ÄKS

Äänekoskelta viisi valtuutettua – tulos oli positiivinen yllätys

23.01.2022 23:33 (muokattu 23.01.2022 23:34)
Kari Kiiskinen, Leila Lindell, Juha Hyötyläinen, Jari Halttunen ja Sirpa Martins ovat historian ensimmäiset äänekoskelaiset aluevaltuutetut. Onnea tehtävään!

Keski-Suomen hyvinvointialueella oli aluevaltuustopaikkoja jaossa 69. Uudet aluevaltuutetut on valittu, ja ennusteista poiketen äänestystulos yllätti positiivisesti, sillä Äänekoskelta meni läpi viisi valtuutettua. 

 

Keskusta oli Keski-Suomessa vaalivoittaja kahmaisten paikoista 18. SDP:lle 16 paikkaa, kokoomukselle 11, perussuomalaisille ja vihreille seitsemän paikkaa. Vasemmistoliitolle kuusi ja kristillisdemokraateille äänestettiin kolme paikkaa ja Valta kuuluu kansalle -puolueelle yksi paikka. 

Kun äänistä oli laskettu 96,6 prosenttia, koko valtakunnan tulosta katsottuna vaalivoittaja oli kokoomus 21,6 prosentin kannatuksella, hopeasijan otti SDP  19,3 prosentilla kannatuksesta, kolmanneksi keskusta 19,2 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus 11,1 prosenttia, vasemmistoliiton 8,0 prosenttia, vihreiden 7,3, KD:n 4,2 ja Liike Nyt 1,8 prosenttia ja muut pienpuolueet ja valitsijayhdistykset 2,4 prosenttia.

Äänekoskelta edustajia tuli kolmesta puolueesta: sosialidemokraattien Kari Kiiskinen ja Juha Hyötyläinen, keskustan Leila Lindell ja Jari Halttunen sekä vasemmistoliiton Sirpa Martins.

Eniten paikkoja meni odotetusti Jyväskylään, heille tuli paikkoja 46. Jämsäläisiä edustajia on kuusi. Seitsemän keski-suomalaista kuntaa jäi vaille omaa aluevaltuutettua, muun muassa naapurimme Konnevesi jäi ilman edustajaa.

Äänekosken äänikuninkaaksi kruunattiin sosialidemokraattien Kari Kiiskinen. Puhelimen päähän tavoitettu Kiiskinen harmittelee alhaiseksi jäänyttä äänestysprosenttia Äänekoskella.  

– Kaupunkina on meillä peiliin katsomisen paikka. Meidän olisi syytä ottaa oppia muista kunnista, jotka tuovat äänestysmahdollisuuden myös kauppakeskuksiin, Kiiskinen painottaa.

Kiiskinen toivoo, että varsinaisena vaalipäivänä äänestää voisi Suolahdessakin kahdessa eri paikkassa. 

– Jo kuntavaalien aikaan saatiin palautetta siitä, että Suolahden Yhtenäiskoululla äänestäminen on  liikuntarajoitteisille hankalaa. Sain taas palautetta samasta asiasta, joten eiköhän tästä pitäisi jo ottaa koppia, Kiiskinen sanoo. 

Kiiskinen lähtee aluevaltuustoon Äänekosken ääniharavana 661 äänellä. Ääniä kotikunnan alueelta ropisi 577.

– Kampanja-aika jäi lyhyeksi, enkä ennättänyt töiden vuoksi kiertää maakunnassa. Olen sen puoleen tyytyväinen äänimäärääni. Hyvältä tuntuu, kun ihmiset luottavat. Tämä tarkoittaa sitä, että olen tehnyt jotain oikein, Kari Kiiskinen sanoo ja kiittää äänestäjiään. 

Pitkän linjan kokemusta sote-puolelta edustava Keskustan Leila Lindell lähtee aluevaltuustoon Äänekosken äänikuningattarena äänin 519. 

Aluevaltuustoon valitut äänekoskelaisedustajat: 

Kari Kiiskinen (sdp) 661 ääntä

Leila Lindell (kesk) 519 ääntä

Jari Halttunen (kesk) 457 ääntä

Juha Hyötyläinen (sdp) 436 ääntä

Sirpa Martins (vas) 430 ääntä

Varalla sosialidemokraattien Johanna Vertainen ja Seppo Ruotsalainen sekä kristillisdemokraattien Piia Flink-Liimatainen, perussuomalaisten Marke Tuominen ja Petra Virtanen ja vihreiden Kimmo Tuikka. 

Äänimäärät saattavat muuttua hieman, sillä tuloksista on laskettu tätä kirjoittaessa 98,8 prosenttia. 

Vastaa

  1. Kikina sanoo:

    Mikä vaikea se olisi järjestää yläkoulun pääovesta isoon aulaan. Hyvin pääsee ovelle asti autolla eikä rapun rappua. Ovet saa leväytettyä auki isolleen.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy