Äänekosken kaupunkitaajamaa ympäröivät neljä osakaskuntaa Äänekosken -, Mämmen -, Ukon Vedet – sekä Kovalan osakaskunnat ovat yhdistyneet.
Maanmittaustoimituksessa 27.08.2024 vanhat osakaskunnat lakkautettiin ja uusi yhdistynyt osakaskunta aloittaa toimintansa vuoden 2025 alusta Äänekosken osakaskunnan nimellä. Yhteisiä vesialueita on vuoden alusta alkaen hallinnoitavana yhteensä 3017 hehtaaria. Uudet vesialueet näkyvät liitetiedoston kartassa.
Uuden osakaskunnan järjestäytymiskokous pidettiin keskiviikkona 04.12.2024. Kokouksessa mm. vahvistettiin osakaskunnan säännöt, päätettiin kalastusohjeista, pyydysmerkkien myyntipaikoista ja hinnoista. Lisäksi kokous päätti kalastuksenvalvonnasta. Kokous valitsi toimintaa pyörittämään kuusihenkisen hoitokunnan, jossa puheenjohtajana aloittaa Matti Rossi, varapuheenjohtajana Pekka Suomi, sihteeri- rahastonhoitajana Aki Lahtinen ja jäseninä Hannu Lehmonen, Arvo Suomalainen ja Rauno Oksanen. Kaikille hoitokunnan jäsenille nimettiin henkilökohtaiset varahenkilöt.
Yhdistymisellä saadaan aikaan kalastajille laajemmat ja selkeämmät kalastusalueet. Ennen yhdistymistä varsinkin Ääneselällä ja Mämmenselällä osakaskuntien rajat muodostivat kalastajille hankalan ja epäselvän viidakon. Osakaskunnilla oli vaihtelevia ohjeita ja sääntöjä, jotka toivat epäselvyyksiä kalastuksen harrastajille. Aikaansaatu laajempi vesialue selkeyttää myös kalojen istutustoimintaa. Kustannuspuolella hallinto- ja kirjanpitokustannukset putoavat neljännekseen entisestä ja vapauttavat varoja kalakannan hoitoon.
Verkkomerkit tulevat myyntiin ennen vuodenvaihdetta Kesport Niskasen urheiluosastolla sekä Mämmen SEOlla. Lisäksi lupia voi ostaa nettimyynnistä. Pyydykset merkitään lippusalolla, jossa on mukana verkkomerkki sekä kalastajan yhteystiedot. Myös katiska- rysä- ja koukkupyynti vaatii omat lupamerkkinsä. Verkkojatan maksimipituus Keiteleellä on 240 metriä ja Kuhnamolla 120 metriä, salmissa ja kapeikoissa kolmannes kapeikon leveydestä tulee jättää pyydyksistä vapaaksi. Talvisaikaan verkkojen silmäkoko on minimissään 55 mm. Osakaskunnan toimintaan liittyvä ohjeistus löytyy nettisivulta ”Ostaluvat.fi”.
Äänekosken osakaskunta hallinnoi yhdessä Honkola-Naarajärven myös Naarakosken vapakalastuskoskea, johon kuuluu Naarakoski ja Kissakoski. Täällä kalastuskausi alkaa 01.01. Koskialueella käytetään väkäsettömiä koukkuja. Myytävät luvat ovat kestoltaan 6-, 12-, 24-tuntisia, myös kausilupia on myynnissä. Lupamyynti tapahtuu Kesport Niskasella sekä Ostaluvat.fi-myynnissä. Osakaskunnat istuttavat koskialueelle säännöllisesti pyyntikokoisia kaloja.
Suomessa onkiminen ja pilkkiminen ei vaadi erillislupia, mutta laajempaa kalastusharrastusta suunnittelevan 18-69 vuotiaan tulee suorittaa valtion kalastonhoitomaksu, joka on vuodelle ensi vuodelle 47 euroa. Kalastonhoitomaksun suorittanut sekä alle 18- ja yli 69-vuotias voi kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä, ei kuitenkaan koski- ja virta-alueilla eikä erityislupa-alueilla. Pyydyskalastus sekä useammalla vavalla kalastaminen vaatii lisäksi vesialueen omistajan luvan.