Telakkakadun koululla järjestetty Vaikuta!- tapahtuma toi nuoret ja kuntapäättäjät kirjaimellisesti yhteisen pöydän ääreen.
Vaikuta!- tapahtumassa Telakkakadun koululla annettiin nuorille suora väylä vaikuttaa oman kuntansa asioihin puhumalla päättäjille ja virkamiehille. Nuorten Keski-Suomen järjestämässä tapahtumassa kaupungin päättäjät, aina kaupunginjohtajasta valtuutettuihin ja nuorisovaltuustoon saakka, keskustelivat nuorten kanssa Äänekoskesta ja sen tulevaisuudesta.
– Tämä on meidän kymmenes teemapäivä ja nyt on paikalla ennätysmäärä kuntapäättäjiä, niin nyt kannattaa ottaa ilo irti tästä mahdollisuudesta, kertoi Carita Hännivirta Nuorten Keski-Suomesta.
– Me yritetään rakentaa teidän tulevaisuutta, mutta teitä kuunnellaan tosi vähän. Me kuvitellaan, että ymmärretään teitä, mutta ei aikuiset ainakaan minun nuoruudessa ymmärtänyt nuoria ollenkaan. Me ollaan täällä ottamassa selvää, miten me saataisiin teidän ääni kuuluviin paremmin, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoi nuorille.
TEEMAPÄIVÄN KULKUA helpotti Seppo-mobiilisovellus, jonka kautta oppilaat ratkoivat erilaisia tehtäviä ja saivat paljon erilaista tietoa vaikuttamismahdollisuuksista kunnan ja maakunnankin tasolla. Sovelluksen ideana oli kisata aktiivisuudessa, ja voittajalle olikin luvassa upea palkinto: iltaliput nuorten suosimaan Toukofest-tapahtumaan.
Koululla oli erilaisia rasteja, joissa käytiin läpi erilaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia: oli Nuorisovaltuuston piste, Toukofestin piste, POKEn Minecraft Äänekoski –piste, Nuorten Keski-Suomen oma piste ja kaksi päättäjien pistettä. Hienoimpia rasteja olivat ehkä juurikin ne rastit, joissa nuoret saivat kirjaimellisesti istua yhden pöydän ääreen päättäjien ja virkamiesten kanssa.
YKSI SUURIMMISTA nuorten huolenaiheista oli toimimaton julkinen liikenne, joka nuorten mielestä on kallista ja liian vähäistä: harrastuksiin ja iltamenoihin on vaikea päästä ilman vanhempien apua. Julkisen liikenteen lisäksi nuoria huoletti muun muassa katujen ja teiden huono kunto, nuorisotilojen vajavaiset aukioloajat ja hengailumestojen vähyys. Lisäksi nuoret kaipasivat lisää ”siistejä” ulkoilualueita ja nähtävyyksiä.
– Pääasiassa nuoret ovat olleet tyytyväisiä kaupungin palveluihin, ja sanoneet, että kyllä täällä pärjää. Mutta ehkä pitäisi enemmän kuin pärjätä, pitäisi viihtyä, Ville Härtsiä pohdiskeli.
Tehtäviä oli laidasta laitaan aina faktatietojen kartuttamisesta arvovalintoihin ja kysymyksiin siitä, miten kaupunkia tulisi kehittää. Tapahtuman tarkoituksena on, että kaikki nuorten ideat viedään päättäjien tietoon.
– On tää parempaa kun koulunkäynti! Kiva kun pääsee vaikuttamaan, Venla Lindberg sanoo.
– Tää on oikeesti aika kivaa, kun saa yhdessä tehdä. Positiivinen yllätys! eräs joukkue huikkaa kiiruhtaessaan uudelle rastille.
KAIKILLE RASTIPOLKU ei tuonut samanlaista innostusta: olisiko nuorten pitänyt päästä vaikuttamaan jo teemapäivän sisältöön ja toteutukseen?
– On tää vähän tylsää. Olisi voinut kysyä meiltä nuorilta, miten tällainen olisi voitu järjestää! Idea on kyllä tosi hyvä, eräs kaksikko sanoo.