ÄKS

3. toukokuuta on kansainvälinen sananvapauden päivä – sananvapaus edellyttää vastuuta

03.05.2023 15:29 (muokattu 03.05.2023 15:49)
"Sananvapaus sisältää oikeuden levittää ja vastaanottaa tietoa, mielipiteitä ja ajatuksia. Tätä käytetään myös väärin: uhkailuun, väärien tietojen levittämiseen, sinunkin ajattelusi vääristämiseen." Uutismedian Liitto.

Se mitä sanot, kertoo sinusta paljon. Minkälaisen kuvan haluat antaa itsestäsi, kun huutelet hävyttömyyksiä nimimerkin takaa, kysyy ÄKSän päätoimittaja Marjo Steffansson. 

 

Tänään, 3. toukokuuta, vietetään kansainvälistä sananvapauden päivää. Sanat, vaikka ne isketään verkkoon nimettömänä tai nimimerkillä, ovat kuin sormenjälki, sillä tarvittaessa saadaan selville, kuka on sanojen takana. Sananvapaus ei tarkoita sitä, että saa sanoa mitä vaan, että saa loukata tai pilkata, että voi kampittaa yrityksiä, että voi levittää valheellista tietoa, että saa arvostella toisen ulkonäköä tai arvoja. Että voi kirjoittaa rasistisia lauseita tai riepotella seksuaalivähemmistöä. 

Sananvapaus edellyttää vastuuta. 

Koulukiusaamista ei hyväksytä. Aikuiset ovat tästä asiasta yhtenä rintamana. Ikävä kyllä nämä samat aikuiset käyttäytyvät Suomi24 -palstalla kuin pahimmat koulukiusaajat. Olen pohtinut, mitä nämä huonosti käyttäytyvät nimimerkkiläiset opettavat lapsilleen tai millaista esimerkkiä he antavat läheisilleen. Ihan hirvittää koko aihe ja ajatus.

En käy kyseisellä palstalla, mutta minua on valistettu kaupan kassajonossa, että olen kyseisen keskustelupalstan nimimerkkirallin kohteena. Tiedoksi anonyymeille, että ei hetkauta. Otan mielelläni vastaan palautetta nenätysten ja nimellä. Nimettömät kommentoijat jätän omaan arvoonsa ja saman neuvon annan myös kanssasisarille ja -veljille joita arvostellaan ja haukutaan mukamas sananvapauden nimissä.

Väärinymmärretty sananpaus on tuomittavaa ja vihapuhe on verkossa leviävä syöpä. Viha, mustamaalaus, tappouhkaus ja haistattelu eivät liity millään lailla sananvapauteen. 

Käytetään sananvapautta oikein. Ei kiusata sanoilla ketään, kiitos. 

Marjo Steffansson, päätoimittaja ÄKS

Vastaa

  1. Nahkurin orsilla.. sanoo:

    ”..että saa arvostella toisen ulkonäköä tai arvoja.” Mites rokottamattomuus? Ihmisen oma itsemääräämisoikeus..? Ihmiskokeesta kieltäytyminen? Näitä saa haukkua ja syrjiä, niille idiooteille se on ihan oikein.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy