Onko kurkkukipua? Särkeekö raajoja, nouseeko kuume? Influenssaa on liikkeellä. Apulaisylilääkäri Keijo Lukkarinen kertoo, että muutama influenssatapaus on selvinnyt.
– Yleensä kun muutamalla todetaan, niin todellinen sairastuneiden määrä on ainakin satakertainen.
Ensimmäisistä tapauksista menee kahdesta neljään viikkoon, että influenssahuippu on menossa. Jos sairastuminen ei innosta, kannattaa ottaa hyväksi todetut kotikonstit käyttöön; käsidesi ja huomaavaisuus muita kohtaan, ja flunssaisena täytyy muistaa levätä.
Myöskään influenssarokotetta ei ole myöhäistä ottaa.
– Rokotteita on otettu koko ajan siitä lähtien, kun niitä marraskuussa alettiin antamaan. Sellainen tuntuma on, että tämän vuoden puolella vauhti on hieman kiihtynyt, arvelee vastaanottotoiminnan osastonjohtaja Marita Niemi.
– Menee viikosta kahteen, ennen kuin rokotteen vaikutus alkaa. Riippuu ihan ihmisestä, Lukkarinen kertoo.
Rokotteen saa ottamalla yhteyttä omaan aluehoitajaan tai lasten tapauksessa neuvolaan. Maksuttomaan influenssarokotukseen on oikeutettu entistä useampi; nyt myös pikkuvauvojen, odottavien äitien, ikääntyneiden ja pitkäaikaissairen läheiset ja säännöllisesti heidän kanssaan tekemisissä olevat.
Terveyskeskuksesta kuuluu myös positiivisia uutisia.Ylilääkäri Tapio Tammela on saanut viestiä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, jossa kehutaan Äänekoskea.
– THL:ltä viestittiin, että heidän seurantansa mukaan Äänekoskella tehty avohoidon tilastointi on tehty niin luotettavasti, että he haluaisivat tehdä Äänekoskesta maakunnallisen influenssa epidemian seurantakeskukseksi, Tammela kertoo.
– Positiivista signaalia siis saadaan. Edelleen haastetta riittää, mutta olen otettu ja yllättynyt tälläisestä positiivisesta palautteesta. Jatkossa saamme THL:n kautta viikottain tietoa rokotuksista ja pääsemme vaikuttamaan myös ensi vuoden rokotuksiin.