Äänekosken Koiviston koulun 6. luokka voitti Suomen reiluin luokka 2021 -kilpailun, jonka vuosittain järjestää Koululainen-lehti.
– Koulussamme puhutaan avoimesti luokkahengestä ja siitä, kuinka tultaisiin toistemme kanssa hyvin toimeen. Paljon myös tehdään tehtäviä pareittain ja ryhmissä, rehtori ja voittoluokan oma opettaja Matti Kuusinen kertoo.
Myös Koiviston koulun säännöissä lukee, että koulussa on kiellettyä kiusaaminen, satuttaminen, häirintä ja syrjintä.
– Pienessäkin luokassa tapahtuu paljon kaverisuhteissa ihan viikoittain, mutta yleissuunta ollaan saatu käännettyä hienosti positiiviseen. Tästä kiitos kuuluu ihan kaikille, Kuusinen sanoo.
Koiviston koulun 6. luokalla on 12 oppilasta. Suomen reiluin luokka -kisaan oppilaat tekivät erilaisia tehtäviä. Opettaja kehuu, että tehtävät tehtiin laadukkaasti, sulassa sovussa ja innokkaasti. Luokka piti maskottikisan, jonka voitti pehmoapina Martti. Maskotin avulla oppilaat kuvailivat, kuinka ottaisivat uuden oppilaan luokassa vastaan.
– Meidän luokalle on tullut kaksi uutta oppilasta, joten tehtävä oli meille aika helppo. Siinä tärkeintähän on luokan yhteishenki, mennä tutustumaan toiseen ja olla ystävällinen, voittajaluokasta Kerttu Toivoinen kertoo.
Yhtenä kisatehtävänä oli tehdä luokan oma lehti. Koiviston koulun kuutosten tekemässä lehdessä on ajankohtaisia uutisia, juttuja muun muassa koulun yhteishenkiprojekteista sekä paljon huumoria.
”Meillä otetaan kaikki mukaan”
Äänekosken Koiviston koululla on upeita yksityiskohtia. Pihalla on kaveripenkki, johon voi mennä istumaan, jos ei ole leikkikaveria. Yksinäiset käydään siitä hakemassa mukaan.
– Sillä tavalla kukaan ei jää yksin. Meillä otetaan kaikki mukaan tunneilla ja välitunneilla, Kerttu Toivoinen sanoo.
Kaikista koulun ystävällisistä teoista taas laitetaan pallo tauluun ja palloja onkin kertynyt lyhyessä ajassa paljon. Rehtori Matti Kuusinen on rakennellut aulaan legoista yksityiskohtaisen Koiviston koulun pienoisversion oppilaineen ja opettajineen.
– Meidän koulussa on parasta se, että se on niin pieni ja kaikki tuntevat toisensa, Ronja Erkkilä miettii.
Äänekosken kaupunki on satsannut viime vuosina voimakkaasti kouluihin ja Koiviston uusi hirsinen koulurakennus on ollut käytössä kaksi vuotta. Oppilaat kehuvat, että uudessa koulussa on enemmän tilaa, väljyyttä ja perinteisten luokkahuoneiden lisäksi myös luovia tiloja.
– Koulu myös näyttää hyvältä, Pinja Suutala sanoo. – Täällä on yksityiskohtia ja värejä. On enemmän tekemistä ja tilaa on käytetty luovasti, Matilda Puranen lisää.
Suomen reiluin luokka -voitosta saatiin palkinnoksi tubettajat Niko ja Santtu vierailemaan koululla. Oppilaat kertovat, että tubettajia kiinnosti esimerkiksi luokan onnenpyörä, jolla on monia eri käyttötarkoituksia – sillä voi vaikka arpoa parit.
Video Koiviston koululta on tubettajien joulukalenterin 9. luukku ja se löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=AQ9XxzrxUcE
Kilpailun järjestänyt Koululainen -lehti julkaisee Äänekosken voittajaluokasta jutun tammikuun numerossaan.
Sydämellinen koulu on myös koko kylän sydän
Vuonna 2019 valmistunut uusi hirsinen koulurakennus ja vanha, lähes satavuotias koulu istuvat hienosti rinnakkain yhteiseen pihapiiriin ja Koiviston kylän kauniisiin peltomaisemiin. Vanhalla koululla eli Perinnetalolla – tuttavallisemmin Pertsalla – oppilaat tekevät edelleen puukäsitöitä.
Kyläkoulu on asuinalueen sydän. – Täällä käydään iltaisin ja viikonloppuisin harrastamassa, oppilaat kertovat.
Sydän toistuukin koulun tunnuksessa, jossa yhdistyy uusi ja vanha puu. Sydämenmuotoa löytyy myös esimerkiksi koulun ulkoseinästä, eikä liikuntahallin lattiassakaan ole keskiympyrää, vaan keskisydän. Rehtorin tekemästä koulun Lego-pienoismallista voi bongata useampia sydämiä.
Koiviston koululla on parhaillaan meneillään koko koulun yhteinen joulukalenteriprojekti, jota voi seurata koulun omalla YouTube-kanava. Sekin tehdään yhdessä.