ÄKS

Äänekoskella kannustetaan ja mahdollistetaan – varhaiskasvatuksen opettajista on huutava pula

29.11.2021 09:53
Kaupungin perhepalvelujohtaja Pirjo Heinonen (kesk) kannustaa opintojen pariin ja Johanna Mäkinen ja Sonja Pääkkönen jäivät miettimään opintojen aloittamista. 

Varhaiskasvatuksen koulutus on kovassa nosteessa Suomen yliopistoissa. Pula varhaiskasvatuksen opettajista on suuri – sitoutuneita ja motivoituneita opiskelijoita tarvitaan entistä enemmän.

 

Äänekosken kaupunki satsaa varhaiskasvatushenkilöstön kouluttautumiseen tarjoamalla mahdollisuuden opiskella avoimia yliopisto-opintoja, jotka mahdollistavat hakemisen varhaiskasvatuksen opettajaksi pätevöittäviin kandidaatti- ja maisteriopintoihin.

Jyväskylän avoimen yliopiston kasvatustieteellisistä opinnoista ja varhaiskasvatuksen tutkintokoulutukseen hakemisesta järjestettiin avoin infotilaisuus kaupungin varhaiskasvatuksen työntekijöille ja kaikille muille kiinnostuneille. Paikalla oli parikymmenpäinen joukko.

– Toivomme pystyvämme paremmin vastaamaan varhaiskasvatuksen jatkuvaan työvoimapulaan. Tällaisten polkuopintojen kautta voi saada uuden pätevyyden työn ohella opiskellen. Muutaman vuoden sisällä meillä jää eläkkeelle useampi varhaiskasvatuksen opettaja, kaupungin perhepalvelujohtaja Pirjo Heinonen sanoo.

Äänekoskella on jo pitkään ollut avoinna varhaiskasvatuksen opettajan paikkoja. Tällä hetkellä avoimia paikkoja on viisi. Yhteiskunnallinen tilanne on se, että varhaiskasvatuksen opettajia tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa entistä enemmän.

– Ollaan tultu siihen tilanteeseen, ettei olla saatu kaikkiin paikkoihin kelpoisia varhaiskasvatuksen opettaja. Joulukuussa auki tulee kolmesta viiteen paikkaa. Tarve on kova, sillä myös lainsäädäntö vie meitä siihen suuntaan, että vuonna 2030 pitää päteviä varhaiskasvatuksen opettajia olla enemmän kuin tällä hetkellä.

Varhaiskasvatuksen opettajien työllisyysnäkymät ovat Äänekosken kaupungilla erittäin hyvät. Kaupunki on vakaa työpaikka, joka tarjoaa hyviä etuja työntekijöilleen.

– Päiväkotimme ovat uusia tai remontoituja, Katvelaan on tulossa remontti ensi kesänä ja Koivistolle on rakentumassa kokonaan uusi päiväkoti. Äänenimen päiväkoti aloitti kaupungin uutena päiväkotina yksityisen lopettaessa toimintansa, Heinonen kertoi.

Jyväskylän yliopisto ja Äänekosken kaupunki ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo muutaman vuoden ajan.

– Äänekosken ohjausryhmässä tuli esille Äänekosken tilanne, ja koska tarvetta olisi, otimme kutsun vastaan, Jyväskylän avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen kertoi.

Avoimen yliopiston opintoja tehdään pääasiassa etänä verkkovälitteisesti.

– Äänekoskella opintoja suorittavat voivat tehdä osan opintosuorituksista yhdessä ja avoimen opettajan kanssa lähitapaamisissa. Lisäksi paikallisilta tutoreilta saa tukea opiskeluun, Lerkkanen vinkkasi.

Lerkkanen kertoi Jyväskylän yliopiston olevan kiinnostunut seutukuntatoiminnasta.

– Ryhmän tuki on tärkeä juttu, ja seutukuntatoiminnassa on ryhmän tuki jo olemassa. Meille voi tulla opiskelemaan ilman pohjakoulutusvaatimuksia tai pääsykokeita.

Avoimen yliopiston opintosuoritukset ovat verrattain edullista. Äänekosken kaupunki lähtee tukemaan varhaiskasvatusta opiskelemaan lähteviä.

– Kuntalaisten opintoja lähdetään subventoimaan, eli taloudellinen kysymys ei tule olemaan kynnyskysymys, Lerkkanen sanoi.

Illan kuluessa saatiin tuhti tietopaketti vaihtoehtoineen. Päällimäisenä ajatuksena kannustettiin opintojen pariin eikä kateemista maailmaa maalattu salamyhkäiseksi ja vaikeaselkoiseksi.

– Rohkaisemme opiskelemaan. Oman osaamisen kehittäminen on asia, jota on hyvä kannustaa. Homma aloitetaan sillä, että aloitetaan työ. Opintokokonaisuutta ei kannata ajatella isona möhkäleenä vaan palasena, jota lähdetään haastamaan pala kerrallaan. Toivon, että saamme Äänekoskella ryhmän kasaan ja käynnistymään, Lerkkanen sanoi.

Jos innostusta riittää, ryhmä voisi aloittaa jo helmikuussa.

– Kaupungilta löytyy tiloja ryhmien kontaktipäiviin vaikkapa lukion tiloista, Heinonen sanoi.

Illan päälle vilautettiin myös 1000+ -koulutusta, joka  tähtää kasvatustieteen kandidaatin tutkintoon ja varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden saamiseen. Koulutukseen hakeutumisen ehtona ovat suoritetut kasvatustieteen tai varhaiskasvatuksen perusopinnot.

– Koulutus toteutetaan pääasiassa monimuoto-opiskeluna, joka mahdollistaa joustavan opiskelun etänä, osittain töiden ohessa ja omalta paikkakunnalta käsin, koulutuspäällikkö Mirva Huovinen kertoi.

Johanna Mäkinen Koulunmäen esiopetuksesta ja Sonja Pääkkönen Katvelan päiväkodista tulivat kuulolle. Molemmat nostivat vielä varovaisesti peukalon pystyyn koulutuksen aloittamiselle.

– Kyllä tämä antoi pientä sysäystä opintojen aloitukseen. Neljän-viiden vuoden sitoutuminen mietityttää, mutta jos opinnot on mahdollista suorittaa kokonaan työn ohella niin olen valmis lähtemään koulun penkille. Itselleni jäi vielä avoimia kysymyksiä: voinko suorittaa perusopintojen jälkeen maisteriopinnotkin työn ohella, Mäkinen pohti.

Kun työuraa on vielä jäljellä toinen mokoma, se painaa vaakakupissa. Koulutus näkyisi myös palkkapussissa.

– Toivottavasti tulevaisuudessa lastentarhanopettajat pääsevät pois palkkakuopasta, sillä koulutukseen nähden sillä ollaan, Pääkkönen sanoi.

Mikonpuiston päiväkodista oli mukana neljä kiinnostunutta. Päiväkodin johtaja Merja Salminen tuli mukaan tsemppaamaan.

– Nyt olisi mahtava tilaisuus lähteä jatkamaan opintoja. Koulutusajat eivät voi tulevaisuudessa olla näin pitkiä, joten toivon, että muutos tapahtuu, muuten me olemme pulassa. Ainakin meidän päiväkodissa tehdään kaikkemme, että opinnot sujuisivat: annamme tiloja käyttöön sekä järjestelemme työvuoroja. Kannustamme ja mahdollistamme kaikin tavoin, Merja Salminen sanoi.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy