ÄKS

Äänekoskella otetaan koronavirustestejä myös viikonloppuisin

17.04.2020 12:36

THL:n ohjeet: koronavirustestauksia tehdään nyt entistä herkemmin myös KSSHP:ssä – testauksiin tarvitaan aina lääkärin määräys

THL :n päivitetyn ohjeen mukaan koronavirustestaus voidaan jatkossa tehdä kaikille perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystyspotilaille, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa. Testaukseen ohjataan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa. Oireettomilta henkilöiltä testausta ei KSSHP:n alueella tehdä. 

Sekä terveysasemalle että keskussairaalaan päivystykseen täytyy soittaa aina ennen testaukseen hakeutumista – lääkäri tekee päätöksen näytteen ottamisesta 

Ensisijaisesti sairastunut henkilö ottaa yhteyttä soittamalla omaan terveyskeskukseen. Jos oma terveyskeskus on jo kiinni ja koronavirusta epäilevä henkilö haluaa hakeutua Keski-Suomen keskussairaalan päivystykseen, hänen tulee aina ensin soittaa Päivystysapuun numeroon 116 117, josta hänet ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Yhteydenotot ovat välttämättömiä, sillä niiden tarkoituksena on vähentää kontakteja muihin ihmisiin tartunnan välttämiseksi.

Sekä terveysasemilla, että Keski-Suomen keskussairaalassa päätöksen näytteenotosta tekee lääkäri. Keski-Suomen keskussairaalassa koronanäyte otetaan erillisessä näytteenottopisteessä ensisijaisesti virka-aikana  7.30-15.30. Keskussairaalassa näytteidenottopiste on avoinna myös viikonloppuisin 7.30-15.30.

Testauksia tehdään Keski-Suomen keskussairaalan lisäksi myös kuudessa maakunnan terveyskeskuksessa

Keski-Suomen keskussairaalan lisäksi KSSHP:n alueella testejä otetaan tällä hetkellä myös Jyväskylän, Muuramen, Laukaan, Äänekosken, Saarijärven ja Pihtiputaan terveyskeskuksissa. Laukaan ja Äänekosken terveyskeskuksissa otetaan näytteitä myös viikonloppuisin. Näytteenottopisteitä lisätään lähiaikoina, kun testauskapasiteettia on saatu lisää.

COVID-19 –näytteitä otetaan  myös yksityisillä lääkäriasemilla.

Näytteet tutkitaan Tampereella

Keski-Suomen keskussairaalassa ja terveyskeskuksissa otetut näytteet tutkitaan Fimlabin Tampereen laboratoriossa. Jyväskylästä näytteet tutkimusta varten lähtevät joka päivä aamupäivällä. Siksi illalla tai yöllä näytteenottoon hakeutuminen ei nopeuta vastausten saamista. Arkipäivisin näytteitä lähetetään Tampereelle myös iltapäivällä. Näytteenoton jälkeen jokaisen tutkittavan henkilön on oltava karanteeninomaisissa oloissa kunnes hän saa varmuuden negatiivisesta testituloksesta. Kuljetuksesta ja laboratorion toiminnasta johtuen vastaus valmistuu 1-3 vrk:n kuluttua.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy