ÄKS

Äänekoskella aletaan tarkastaa komposteja

07.06.2023 10:25
Jätelaki velvoittaa jätehuoltoviranomaista pitämään kompostirekisteriä kiinteistöistä, jotka kompostoivat biojätteet.

Äänekosken kaupungin jätehuoltoviranomainen Sydän-Suomen jätelautakunta tekee viikolla 24 Äänekoskella kompostitarkastuksia jätelain (646/2011) § 123 nojalla.

 

Tarkastuskohteet on valittu sattumanvaraisesti. Asiakkaalle ei ilmoiteta erikseen tarkastuksesta. Tarkastuksessa katsotaan kompostin sijainti, tyyppi ja onko kompostointi asianmukaista.

Mikäli asiakas ei ole paikalla, jätetään kiinteistölle ilmoitus tehdystä tarkastuksesta. Asiakkaalle toimitetaan tarkastuksesta postitse tarkastuspöytäkirja ja mikäli kompostoinnissa on puutteita, annetaan samalla toimintaohjeet tilanteen korjaamiseksi.

Tarvittaessa kompostori tullaan tarkastamaan uudestaan.

Kompostitarkastusten tarkoituksena tuoda asiakkaiden tietoisuuteen biojätteen erilliskeräyksen merkitys. Biojäte tulee lajitella, eikä sitä saa laittaa sekajätteeseen. Se joko kerätään erilleen tai kompostoidaan kiinteistöllä.  Jätelaki velvoittaa jätehuoltoviranomaista pitämään kompostirekisteriä kiinteistöistä, jotka kompostoivat biojätteet. Biojätteen kuljettaminen polttolaitokseen myös lisää kuljetuskustannuksia.

Erilleen kerättävästä biojätteestä saadaan biokaasua tai kompostoitaessa ravinteikasta multaa. Jätelaki velvoittaa jätehuoltoviranomaista pitämään kompostirekisteriä kiinteistöistä, jotka kompostoivat biojätteet.

Omatoimisesta kompostoinnista ilmoittaminen 

Ilmoitus biojätteen kompostoinnista on jätettävä jätehuoltoviranomaiselle, Sydän-Suomen jätelautakunnalle. Myös kompostoinnin lopettamisesta tulee ilmoittaa. Ilmoitus biojätteen kompostoinnista on uusittava jätehuoltoviranomaiselle viiden vuoden välein.

Kompostoinnista tulee ilmoittaa kompostointi-ilmoituksella: Sydän-Suomen jätelautakunnan kompostointi-ilmoituksen löydät täältä. Lomakkeen voi palauttaa Sydän-Suomen jätelautakunnalle sähköpostilla tai postitse.

Lisätietoja biojätteen omatoimisesta kompostoinnista – Muista tehdä komposti-ilmoitus!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy