ÄKS

Äänekosken Energia tähtää kohti tulevaisuuden vesihuoltoa Digitan IoT-verkon avulla

28.05.2020 14:00
Äänekosken Energia Oy ja Digita Oy ovat solmineet 10-vuotisen sopimuksen veden etäluennan digitalisoinnista Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvan IoT-verkon avulla. Äänekosken kaupungin omistama energiayhtiö vastaa Äänekosken kaupungin ja lähiseudun energia- ja vesihuollosta. Suunnitelmana on vaihtaa alueen kaikki vesimittarit etäluettaviksi lähivuosien aikana.

– Digita oli luonteva valinta sen valmiiksi kattavan ja luotettavan IoT-verkon myötä. Pidämme tärkeänä asiana verkkotekniikan vähäistä virrankulutusta, eli pitkää akun kestoa ja hyvää kuuluvuutta haastavissakin olosuhteissa. LoRaWAN-verkon käyttö tuo myös kustannussäästöjä, sillä se mahdollistaa verkoston mittaamisen ja mittaustietojen saamisen myös sellaisista paikoista, joihin ei kustannusten puolesta olisi muutoin järkevää rakentaa etävalvontaa ja mikä usein vaatisi kalliimman tiedonsiirtolaitteiston lisäksi myös sähköliittymää, kommentoi Äänekosken Energian tuotantoinsinööri Atte Myllylä.

Veden etäluennan digitalisoinnista saatavat hyödyt konkretisoituvat käyttöönoton myötä. Jatkossa asiakkaiden mittarilukemien tiedot saadaan LoRaWAN-verkon kautta reaaliaikaisesti järjestelmään, jolloin mittarilukemien käsittelyyn käytettyä työaikaa voidaan hyödyntää muuhun. Reaaliaikaisesti päivittyvät mittarilukemat tuovat myös lisää työkaluja koko vesiverkoston seurantaan ja mahdolliset verkostovuodot voidaan havaita ja erotella todellisesta veden käytöstä entistä paremmin. Etäluentaan pohjautuva laskuttaminen parantaa asiakaspalvelua, kun arvio- ja tasauslaskuista voidaan luopua.

– Olemme Äänekosken Energialla pyrkineet usealla osa-alueella ottamaan käyttöön teknologian kehittymisen tarjoamia hyötyjä, ja tämä on jälleen yksi suuri edistysaskel kohti tulevaisuuden vesihuoltoa, lisää Myllylä.

– Aloitimme yhteistyömme maaliskuussa 2019 ja onnistuneen pilotointivaiheen jälkeen jatkoimme etäluettavan verkoston rakentamista. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, miten laajasti Äänekosken Energia on hyödyntänyt LoRaWAN-verkon tuomia mahdollisuuksia, kertoo Digitan IoT-palveluiden myyntipäällikkö Mona Miettinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy