Äänekosken Energia juhlii pyöreitä kymmeniä. Kolme vuosikymmentä kaupungin omana energiayhtiönä juhlii pitkin vuotta ja haluaa osallistaa juhlaan myös asiakkaitaan.
1990-luvulla lähdettiin kohti vapaita sähkömarkkinoita ja niinpä myös nykyinen Äänekosken Energia perustettiin keväällä 1993, kun Suolahden sähkölaitos ja Äänekosken kaupungin energialaitos yhdistyivät Ääneseudun energiaksi. Sillon on ollut henki päällä ja mukana osaamista ja tahdon lujuutta.
– Kahden pienen sähköyhtiön yhdistäminen oli järkevää, samalla kertaa saatiin karsittua turhia päällekkäisyyksiä. Voin todeta, että energiayhtiö muodostuessaan oli ensiaskel tulevaan kuntaliitokseen, sanoo Äänekosken Energian hallituksen puheenjohtaja Marko Tuhkanen.
Alkuvuosina Suomen energiakentällä kävi kova myllerrys, mutta Ääneseudun Energia jatkoi kehittymistään hyvien päätösten saattelemana. Sähkön jakelussa tärkeää on sen luotettavuus ja toimintavarmuus. Maakaapelointiaste on korkea, yli 70 prosenttia. Kaukolämpöverkkoa on laajennettu mahdollisuuksien mukaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on investoitu noin 25 miljoonaa euroa vesihuoltoon.
– Yhtiön satsaukset ja katseet tulevaisuuteen ovat olleet hyvin merkittäviä kaikilla toimialoilla. Uskon, että pärjäämme vastaisuudessakin markkinoilla hyvin ja pystymme tarjoamaan Äänekosken asukkaille edullisia ja hyviä tuotteita. Kunnallinen yhtiö tuo turvaa yhtiölle ja kunnalle, ja uskon, että Äänekosken kaupunki haluaa pitää vakavaraisen ja toimivan yhtiön omanaan, Tuhkanen sanoo.
Äänekosken Energia toimialana on sähkön, veden ja kaukolämmön myynti sekä jakelu. Yhtiö omistaa osuuksia Koskienergian kautta pienvesivoimaloista. Asiakkaita on noin 10 000, ja leipänsä yhtiöstä saa 34 henkilöä.
– Koskienergialla on 27 pienvesivoimalaa ja sähköhankinnassa Koskienergia on merkittävässä roolissa. Äänekosken Energia on mukana vain päästöttömissä energiahankkeissa. Kaukolämpöä ostetaan Metsä Groupin tehtailta. Olemme mukana myös tuulivoima- ja ydinvoimahankkeissa, toimitusjohtaja Maarit Herranen kertoo.
Keiteleen vettä pumpataan Syvälahden kankaalle, josta vesi imeytyy vedenottamolle.
– Syvälahden tekopohjavesilaitos turvaa laadukkaan juomaveden riittävyyden vielä pitkäksi aikaa, Tuhkanen lisää.
Yhtiössä on ollut hyvä henki, siitä kertoo toimitusjohtajien viihtyminen yhtiössä. Eikä hallituksen puheenjohtajaakaan ole vaihdettu kuin kerran, kun Simo Salmelin jätti kuntapolitiikan ja manttelin peri Marko Tuhkanen. Kymmenen vuoden aikana on unettomia öitä Tuhkanen viettänyt vain vuoden 2016 vesikriisin aikaan. Pandemia ja Venäjän hyökkäysodan aiheuttama energiapulan uhka ovat tuoneet omat mausteensa yhtiön toimintaan.
– Tykkään tästä luottamustehtävästä, sillä veivaus ja omaan pussiin vetäminen puuttuu kokonaan, yhtiön etu on etusijalla, asioista keskustellaan kuukausittain kokoontuvan hallituspöydän ympärillä. Kaupunginvaltuuttettujen kanssa on jo juhlakahvit juotu, henkilöstölle on omat juhlat vielä tulossa.
– Mietinnässä on asiakkaille suunnattu tilaisuus, johon ei ole vielä päivämäärää allakoitu. Äänekosken Energian visiona on olla paikallisesti paras vaihtoehto asiakkailleen. Toiminnan perustana ja lähtökohtana on asiakaslähtöisyys ja asiakkaiden toiveiden tunteminen kaukolämmön, veden ja sähkön osalta. Ei ole monta yhtiötä Suomessa, joka toimii kaikilla neljällä liiketoiminta-alueella kuten Äänekosken Energia. Olkiluodon käynnistyttyä juuri muutama viikko sitten, voimme sanoa, että olemme puhtaasti hiilineutraali yhtiö. Sekin ihme on mahtunut näihin vuosiin, Maarit Herranen sanoo.
Historian maamerkkejä:
1993 Äänekosken Energia perustetaan, Markku Rautiaisesta toimitusjohtaja ja Simo Salmelinista (sd) hallituksen puheenjohtaja
1995 Sähkömarkkinalaki astuu voimaan.
1997 Sähkömarkkinat vapautuvat kaikille.
1999 Energiaklubi perustetaan
2002 Sähkönhankinta Äänevoima Oy:ltä alkaa
2003 Strateginen päätös uusiutuvaan energiaan panostamisesta. Koskienergia Oy perustetaan
2006 – 2007 Hirvaskankaalle ja Sumiaisiin rakennetaan puuhakkeella toimivat lämpökeskukset.
2008 Liiketoiminta laajentuu: Vesiliiketoiminta tulee uudeksi liiketoiminta-alueeksi.
2010-luku: Brändiuudistus ja infrastruktuurin vahvistusta
2012 Osakkuusyhtiö Koskienergia Oy:lta lisää vesivoimaa. Yhteensä vesivoimalaitoksia on 30 kappaletta.
2013 Marko Tuhkanen (sd) Äänekosken Energian hallituksen puheenjohtajaksi.
2014 Maarit Herranen toimitusjohtajaksi
2015 Tehdasalueen työmaakeskusten ja tehdasalueen ulkopuolella olevan infran rakentaminen. Pölkinkadun varavoimakattilan uusinta.
2016 Kotiseutusähkö-brändin lanseeraus ja uudet nettisivut. Syvälahden pohjavedenottamon käyttöönotto. Karhunlähteen varavoimakattilan uusinta.
2017 Biotuotetehdas käynnistyy. Kaukolämpövaihdinasemien uusinnat.
2018 Teräväniemen jätevedenpuhdistamon käyttöönotto ja Suolahden puhdistamonen lopettaminen. Kuhnamon sähköaseman muutostyöt ja ja valtatie 4:n urakka.