Etä- eli digivastaanotto aloitettiin Äänekoskella 7. tammikuuta. Etävastaanotolle pääsee Sumiaisista ja Konginkankaalta kerran viikossa, torstaisin.
Etätyö on nykyaikaa. Nyt voi myös lääkärin vastaanotolla käydä omalta kotisohvalta käsin. Konginkankaalla ja Sumiaisissa käynnistynyt etävastaanotto odottaa potilaita digiyhteyden päähän.
Ennen etävastaanotolle pääsyä tulee varata aika terveyskeskuksen keskitetystä ajanvarauksesta. Tässä vaiheessa määritellään, soveltuuko asia hoidettavaksi etävastaanotolla ja tarvitaanko videoyhteys. Kun ajanvaraus vastaanotolle on tehty, kutsu videovastaanottoa varten tulee sähköpostiin.
– Jos ei tarvita videoyhteyttä, vastaanotto hoituu puhelimitse, ylilääkäri Keijo Lukkarinen kertoo.
Konginkankaalaiset ja sumialaiset voivat ladata kännykkään, tablettiin tai tietokoneelle maksuttoman, tietoturvallisen VideoVisit Live Meet -sovelluksen (linkki jutun alla). Kannattaa varmistaa, että mobiililaitteesta löytyy on kamera, kaiutin ja mikrofoni.
– Jos ei omista mobililaitteita, voi digivastaanotolle tulla Konginkankaalla kirjastoon ja Sumiaisissa vanhalle terveysasemalle. Näiden pisteiden avaamisesta tiedotetaan erikseen.
Ennen etäkäyntiä, varmistetaan henkilöllisyys, joten käden ulottuville kannattaa varata henkilöllisyystodistus.
– Jos etävastaanotolla ilmenee tarvetta kliiniselle lääkärin tai muun ammattilaisen tekemälle tutkimukselle tai hoidolle tai videoyhteys ei esimerkiksi teknisten haasteiden takia onnistu, potilas ohjataan perinteiselle vastaanotolle, Lukkarinen kertoo.
Lukkarinen kertoo, että etävastaanotto suuntautuu avosairaanhoidon vastaanottotoimintaan.
– Etävastaantotto ei palvele neuvolan ja mielenterveyspalveluiden tai suunterveydenhuollon asiakkaita, vaan on niin sanottu yleisvastaanotto.
Potilas voidaan ohjata siis etävastaanotolle. Kyseessä on pilotti, ja nyt kerätään kokemuksia sekä asiakkailta että ammattilaisilta.
– Ennustettavaa on, että tällainen toiminta on tulevaisuutta, ja että toiminta tulee lisääntymään.
Äänekoskella etävastaanotolta ovat sairaanhoitajat Noora Vekki ja Laura Rintamäki, paikalla on myös lääkäri. Ensimmäiselle päivälle ei vielä asiakkaita ilmaantunut.
Etävastaanotto toimii potilaille, jotka eivät tarvitse fyysistä tutkimista.
– Muun muassa erilaisia kontrollikäyntejä voidaan hoitaa etäyhteyden päästä. Videoyhteyden välityksellä voidaan katsoa ihomuutoksia, antaa helpotusta virtsatietulehdukseen, silmätulehdukseen, ripuliin ja arvioida vaikkapa raajojen nyrjähdyksiä. Myös lyhyet sairauslomat onnistuu etäyhteuyden kautta. Pilotin aikana tullaan kokeilemaan mahdollisimman laajasti, mihin etäyhteys soveltuu.
Flussaoireisia ei tällä hetkellä hoideta etänä, vaan heidät ohjataan ensin koronatestiin
– Toki, jos on käynyt koronatestissä ja on saanut negatiivisen tuloksen, voidaan jatkaa tarvittaessa sairauslomaa, Rintamäki sanoo.
Digivastaanoton sairaanhoitajat kokevat pilotin mielenkiintoiseksi ja mukavaksi vaihteluksi normaaliin työarkeen.
– Tämä on nykypäivää. Tämä on myös potilaiden kannalta ajateltuna hyvä, kun kulkeminen vähenee varsinkin näin korona-aikana.
Kun toiminta saadaan täyteen käyntiin, voidaan etävastaanotolla kontrolloida verenpaineita tai vaikka kurkata korvan sisään.
– Prosessi lähtee käyntiin videovastaanotolla hoidontarpeen arviolla ja jos emme pysty hoitaa asiaa, varaamme ajan tänne terveyskeskukseen tai ohjataan päivystykseen, Vekki sanoo.
– Nyt on mahdollisuuksia moneen, kunhan saadaan hommat käyntiin, Riihimäki vakuuttaa.
Ja nyt huomio kaikki konginkankaalaiset ja sumialaiset: ohjelma kannattaa ladata jo valmiiksi mahdollista tarvetta varten:
Videoistunnon ohjeet: tästä.
Mobiililaitteiden ohjeet: https://info.videovisit.mobi/vv-live/vv-meet/vv-meet-mobiili