Koiviston koulun Leijonan luolassa yhdistyi koulunkäynti ja hauskuus


Leijonien suosikkikeksinnöksi nousi Olga Saarimaan, Laura Mäntysalon, Anni Häkkinen, Eemelin Kotamäen ja Johan Kaivonurmen keksimä My Money-ranneke. 

Koiviston koululla järjestettiin jo toista kertaa Leijonan luola –kisa, jossa oppilaat pääsivät testaamaan keksijän taitojaan.

 

 

Koiviston koululla oli jännät paikat perjantaina 4. toukokuuta, kun sisään astelivat Leijonat: Kylähullu Matti Hämäläinen, Kurikka Timberin toimitusjohtaja Jaakko Kurikka, Citymarket-kauppias Mika Lankinen, Huutokauppakeisarin apumies Markku Saukko sekä opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä.

Idea on jalostettu tv-formaatista: oppilaiden keksijäryhmät esittelevät keksintönsä prototyypin leijonille, leijonat pisteyttävät keksinnöt ja parhaat palkitaan.


Koiviston 3.– 6. –luokkalaiset olivat pistäneet jälleen kaikki älynystyränsä peliin ja yleisö näki jopa kahdeksan toinen toistaan hienompaa keksintöä: KauppaRobo, KoeBot 5000, RoskaMix, RuokaRobo, Älytakki, HA. KU. TI. KO. VA. TA, Vauva Mobile ja My Money-ranneke.

JOKAINEN RYHMÄ esitteli keksintönsä leijonille, jotka kysyivät vielä tiukkoja kysymyksiä tuotteista ja tuotekehityksestä. KauppaRobon, RoskaMixin ja RuokaRobon keksijät onnistuivat hemmottelemaan leijonia keksintöjensä tuottamille herkuilla, mikä nosti varmasti pisteitä. Älytakki sääteli paksuuttaan näppärästi säätilan mukaan ja KoeBotti oli keksitty opettajien työtä helpottamaan. Jokaisen keksinnön taustalla oli selvä ongelma, joka vaati ratkaisua. Yleisön suosikiksi nousi Vauva Mobile, joka tulkkaa vauvan itkun selkokieliseksi tekstiksi.
– Tätähän voisi kehittää niin, että voisi ymmärtää vaimoakin, joku leijonista vitsailee.
Leijonien kakkossuosikiksi nousi HA. KU. TI. KO. VA. TA eli Hauskuuttaja ja tietokoneiden vastustaja, yksinkertaisemmin viihdytysrobotti, joka laulaa ja kertoo vaikka vitsejä.
– Tälle on selvästi tilausta olemassa, sillä kaikenmaailman päätteillä vietetään ihan liikaa aikaa, Kurikka pohti ääneen.

Leijonina toimivat Ville Härtsiä, Markku Saukko, Mika Lankinen, Jaakko Kurikka ja Matti Hämäläinen.

Myös ykkös- ja kakkosluokkalaiset pääsivät esiintymään leijonille. Kappaleena tietenkin Leijonan metsästys.

Leijonan luola sai arvoisensa sisustuksen, kun piakkoin purettavan koulun seiniin sai piirtää kokonaisen viidakon.


Ykkössuosikin tittelin voitti My Money-ranneke, joka neuvoo käyttäjäänsä ostopäätöksen tekemisessä. Ranneke viestittää käyttäjälleen, onko tavaraan varaa ja onko se tarpeellinen. Leijonat pitivät keksintöä nerokkaana.
– Tästä on varaa kyllä pyytää selvästi enemmän kuin tuo 16 euroa. Sehän maksaa itsensä takaisin jo yhdellä kauppareissulla, leijonat karjaisivat.

Leijonat nauttivat olostaan selvästi, sillä tiukkojen kysymysten välissä kuului useampaan kertaan iloinen naurun räkätys.
– Tämä on aivan huikeaa. Jokaisen keksinnön takana on selvästi ongelma, johon on haettu ratkaisua,Kurikka totesi.
– Tässä on niin paljon extraa oppimiseen ja kaikille hienoja elämyksiä, Lankinen sanoi.
– Ideathan oli oikeasti hyviä. Moni keksinnöistä on tosijuttuja varmasti muutaman vuoden päästä, Saukko sanoo.
– Tämä on varmasti myös opettajille innostavaa. Vaikka tästä voi tulla vähän hälinää ja meteliä, niin kyllä se innostus tekemiseen jossain vaiheessa laannuttaa sen hälinän. Kaikki voi löytää oman roolinsa ja vahvuutensa tästä, Hämäläinen sanoo.
– Ja opettajillekin tämä on hyvää oppia, että on hälinää, eikä kaikki ehkä ole ihan hallinnassa koko ajan. Koska ne ovat aivan toissijaisia asioita: oppiminen on se mikä on tärkeää, Härtsiä sanoo. 


SEN LISÄKSI, että kyseessä on hauska aamupäivä, on Leijonan luola erittäin hyvä oppimisen mahdollisuus.
  Tämä on nykyaikaisen opetussuunnitelman mukaista oppimista parhaimmillaan. Tässä on saatu yhdistettyä valtavasti erilaisia oppimissisältöjä. On ongelmanratkaisua, luovuutta, ilmaisua, viestintää, ryhmätöitä ja esiintymistä. Tähän voisi vielä yhdistää robotiikkaa, matematiikkaa ja ties mitä! Ja tässä on jokaisen vahvuuksille omat juttunsa, että kaikki pääsevät näyttämään osaamistaan, Härtsiä kehuu.

Keksinnöt esittelyjärjestyksessä:
KauppaRobo, KoeBot5000, RoskaMix, RuokaRobo, Älytakki, HA KU TI KO VA TA, Vauva Mobile ja My Money-ranneke.

Leijonan luolan keksinnöt ja keksijät:

My Money (1. sija)
Olga Saarimaa, Laura Mäntysalo, Eemeli Kotamäki, Johan Kaivonurmi ja Anni Häkkinen

H.A.K.U.T.I.K.O.V.A.T.A. (2. sija)
Tiia Toivonen, Saima Palonen, Saimi Erkkilä, Evert Kaivonurmi, Atte Tiittanen

Vauva-mobile (Yleisön suosikki)
Eeli Väisänen, Aaron Hänninen, Pinja Hyden ja Anni Feodoroff

Roskamix
Adessa Rautiainen, Anton Nissinen, Helga Saarimaa, Hannes Väisänen ja Miska Wacklin

Ruokarobo
Joni Kytöpuro, Alina Mustonen, Milla Manerus ja Aleksi Pekkanen

Koebotti 5000
Susanna Mäntysalo, Venla Toivanen, Rasmus Rautiainen ja Taneli Maukonen

Kaupparobo
Teresa Hämäläinen, Sella Palonen, Eevert Nissinen ja Anssi Mustonen

Älytakki
Elisa Mansikkala, Emmi Markusbacka, Eetu Saarimaa ja Tuomas Kautto


Vastaa