ÄKS

Äänekoskelle 9000 euroa ukrainalaislasten lastenkulttuurin tukemiseen

06.10.2022 12:42
Tuki mahdollistaa Suomeen tulleille ukrainalaisille perheille viikoittaisen kokoontumisen taiteen äärelle.

Jyväskylän Lastenkulttuuriverkosto Kulttuuriaitan jäsenkunta Äänekoski on mukana Lastenkulttuurikeskusten liiton Lastenkulttuuria ukrainalaispakolaisille toiminnassa. Toimintaa rahoittaa Suomen kulttuurirahasto ja sen myönnetyn rahoituksen kokonaissuuruus on 400 000 euroa. Äänekosken osuus on 9 000 euroa.

 

Sotaa Suomeen paenneet ukrainalaisperheet saavat mahdollisuuden luovaan tekemiseen ja tunteiden purkamiseen Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoimassa valtakunnallisessa toiminnassa, jossa viikoittain tapaavat lapsi- tai perheryhmät pääsevät kokeilemaan erilaisia taidemuotoja. Samalla tarjoutuu tilaisuus luoda yhteyksiä ukrainalaisten ja suomalaisten välille.

Äänekoskella toimintaa koordinoi Äänekosken kulttuuritoimi yhteistyössä Äänekosken perhekeskuksen, Ukraina-työryhmän sekä vastaanottokeskuksen kanssa.

– Olen todella onnellinen ja kiitollinen Äänekoskella asuvien ukrainalaisten puolesta, että saimme tämän rahoituksen! Tämän rahoituksen turvin sotaa pakenevat lapset pääsevät käsittelemään tunteitaan taiteen keinoin ja saavat samalla työkaluja integroitua uuteen yhteisöön ja uuteen kieleen, Äänekosken kaupungin vs. kulttuurituottaja Heidi Kurtti sanoo.

Äänekoskella ryhmiä tulee ohjaamaan kokenut expressiivisiin taideterapiatekniikoihin perehtynyt  taidekasvattaja Hannele Torniainen.

– Lähtökohtana on kuulla ryhmää ja tuoda näkyväksi heidän omaa kulttuuriaan ja ajatteluaan. Ryhmästä itsestään nouseva tieto, taito ja kulttuuri ovat keskeinen lähtökohta toiminnan sisällön rakentumiselle, Torniainen kertoo.

Työpajoissa liikutaan joustavasti erilaisten luovien menetelmien välillä, jotka nousevat niin taidekasvatuksesta kuin osallistujien kulttuuriperinnöstä. Työpajojen sisältöinä ovat liike, musiikki, kuvataide, draama ja sekä mahdollisuuksien mukaan kirjoittamisen menetelmät.

Toiminta käynnistyy lokakuun 2022 aikana, ja jatkuu viikoittaisena maaliskuuhun 2023.

Suomen kulttuurirahaston tuki tavoittaa pakolaisperheitä ympäri Suomen

Suomen Kulttuurirahaston 400 000 euron tuen ansiosta toiminta tavoittaa pakolaisperheitä ympäri Suomen kesään 2023 asti. Lastenkulttuurikeskukset järjestävät maksuttomia taideryhmiä eri puolilla Suomea joko omissa tiloissaan tai siellä, missä pakolaisperheet asuvat, esimerkiksi vastaanottokeskuksissa.

Toimintaa saadaan toteutettua pääkaupunkiseudun kautta Joensuuhun ja Pohjanmaalle ja sieltä Keski-Suomen kautta Kemijärvelle ja Rovaniemelle asti.

– Taide tuo ukrainan pakolaisille lohtua ja toivoa sekä väylän tunteiden käsittelyyn. Olemme lastenkulttuurikeskusten verkostona tästä hankkeesta äärimmäisen ylpeitä, sanoo Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta.

Viikoittainen kokoontuminen taiteen äärellä tarjoaa tervetulleen hengähdystauon arkeen. Lapset saavat mieluisaa tekemistä eri taidemuotojen äärellä. Ryhmien toimintaa muokataan siihen osallistuvien lasten ja aikuisten toiveiden ja tilanteen mukaan.

– Toiminta on jokaisella paikkakunnalla omanlaistaan. Osa perheistä toivoo toimintaa ukrainalaisryhmässä, osa taas yhteyksien luomista suomalaisten kanssa. Taide on ryhmissä yhteinen nimittäjä, sanoo Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta.

Tuki mahdollistaa Suomeen tulleille ukrainalaisille perheille viikoittaisen kokoontumisen taiteen äärelle.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy