Tänään vietetään Invalidiliiton aloitteesta Suomessa esteettömyyspäivää. Päivää vietettiin myös Äänekoskella kaupungintalon valtuustosalissa.
Sisä-Suonen Kuulonhuolto ry:n puheenjohtaja Eero Hakonen muistutti avauspuheessaan, että tapahtuman järjestämiseen oli hyvä syy.
– Yhdessä olemme enemmän. Yhdessä tekemiseen oli hyvä käyttää keppihevosena tätä esteettömyyspäivää, Hakonen sanoi.
Tapahtuman järjestivät vammaisneuvosto ja vammaisjärjestöt yhteistyössä Äänekosken kaupungin Arjen tuen vammaispalvelujen kanssa.
Esteettömyydellä ja saavutettavuudella ajetaan takaa sitä, että kaikilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnassa, riippumatta kunkin henkilökohtaisista ominaisuuksista.
– Esteettömät ja saavutettavat ratkaisut sopivat kaikille ihmisille, myös terveille, Hakonen sanoi.
Äänekoskea halutaan kehittää esteettömämmäksi. Tällainen tapahtuma on hyvä muistutus siitä, että esteettömyyden huomioiminen olisi aivan tavallinen asia.
Tilaisuudessa puhujana ollut lääkäri Antti Holopainen iloitsi, että esteettömyys on otettu tapetille vakavasti. Tähän löytyy syy YK:n vammaisten yleissopimuksesta, joka hyväksyttiin vuonna 2016, jonka ratifiointi saatiin Suomessa päätökseen vasta kesäkuussa 2016.
– Nyt vain kuntien pitää saada säännökset ja käytännöt vastaamaan uutta aikaa. Vammaisilla – myös aistivammaisilla on yhtäläiset oikeudet elää yhteiskunnassa sen täysivaltaisena jäsenenä, Holopainen sanoo.
Aikaa isosta harppauksesta on pian kaksi vuotta, ja Holopaisen mukaan juuri nyt on tullut aika pohtia mitä saadaan aikaan.
– Vammaisten ääni pitää saada kuuluviin. Konkreettisiin tekoihin päästää sitten, kun säännökset ovat yksiselitteisiä, Holopainen laski.
Uudisrakentamisessa osataan ja ymmärretään ottaa jo erilaiset rajoitteet huomioon: portaiden vieressä kulkee luiska, induktiosilmukka on käytössä, hissi vie ylös ja tuo alas, ovet avautuvat itsestään ja julkisten tilojen oviaukot ovat leveät.
– Tietoisuuden lisääminen ja tiedon omaksuminen auttavat arjen saavutettavuutta, se on hyvä asia, Holopainen sanoi.
Tarjan opaskoira Kuu, Anni ja Alma sekÄ Anneli olivat sentään päässeet elävöittämään toimittajan koostetta päivästä.
Puheenvuoroista joita näkövammaisten puolesta ja esteellisyydestä pidettiin saatika KSN kirjallista kannanotosta ei sanaakaan.
Ihmettelen Tarja Leppäsen kanssa miksei hänestä tehty juttua opaskoiran kanssa vaikka hän sitä itse ehdotti.
Koettakaa saada sieltä toimituksesta tilaisuuksiin toimittaja joka hoksaa mikä on TAPAHTUMAN TEEMA.
Tilaisuus oli farssi. Tämä juttu mukaanlukien