyi runsas kymmenen vuotta sitten Ruotsin radion suomenkielisen kanavan päälliköksi?

Kyseessä on nyttemmin jo eläköitynyt Yrjö Risunen, joka vieraili Äänekoskella viimeksi muutama viikko sitten.

*

X77

ÄKS ei ole ensimmäinen kaupunkilehti kaupunkimme alueella. 70-luvun puolivälissä postilaatikkoihin ilmestyi Markku Saarisen päätoimittama ja toimitusjohtama ”ryhmäjulkaisu” yli 8000 kappaleen levikillä. Mikä oli tämän keskiviikkoisin ilmestyneen lehden nimi?

Oikea vastaus on Viitoset. Suolahtelaisvetoinen lehti jäi varsin lyhytikäiseksi.

*

X76

Missä niemessä asuneelta erittäin merkittävältä pariskunnalta lähti arkistotietojen mukaan vuonna 1961 kirje sekä kanttorin vaimolle että vuorineuvoksen vaimolle Äänekoskelle? Kanttorin kotiin kirjoitti helsinkiläispariskunnan vaimo, vuorineuvoksen vaimolle kirjoitti mies.

Vastaus: Kirjeet lähtivät Tamminiemestä, presidentti Urho Kekkoselta ja hänen Sylvi-rouvaltaan. Sylvi kirjoitti kaimalleen, kanttorinrouva Sylvi Savijärvelle; Urkki pisti breivin vuorineuvoksetar Meeri Westerholmille.

*

X75

Mikä rakennus? Voisi luulla, että rakennuspaikka on nimetty suuren koripalloilijan mukaan. Mutta se tiedetään, että pyhä rakennus on suomalaismainen.

Oikea vastaus löytyy Saarijärventieltä eli kyseessä on Möttölänharjulle rakennettu Hietaman kirkko, jonka arkkitehtonisoi Timo Suomalainen.

*

X74

Äänekoski on ollut merkittävässä roolissa eräässä valtakunnallisessa järjestössä. Mikä on tämä tunteita herättävä liki 80-vuotias järjestö, jonka ylin päättävä elin kokoontui Äänekoskella kesällä 1990? Muutama vuosi sen jälkeen järjestön pomoksi valittiin äänekoskelaismies.

Oikea vastaus on Vapaa-ajattelijain liitto. Äänekoskelaisesta Kari Saaresta tuli järjestön puheenjohtaja 1993.

*

X73

Arvoituksella mennään: Viinasta seurasi kirveen oppinut. Kenestä Äänekoskella musisoineesta on kysymys?

Oikea vastaus on tietysti Lauri Ihalainen, tuo Pertti Viinasta SAK:n puheenjohtajana seurannut nykyinen työministeri. Pihtiputaalta kotoisin oleva ja musiikkia harrastava Ihalainenhan opiskeli Äänekoskella kirvesmieheksi 60-luvulla.

*

X72

Minkä 18-metrisen entinen jättilintumies rakensi?  

Oikea vastaus on tuulivoimala. Aiemmin strutsitilaa pyörittänyt Asko Vastamäki pystytti pari vuotta sitten tilalleen Mämmen Kaiskariin pientuulivoimalan, jonka maston korkeus on 18 metriä.

*

X71

Minkävärinen ajankohtainen, kulkemiseen tarkoitettu on kyseessä? Se alkaa hylätystä koulunumerosta ja päättyy oraaliasentoa kuvaavaan lukuun? EDIT: Kysyttävä asia jatkuu vielä oraaliluvun jälkeen, mutta se ei isommin kiinnosta X-alueen väkeä…

Menikö härskiksi? Sori… Kunnon kansalaiset eivät ole nelosia saaneet eivätkä kuusysistä kuulleetkaan, mutta oikea vastaushan on vihreä! Väylä, nimittäin. Kyseinen tie kulkee nelostieltä Konginkankaan ja Sumiaisten läpi 69-tielle johtava, Vihreäksi Väyläksikin kutsuttu tie nro 637. Todellisuudessa tie jatkuu vielä 69-tien jälkeen Äijälän ja Laukaan läpi kohti Jyväskylää, mutta tuo pätkä ei meitä enää kiinnosta!

*

X70

Äänekosken teollisen kehittymisen tärkein tekijä on erotus, joka hieman vaihtelee. Mutta yleensä se on hieman alle kahdeksan eli normaalisti noin 7,7–7,8. Mistä tämä oleellinen erotus kertoo?

Oikea vastaus on Keiteleen ja Kuhnamon vedenpintojen korkeusero. Keiteleen pinta on yleensä noin 99 metrissä, Kuhnamon pinta reilussa 91:ssä. Pudotus realisoitui koskessa, jonka nimi oli Äänekoski. Tämä ”virtalähde” houkutti tehtailijat paikalle.

*

X69

Nyt arvuutellaan erästä tunnettua hahmoa. Hän on toiminut Äänekoskella matkailubisneksessä. Nykyisin hänen vastuullaan on vetureita. Vuonna 1984 hän jäi kiinni vilpistä Hollannissa. Kenestä siis kyse?

Oikea vastaus on ex-juoksijatähti Martti Vainio. Äänekoskella Vainio pyöritti Martin Kievaria. Nykyisin Vainio vastaa myöskin tanssipaikkana tunnetun Haapamäen höyryveturipuiston toiminnasta. Vainio jäi kiinni testosteronista Rotterdamin maratonilla – ja uudelleen muutama kuukausi myöhemmin Los Angelesin olympialaisissa.

*

X68

Mikä Esteriin liittyvä, 1950-luvulla perustettu tieteellinen asema lakkautettiin viisi vuotta sitten Äänekosken keskustasta, mutta Kalaniemessä sellainen yhä on?

Oikea vastaus on Ilmatieteen laitoksen sadeasema. Kyseinen havaintoasema mittaa sadetta – ei siis tuota sitä…

*

X67

Välimeren maasta saapunut pääsarjatason palloilija joutui vuosituhannen vaihteessa rikoksen välikappaleeksi Äänekoskella. Kuka?

Oikea vastaus on on Sükrü Uzuner, Suomeen 1994 muuttanut turkkilainen jalkapalloilija. Uzuner aloitti uransa Huimassa ja pelasi myöhemmin Veikkausliigaa mm. HJK:ssa. Uzuner työskenteli myös ovimiehenä Hirven tallissa. Ravintoloitsija sai ehdollista mm. laiminlyötyään kirjanpitoaan työntekijöiden osalta.

*

X66

Palkintokysymys liittyy tällä kertaa pariin inssi-Jaskaan, jotka neuvoivat 50-luvulla Äänekosken tehtaita rakennushommissa. Siitä hommasta sai alkunsa iso firma. Mikä?

Oikea vastaus on Pöyry Oyj. Sellutehtaan suunnittelulla aloittanut firma työllistää 8000 henkeä 49 maassa. Aluksi nimi oli Insinööritoimisto Murto&Pöyry. Firman perustaneet Jaskat olivat siis Jaakko Murto ja Jaakko Pöyry. Firman kotipaikka näkyy olevan nykyisin Vantaa.

*

X65

Sienestysajan kunniaksi kysymme, mikä naisen etunimi yhdistää Raijaa, Päiviä, Liisaa, Riittaa, Merviä, Sirkkaa ja Tiinaa, yhteensä siis seitsemää omaa yhdistystään johtavaa naista?

Marttahan se! X-alueella toimii seitsemän Martta-yhdistystä, joiden pomot ovat nettisivujen mukaan Raija Lilja (Kapee), Päivi Vertanen (Liimattala), Liisa Häkkinen (Äänekoivisto), Riitta Ollikainen-Oksanen (Äänekoski), Mervi Hämäläinen (Äänesalo), Sirkka Kupsu (Konginkangas) ja Tiina Talso (Suolahti).

*

X64

Ei ole yleisurheilukesä vielä kokonaan ohi. Siispä kysymme, kuka Äänekosken keskuskentän kenttäennätyksen haltija mainitaan eräässä Simo Salmisen laulussa?

Oikea vastaus on Jaakko Tuominen, tuo 60-luvun huippuaituri. Tuominen mainitaan Jukka Virtasen sanoittamassa, kaahaamisesta kertovassa laulussa Alle lujaa:

  • – – – Ja tempasin Eläintarhassa
  • neljänsadan aidat niin ku Tuomisen Jaakko
  • ja se auto oli jo ihan paska.
  • Taitais olla parempi vähä ajatella enste.”

Tuomisella on edelleen keskuskentän 200 metrin ja 400 metrin aitojen ennätykset (24,7 ja 51,5) vuosilta 1969 ja 1964.

*

X63

Taas mennään arvoitusten maailmaan: Ensin oli lautta. Sen korvasi finanssipalveluihin viittaava kulkureitti. Viimeisintä rakennelmaa on vasta rempattu. Minkä yli mennään?

Oikea vastaus on Kuhnamo/Kotakennäänsalmi. Salmen yli kuljettiin aluksi lautalla, kunnes kapea, yhä käytössä oleva Pankkisilta valmistui 1930-luvun taitteessa. Nelostien liikennettä palveleva kaarisilta valmistui vuonna 1966.

*

X62

Nyt tarvitaan leffatietämystä! Missä elokuvassa Samuli Edelmannin esittämän roolihahmon kasvatusäiti oli haudattu Äänekoskelle?

Oikea vastaus on Tie Pohjoiseen (2012). Timo Porala (Edelmann) kertoo isälleen Leo Poralalle (Vesku Loiri) automatkalla, että hänen kasvatusäitimsä (ei omaa roolihahmoa) on haudattu Äänekoskelle (koska sieltä hän oli kotoisinkin).

*

X61

Millä rumpusetin osalla oli merkillinen rooli, kun äänekoskelaislähtöinen rumasti rääkäisevä varislintu teki suomalaismuunnoksen vuoden 1964 kuningattaresta?

Oikea vastaus on ”haitsu” eli hi-hat. Seppo Närhin Prinsessa ´65 -singlen julkaisi siis levymerkki nimeltä Hi-Hat.

*

X60

Kyllä siinä ruoansulatuselimistö heinäkuisena lauantaina keinuu, kun vihreässä hedelmässä on väriaineenakin käytetty maustekasvi, hoikka papu ynnä muuta. Mistä ihmeestä on kyse?

Vastaus kuultin Sumiaisissa. Kyseessähän oli Vihreässä Omenassa järjestetty Suolirock. Esiintymässä olivat muun muassa Kurkuma Pihkakoski ja Slim Bean.

*

X59

Eräs äänekoskelainen voitti tv-kilpailussa 25 000 dollarin sopimuksen. Samana vuonna hän otti kaksikin SM-mitalia urheilussa. Kenestä on kyse?

Tietysti Sanni Salmisesta! Hietaman tyttö voitti vuonna 2006 MTV3:n Mallikoulun ja hyppäsi ÄU:n riveissä kesällä kaksi 17-vuotiaiden SM-mitalia (kolmiloikassa hopeaa, pituudessa pronssia). Sannin kuulumisia tässä.

*

X58

Koulujen loppumisen kunniaksi kysymme, mikä asia yhdistää Äänekoskea Ilosaarirock-kaupungin, Matti Vanhasen kotipaikkakunnan ja Haaparannan naapurikaupungin kanssa? Muualla moista ei ole!

Noh, ekana nuo kaupungit: Joensuu, Nurmijärvi ja Tornio. Ja sittenhän vastaus olikin jo helppo: missään muualla ei ole mahdollisuutta opiskella järjestö- ja nuorisotyötä HUMAKin siipien suojassa.

*

X57

Mistä tittelistä Pirjo Hynnä, Susanna Paananen, Anne Voutilainen, Sari Möller, Jaana Kaikkonen, Armi Hytönen, Merja Honkonen, Minna Puro ja Leena Hytönen kilpailivat vuonna 1984?

Oikea vastaus oli Ala-Keiteleen Tyttö. Kaunehimmaksi valittiin tuolloin Anne Voutilainen.

*

X56

Miten sosiaaliteoreetikko K. Marx, eräs suolahtelainen Kalle ja vappu 1971 liittyvät yhteen? Tapahtuman urheilullista taustaa voi hakea taannoisesta Bostonin pommi-iskusta.

Oikea vastaushan on suoraan yleisurheilun maailmasta. Kas, kävi nähkääs niin, että Kalle Hakkarainen, aito urholainen, voitti arvostetun Karl-Marx-Stadtin maratonin 1. toukokuuta 1971 DDR:ssä ajalla 2.18.01,2.

*

X55

Kysymys koskee valtakunnallisesti palkittua harrastelua. Eräs äänekoskelainen kuskasi keväällä 1986 Runaria ja Kyllikkiä, mutta vuotta aikaisemmin paettiin mustaa surmaa Firenzestä. Työväenkulttuurin nimissä päädyttiin Seinäjoelle. Mikä oli voittajakappaleen nimi?

Oikea vastaus on Giovanni Boccaccion novellikokoelmaan kuuluva näytelmä Decamerone, jonka Äänekosken Työväenteatteri otti ohjelmistoonsa. Kari Kaijanahon ohjaama esitys palkittiin valtakunnallisilla Seinäjoen harrastajateatteripäivillä elokuussa 1985.

*

X54

Kenelle syyskuussa nimipäiväänsä viettävälle valmistui oma nimikkorakennus Suolahteen vuonna 1977?

Pääsiäistunnelmissa kun oltiin, niin ortodoksinen oli vastaus. Kyseessähän on ylienkeli Mikaelin tsasouna.

*

Vanhemmat X-priX-kyssärit saapuvat sivulle, kun jaksavat…

 

 

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy