Ukrainassa sotatila vain kiihtyy. Miljoonat ihmiset ovat jo joutuneet jättämään kotinsa, kun sotaa on käyty reilun kuukauden päivät. Äänekoskella ollaan jo varauduttu vastaanottamaan ihmisiä sodan jaloista turvaan.
Maahanmuuttovirasto valmistelee toimintamallia, jossa kunnille korvattaisiin tilapäisen suojelun hakijoiden tai sitä saavien majoittaminen ja myös muiden vastaanottoon kuuluvien palveluiden tuottaminen ilman, että kunta perustaa varsinaista vastaanottokeskusta.
Venäjän hyökkäyksen jälkeen lähes 12 000 Ukrainasta paennutta on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa. Heistä lähes kaikki ovat hakeneet tilapäistä suojelua, jota Suomi muiden EU-maiden tavoin Ukrainasta paenneille myöntää. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että Ukrainasta paenneille voidaan tarjota väliaikaista suojelua nopeasti.
Kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoo, että Äänekoskella ollaan jo reagoitu mahdollisten pakolaisten vastaanottamiseen. Maahanmuuttovirasto vastaa pakolaisten sijoittamisesta. Maahan tulleen turvapaikanhakijan on jätettävä turvapaikkahakemus henkilökohtaisesti poliisille tai rajatarkastusviranomaiselle, hetimiten Suomeen tulon jälkeen.
– Olemme varautuneet järjestämään tarvittavia palveluita kuten varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluita. Olemme ohjeistaneet Ääneseudun Asuntoja, sillä meillä on yli sata asuntoa, joita voimme tarvittaessa turvapaikanhakijoille osoittaa, Tuononen sanoo.
Virallinen prosessi on tärkeää. Ensin pitää rekisteröityä poliisille tai rajavartiostolle, muuten jää vaille palveluita.
– Tämä on tärkeää, sillä muussa tapauksessa ei ihminen ole oikeutettu mihinkään. Rekisteröidyttyään hän saa vastaanottorahan ja hänet ohjataan asumaan johonkin. Tämä ei ole kyttäystä, vaan sitä, että saadaan ihminen palveluiden piiriin.
Vastaanottokeskus katsoo maahanmuuttoviraston kanssa yhteistyössä ihmisille sijoituspaikat.
– Tiedän, että Jyväskylän vastaanottokeskus on jo käynyt keskustelua yrittäjien kanssa. Kaupunki ei ole vielä neuvotteluja käynyt, vaikka meillä onkin jo hyvät valmiudet vastaanottaa ihmisiä hädän keskeltä.
Tuononen kertoo, että kaupunginhallitus on jo linjannut asiaa.
– Varsinaisia kyselyjä ei ole vielä kunnalle tullut. Jos Ukrainan tilanne jatkuu yhä näin pahana, niin uskon, että myös meillä se näkyy. Kuuntelemme viranomaisia tarkalla korvalla, Matti Tuononen sanoo.