ÄKS

Mämmen kyläillassa hyvä tunnelma ja tiukat kysymykset

09.05.2023 19:14 (muokattu 10.05.2023 04:10)
Kyläilta Mämmen Metsäpirtillä 9.5.2023.

Mämmen kyläilta kyläyhdistyksen kylätalolla, Mämmen Metsäpirtillä, sujui sutjakkaasti tiukoilla kysymyksillä ja hyvillä vastauksilla höystettynä. 

 

Paikalla kaupungin asioista kertomassa ja kysymyksiin vastaamassa olivat kaupunginjohtaja Matti Tuononen, elinvoimajohtaja Sari Åkerlund, talousjohtaja Tapani Hämäläinen, vs. vapaa-aikajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen, opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen ja kehityspäällikkö Tanja Sulin ja viestintäsuunnittelija Suvi Kallioinen, puutarhuri Tiina Nejlik.  Luottamushenkilöistä paikalla olivat Harri Piilonen., Pentti Piilonen, Matti Virtanen ja Henna Penttinen. Kyläläisiä ja aiheesta kiinnostuneita tuli paikalle reipas kolmekymmentä korvaparia. 

Tilaisuuden avasi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leila Muli ja laittoi vieraskirjan kiertämään. Hän kertoi, että Metsäpirtillä on ollut kysyntää juhlien pitopaikkana. 

– Heinä- elo- ja syyskuulle mahtuu vielä. Kyläyhdistyksen kirpputoria alkaa 12. kesäkuuta ja se  kestää juhannukseen saakka. Metsäpirtin tupaantuliaisia vietetään kahvien kera 18. kesäkuuta, Muli kertoi. 

Suvi Kallioinen kertoi, että kaupungin uudistetut kotisivut on avattu. 

– Myös somessa kaupunki on aktiivinen ja ilmoitukset sekä kuulutukset löytyvät ÄKSän lisäksi myös Pikkukaupunkilaisesta, Kallioinen vinkkasi. 

Tanja Sulin muistutti, että kaupunki jakaa kyläparlamentin kautta rahaa kylien käyttöön. 

– Kaikkia hankkeita ei voida toteuttaa. Tosi paljon ollaan saatu jo aikaan, kuten luontopolkujen kyltityksiä, Sulin sanoi. 

– Viime vuosi oli katastrofaalinen, joten taloudellisia isoja investointeja ei kannata esittää, sillä ruksit tulee päälle heti. Sairaanhoitopiiiri teki isot tuhlaustalkoot, joten niissä riittää meillä maksettavaa ja lisäksi oma sotepuolikin petti, Tuononen vinkkasi kysyjille.

Tasa-arvo ei toteudu viheralueella asuville, jotka joutuvat maksamaan teiden aurauksesta. Vesikin on Mämmellä kallista. Näin oli arvioinut eräs kylän asukas. 

– Nelostien uusi linjaus tuo 45 800 euron hintalapun putkien siirtämisestä. Se tekee osakasta kohden 250 euroa. Putkea on maan alla 60 kilometriä ja isoja remonttitarpeita on tulossa, Mämmen vesiosuuskunnan puheenjohtaja Seppo Kautto sanoo ja lisää, ettei niele hintaa purematta. 

– Vesiosuuskunnan avustusehdot on käytävä läpi. Tämä uusi linja on veden hintaan vaikuttava tekijä, ikävä kyllä. Kannattaa olla yhteydessä Äänekosken Energiaan, Hämäläinen vinkkasi. 

– Jos taakka on liian suuri, voi vesiosuuskunnan sulauttaa Äänekosken Energiaan, Tuononen lisäsi. 

Miten kaupunki voisi tukea viheralueella asuvia. Harri Piilonen esitti kiinteistöveron alennusta. 

– Sen täytyy olla sama jokaiselle kiinteistön omistajalle, joten ei onnistu, Hämäläinen sanoi. 

Harmitusta aiheutti myös se, ettei katuvaloja ole ja ihmetystä, että vähäiset katuvalot palavat päiväaikaan. Myös Järvenpääntien nimismiehen kiharat ja montut puhuttivat. Toivottiin pysäkkitaskuja ja myös katettuja pysäkkejä, jossa ikäihmisille mahdollisuus istahtaa. 

– Sähkön kulutuksen kannalta täytyy tarkastaa, ettei valot pala turhaan. Ottakaa ihmeessä yhteyttä Ely-keskukseen jos sen ylläpitämä tieosuus on huonossa kunnossa, Hämäläinen sanoi. 

Vappu Kautto toivoi, että kylän suunnitelmat olisi syytä päivittää. Hän sanoi 2017 kyläkyselyn tulokset ovat jo vanhentuneet ja itse kyläsuunntelma on jo lähes 30 vuotta vanha. 

– Suunnitelma pitäisi uusia, sillä se on auttamattomasti jo vanhentunut, 

– Kuulostaa Viisarin hankkeelta, Sulin sanoi. 

Miksi Akannimen asukkaat lasketaan Äänekosken keskustan asukaslukuun?

– Kun alatte rahaa jakamaan, niin 170 Akanniemen asukasta merkitsee varmasti, Aulis Huuskonen puuskahti. 

– Tilastokeskus jakaa asuinalueet, ja Mämmen tilanteeseen Akanniemi ei merkitse mitään. Siinä suhteessa huoli on aiheeton, Tuononen sanoi. 

Mämmen koulun lakkauttaminen puhutti. Yleisössä pohdittiin, että se tekee muuttotappiota Äänekoskelle ja Mämmelle.

– Väkiluku laskee koko Suomessa, Mitä kauemmaksi menet maakuntakeskuksesta sitä kylmempää kyyti on, Tuononen muistutti. 

Mämmellä on tuettu vahvasti ulkoliikuntapaikkoja.

– Asiosta päätettäessä ollaan Mämmen kohdalla eriarvoisessa asioissa, kun meillä ei ole sisäliikuntapaikkoja. Aina on lähdettävä kaupunkiin. Sisäliikuntapaikka ei olisi ollenkaan huonompi juttu, olisi kiva harrastaa omalla kylällä kun täällä on paljon aktiivista porukkaa, Harri Piilonen sanoi. 

Kaavoitus on Mämmellä ollut auki jo pidemmän aikaa. Asiasta on tullut Pentti Piiloselle paljon kysymyksiä. 

– Kaavottajista on kova kysyntä, emmekä tahdo saada määräaikaisia kaavottajia tai edes sijaisia. Ensi viikolla päivitetään kaavoitusaikataulua kaupungin verkkosivuille, Tuononen sanoi. 

– Mämmen kaava otetaan ensimmäisenä valmisteluun. Olkaa yhteydessä kaavoittajaan, ja olla aktiivinen jos haluaa rakentaa saunoja tai venevajoja, Harri Piilonen lupasi ja vinkkasi. 

Mämmensalmen ylittävä silta ei saa kaupungilta minkäänlaista kannatusta. Myös kyläläiset vastustavat siltahanketta vahvasti. Nelostien mutkaa on ihan turha saada suoraksi vaikka se se on valtiovallan tahto.

– Valtiolla on muitakin rahareikiä, joten siitä ei ole kuulunut nyt yhtään mitään, Tuononen sanoi. 

Mitä kaupungin kaavoitus tykkää aurinkopuistosta, jos sellaista aletaan pellolle tekemään, Kari Vastamäki kysyi. 

– Ei kaupungilla ole sellaiseen mitään vastaansanomista. Hyvä idea, ja tällaista kaupunki ryhtyy varmasti tukemaan, Tuononen sanoi. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy