ÄKS

”Tuoli on tärkeä kapistus” – Paavo Steniuksen taidenäyttely Hoikkassalissa

22.09.2014 13:03 (muokattu 22.09.2014 13:18)
Penkillä istuvat miehet odottelevat ensimmäistä taidenäyttelyään.
Jyväskyläläinen taidemaalari Paavo Stenius pystytti maanantaina Hyvä tuoli istua -näyttelynsä Äänekosken Kirjaston Hoikkassaliin. Näyttelyn viralliset avajaiset ovat maanantai-iltana klo 17.30.

 

Hoikkassalissa on esillä värien ilottelua, kun Steniuksen taulut valloittavat seinät. Hoikkassalin sermit on jätetty pois, että taulut pääsisivät oikeuksiinsa. Varsinaisen teemansa näyttely sai puolivahingossa.
–Näyttelyiden nimeäminen on ollut aina vähän hankalaa. Maalaaminen on kuitenkin sen päällimmäinen asia, eikä nämä muut haihattelut ole mun juttu. Mutta sitten rupesin katsomaan, että tauluissa on penkkejä vaikka kuinka. Näihin uudempiin tauluihinhan laitoin penkkejä jo vähän tarkoituksella, kertoo Stenius.

–Ja onhan tuoli maalarillekin tärkeä kapistus. Siinä voi lepuuttaa väsynyttä selkää ja jalkoja.  Ja juuri havaintojen tekoon se on oiva apuväline. Ei tarvitse seisoa. It’s simple!!

Näyttelyn vanhimmat taulut ovat vuodelta 2010, mutta paljon on mukana uusiakin tauluja. Pari taulua on ollut esillä useammissakin näyttelyissä ja eräs hullunkuriset kehykset saanut taulu on yritetty laittaa esille moneen kertaan.
– Se ei ole vaan mahtunut. Nyt sitten ajateltiin, että nyt etsitään sille tila vaikka väkisin, Stenius naurahtaa.

Äänekoski on taiteilijan perheelle läheinen monillakin tavoin. Tyttären haitarinsoitonopettaja on äänekoskelainen Silja Makkonen ja vaimon sukujuuret ovat Äänekoskella. Ajatus Äänekosken näyttelystä lähti tyttären ideasta ja sitä on nyt suunniteltu vuoden verran. Hoikkassali on taiteilijalle hyvin mieluinen.
– On hienoa saada taulut esille avaraan valkoiseen tilaan. Näissä tauluissa on kuitenkin paljon väriä ja värikkäät kehyksetkin.

Kaikki näyttelyn työt ovat myös kaupan. Taiteilijan autotalli kun alkaa olla jo tupaten täynnä. Ja uutta taidetta syntyy solkenaan.
– Eilen illallakin maalasin yhden taulun lisää ja edellisenäkin iltana yhden. Nekin olisin voinut laittaa esille, mutta kun ei tännekään kaikki mahdu. Olisihan se kiva saada nämä myytyä, ettei tarvitsisi takaisin kotiin kantaa, naurahtaa Stenius.

 

Paavo Stenius – Hyvä tuoli istua
Äänekosken Kirjaston Hoikkassalissa
22.9. – 17.10. 2014.
Avajaiset 22. syyskuuta klo 17.30

”Tulta, liikettä ja väriä. Sitten istumaan. Ja tuolin on oltava mukava. Ehkä puinen? Ääh.. ei sillä väliä. Kunhan saa hivenen aikaa levähtää. Tuolin paikka ainakin voisi olla näköalallinen. Siitä voisi katsella, ihailla, tutkia, mittailla ja vaikka nukkua. Aurinko voisi paistaa, varjokin kävisi. Kuutamo sentään olisi upea ja tähdistö pään päällä. Itikoista en piittaa.” Paavo Stenius

 

DSC_0392

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy