Vielä urheilutilojen käyttömaksuista!
Sain paljon palautetta ja kannanottoja kirjoituksestani urheilutilojen käyttömaksuista. Kiitos kaikille!
Mietin edellisessä kirjoituksessani, onko Äänekosken VPK ainoa porukka, joka maksaa liikuntatilojen käyttövuoroista. Saamieni vastausten perusteella näyttää siltä, että ainakin Hiskin palloilusalin kohdalla näin on. Hiskin palloilusalia käytetään kouluaikojen jälkeen iltaisin ja viikonloppuisin 41,5 tuntia viikossa ja Äänekosken VPK on ainoa porukka, joka tuosta kakusta maksaa 8 € / tunti, eli 16 € viikossa. Muut 39,5 tuntia harrastetaan ilman veloitusta. Reilua peliä? Lieköhän suhde sama muissa kaupungin hallinnoimissa urheilutiloissa?
Palautteissa ja kannanotoissa asiaa oli niin paljon, että on mahdoton tiivistää kaikkea tähän. Keskityn seikkoihin, jotka koskevat kaupungin hallinnoimia tiloja.
Useassa palautteessa toivottiin samoja maksuja kaikille aikuisryhmille, riippumatta siitä onko kyseessä urheiluseura, jokin järjestö vai kaveriporukka. Niiden, jotka kuluttavat, kuuluisi myös maksaa. Nythän maksajina ovat kaikki veronmaksajat, myös ne, jotka eivät harrasta.
Lisäksi pitäisi saada kitkettyä pois varmuuden vuoksi varatut vuorot. On ikävää, että suuri seura saa varattua ajallisesti parhaat salivuorot, mutta jättää vuorot käyttämättä (tai käyttää satunnaisesti), kun ei tarvetta sitten olekaan. Jos kaikista vuoroista perittäisi edes nimellinen maksu, saattaisi turhaan varailu vähentyä. Ainakaan se ei niin suunnattomasti harmittaisi niitä, jotka vuoroistaan maksavat.
Myös junioritoiminnassa maksut pitäisi yhdenmukaistaa. Lajiarvostusta pitäisi laajentaa. Mm. jääkiekko-, salibandy-, tanssi- ja yleisurheiluharrastuksissa maksetaan tiloista ja ohjauksesta.
Ääneseudulla on hyvät harjoitusmahdollisuudet melkeinpä lajille, kun lajille. Hienoa olisi, että pystyisimme käyttämään niitä tasapuolisesti, maksulla tai ilman.
Keskustellessani kaupungin virkamiehen kanssa asiasta hän myönsi, että käyttömaksut ovat varsin kirjavat ja että on jopa todennäköistä, etteivät maksua hoida kaikki nekään, joiden vuoroista kuuluisi maksaa. Tämä johtuu kuulema siitä, että laskutustiedot tulevat kouluilta. Koulujen laskutustieto pohjautuu vuonna 2008 tehtyyn ohjeeseen, jossa on kuulemani mukaan tulkinnan mahdollisuuksia. Tämä ohje vaatisi päivitystä ja tarkoitus olisi saada tehtyä se mahdollisimman pian. Näin ymmärsin…
Eli tuskinpa sain tätä asiaa juurikaan eteenpäin, mutta nyt ymmärrän miksi salissa eivät aina pala valot, vaikka se on jollekin ryhmälle varattu.
Liikutaan kaikesta huolimatta!
JAN FREDRIKSSON
Valtuusto palautti tilavuokrien käsittelyn hallitukselle 9.12.2013:
”Kaupunginvaltuusto päätti äänin 36 – 6, 1 tyhjää, palauttaa asian kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi kuntalain edellyttämien maksujen ja taksojen yleisperiaatteiden mukaisesti”
Asia ei ilmeisesti etene, syytä voi kysellä KH puheenjohtajalta.
Hyvä Jan ja VPK! Äänekosken lukio vastaa – valitettavasti – peräti kolmesta liikuntasalista Hiskinmäellä. Valitettavasti siksi, että rahallisesti kustannamme paljon sähkön, veden, siivouksen, lämmityksen ja myös iltakäytön suhteen. Yksi keskikokoinen lukio ei tarvitsisi tuollaista salimäärää.
Ennen talvikauden alkua salivuorot haetaan kaupungilta. Päätöksen ja vuorojen jaon jonkin periaatteen mukaisesti tekee vapaa-aikatoimen johtaja. Jos saleihin jää yksittäisiä tyhjiä vuoroja, voi rehtori niitä päätöksellään antaa käyttöön. Yhtään maksullista päätöstä ei Hiskinmäellä ole tehty. Kuitenkin jonkin vanhan paperin mukaisesti joiltakin rahaa on peritty. Koulu ei kuitenkaan tee laskuja. Olet oikeassa, että perusteet olisi oltava selkeät ja oikeudenmukaiset.
Lukio ei esimerkiksi tiennyt, että kahden salin kahden päivän vuorot oli annettu ”varulta”-periaatteella. Moni on yrittänyt saada muuta toimintaa aikaiseksi viikonloppuisin, mutta olemme joutuneet sanomaan ei. Vahingossa selvisi, että vuorot ovatkin käyttämättä. Näin ei saisi olla. Koulu ei siihen kuitenkaan voi vaikuttaa, koska emme jaa omien saliemme vuoroja.
Satoja käyttövuorojen avaimia ja niiden aikakorjauksia ja vikailmoituksia maksavana me toivomme myös kohtuullista vuokraa kaikille käyttäjille. Myös lajien tasapuolisempi kohtelu olisi tärkeää. Koulu maksaa melkoisen paljon muusta kuin omasta käytöstä. Toki kyse on yhteisistä verorahoista. Käytännössä kuitenkin koululla on olemassa vain varsinaiseen opetukseen varattu määräraha. Kaikki ilta- ja vapaa-ajankäyttöön liittyvä kulu on suoraan pois oppilaille annettavasta opetuksesta. Se ei tunnu reilulta.
Paljon olisi kissoja pöydälle nostettavana ja paljon tasapuolisia päätöksiä tehtävänä. Uskotaan kuitenkin parempaan huomiseen ja liikunnan riemuun.
Yhteistyöterveisin Jaana Tani, lukion rehtori
Tasapuolisia käyttömaksuja on tiedusteltu usein päätettäväksi kaupungin päätöksentekoapparaattiin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kiiskinen, valtuuston varapuheenjohtaja Nyholm, Simo Salmelin ja kaikkien asioitten asiantuntija Pentti Salminen estävät tämän asian käsittelyä päätöksentekoapparaateissa.
Vihdoinkin avointa keskustelua päätöksenteosta, kiitos Jaanalle ja Martille. Olen tästä asiasta keskustellut Kiiskisen ja Kainun kanssa, on kuulema haudattu nipun alimmaiseksi. Tästä johtuen kysynkin, kauanko kaupunginvaltuuston päätöstä aiotaan vielä halventaa ja asian uutta käsittelyä pimittää? Onko asian valmistelua edes aloitettu?
Kuten on annettu ymmärtää, että menneitä ei saisi penkoa ja pitäisi katsoa valoisaan tulevaisuuteen niin kysynkin, milloin tämä asia käsitellään loppuun valtuustossa?
Muistanpa kun ensikerran käyttömaksut olivat tapetilla. Muutamat harrastajatahot olivat jo ”kolehtia” keränneet, kun eräät valtuutetut vetivät pisteitä kerätäkseen maton alta pois. Jos ovat sitä mieltä että nuorten harrastuksia pitää tukea, huolehtikoon siitä että se koskee kaikkia. Ei pelkästään Huimalaisia. Tämän luulisi olevan tasa-arvoista demokratiaa. Onko laivanne oikea millä seilaatte? Ei tällaisilla säästöillä maailmaa pelasteta, mutta jos jokin asia on periaatteellinen, niin sitä tämä on. Yhteisiin talkoisiin osallistuminen on kaikkien asia, ikävä jos jotkut haluavat poikkeuksia. Harrastajamäärät eivät tule tippumaan ja tilojen vastuullinen käyttöaste kasvaa. Vapaa-aikalautakunta oli jo aikaisemmin tehnyt moitteettoman esityksen, jossa nimellismaksut ja tietyt vapautukset oli otettu huomioon. Kumma homma kun ei papille ropot kolehtiin kelpaa.
MARTTI ISOVIIDALLE
Onpa lapsellista tekstiä Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajalta. Oma osuuteni rajoittuu äänestykseen valtuustossa. Yhdessä kahden kokoomuslaisen ja 33 muun valtuutetun kanssa palautimme asian hallitukselle uudelleen valmisteltavaksi.
Mitä tulee Martin antamaan titteliini, totean etten ole yhdenkään päätöksentekoon kuuluvan asian asiantuntija. Olen kohtuullisen kriittinen ja tuon sen reilusti esille. Tämä ei kaikille hienohelmoille sovi. Siitähän tässä on kyse.
Mutta jos Martti Sinussa on miestä, mainitsepa muutama esimerkki, jossa olen esiintynyt asiantuntijana. Yksikin olisi tyhjää parempi. Mutta älä lähde kiertelemään aiheesta.
Pentti Salmiselle: Ei kannata kaikkia niin vakavasti ottaa. Ripaus huumoriakin tähän tosikoiden ja veitikoitteen maailmaan. Kaikkien asioitten asiantuntijoilla tarkoitetaan lähinnä, että kokouksessa esimerkiksi henkilön kommentointi on herkullista, piristävää ja tunnelmaa luovaa.
Olen mielenkiinnolla seurannut ko. keskustelua. Asiallista keskustelua pääsääntöisesti, mutta en ymmärrä valtuutettu, joka huomaa olevansa heikoilla ja suojautuu huumoriverhon taakse. Ei kannata ainakaan enää ensi vaaleissa asettua ehdolle. Kyllä kaupunginvaltuuston jäsenen pitää pystyä asialliseen argumentointiin.