Tiistaina kaupungintalolla järjestetty kuntaseminaari aiheesta Yritysvaikutusten arviointi osana kunnallista päätöksentekoa oli antoisa. Järjestelystä vastasivat Suomen Yrittäjät, Keski-Suomen Yrittäjät ja Äänekosken Yrittäjät. Yritysten määrä on kasvussa, nimenomaan kasvua on pk-yrityksissä ja nuoret kokevat yrittämisen tärkeänä. Uudet työpaikat kun syntyvät nimenomaan pk-yrityksiin. Seminaarissa oli mukana järjestäjien lisäksi kuntapäättäjiä ja viranhaltijoita ja Äänekosken Kehityksen väkeä.
Yrittäjien näkökulmasta kunnan toiminta on tärkeää yrityksen kannalta. Yrityslähtöisyys päätöksenteossa otetaan nyt huomioon Äänekoskellakin, näin on hallitus linjannut päätöksessään.
– Kuntapalveluita toivotaan tehostettavan toimivilla palvelumarkkinoilla yhdessä yrittäjien kanssa, toivoo Tuuli Kirsikka Pirttiaho, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.
Äänekoskella otetaan käyttöön yritysvaikutusten arviointi osana kunnan päätöksentekoa ja sen valmistelua. Kunnan hankintapolitiikassa huomioidaan pk-yritykset, eivätkä kunnan liikelaitokset ja yhtiöt saa aiheuttaa markkinahäiriöitä.
Tuomas Telkkä Suomen yrittäjistä kertoi, että yritystoiminnan kehittyminen ja yritysten menestyminen on edellytys kunnan menestymiselle.
– Yritysvaikutusten arvioinnilla vähennetään negatiivisia vaikutuksia ja lisätään positiivisia. Sillä varmistetaan päätösten ja kunnan strategioiden samansuuntaisuus. Vaikutusarvioinnit kehittävät päätöksentekoa läpinäkyvämmäksi ja tasapuolisemmaksi.
Yritysvaikutusten arviointi on edellytys tulokselliselle elinkeinopolitiikalle.
– Yksinkertaisimmillaan virkamies pohjaa arvionsa omaan kokemukseensa ja tietoonsa. Perusteellisemmassa arvioinnissa hankitaan lisätietoa kuntaorganisaation sisältä tai alueen yrityksiltä. Suuremmissa infrahankkeissa voi olla perusteltua järjestää osana arviointia kuulemisia tai teettää arvio vaikutuksista ulkopuolisilla asiantuntijoilla, Telkkä kertoo ja muistuttaa että hyvä arviointi on mahdollisimman konkreettinen.
Yritysvaikutusten arviointi ei vaikeuta viranhaltijoiden työtä. Tästä on vakuuttunut myös kaupunginjohtaja Hannu Javanainen, joka on tutustunut Karstulassa ja Jämsässä oleviin malleihin. Äänekoskella otetaan käyttöön lähellä Jämsän mallia oleva kaavake asian valmistelun yhteydessä.
-Tämän pitää mennä selkäytimeen. Arviointi tuo lisätyövaiheen, mutta ei ei vaikeuta eikä hidasta valmistelua eikä päätöksentekoa. Kyse on enemmänkin ajattelutavasta.
Javanainen muistuttaa myös, että arviointi ei ole päätösesitys.
– Yritysvaikutusten arviointi tuo elinkeinoelämän tarpeet yhtenä näkökulmana mukaan valmisteluun ja lisää taustatietoa päätöksen tueksi.