ÄKS

Äänekosken henkeä metsästämässä

09.09.2016 10:02 (muokattu 09.09.2016 14:35)
Antti Makkonen etsii tarinoita Äänekosken paikoista. Hänelle itselleen Huuhan puiston ympäristö on täynnä muistoja.
Nykykulttuurin tutkimusta Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Antti Makkonen aikoo sukeltaa äänekoskelaisen identiteetin ytimeen.

 

Paikallisidentiteetin tutkimusmatkalta syntyy ”Elävä Äänekoski” -työnimellä kulkeva gradu. Gradussaan Antti Makkonen tutkii paikkakunnan elävää kulttuuriympäristöä ja sen muuttumista.

– Täällä kulttuuriperintö elää ihmisten arjessa, tarinoissa ja muistoissa. Ihmiset liittävät tarinoita tiettyihin paikkoihin, ne kaikki muistot ovat yhtä tärkeitä paikallisidentiteettiä hahmottaessa, Makkonen sanoo.

Kiinnostus lapsuuden ja nuoruuden kotikaupungin viehätysvoimaan heräsi, kun Jyväskylän, Alankomaiden ja Joensuun jälkeen Makkosen veri veti yhä edelleen kohti Keiteleen rantoja.

– Mietin, että mikä ihme tässä paikassa oikein on! Toivottavasti löydän paikallisidentiteetin tutkimisesta vastauksen itselleni, Makkonen selittää.

Parhaassa tapauksessa Elävä Äänekoski jatkaa kehittymistään gradun sivujen ulkopuolellekin ja vahvistaa äänekoskelaisten kotikuntatunnetta.

 

ASUKKAIDEN kiintymys kotipaikkaansa on yhteydessä myös maakuntien identiteettiin.

Keski-Suomessa korostuvat yksittäiset paikkakunnat. Keskisuomalaisuus ei määrittele ihmistä samalla tavalla kuin vaikkapa savolaisuus, pohjanmaalaisuus tai pohjoiskarjalaisuus.

– Esimerkiksi Joensuussa pohjoiskarjalainen kulttuuri näkyy ja kuuluu kaikkialla, sekä toreilla että ulkoisessa viestinnässä. Keski-Suomessa ei vastaavaa suurempaa kuvaa tai identiteettiä oikeastaan ole.

Keskisuomalaisen identiteetin löyhyys hämmästyttää Makkosta, potentiaalia maakunnasta nimittäin löytyisi valtavasti.

– Täällä on uskomaton luonto, mahdollisuuksia identiteetin vahvistamiseen löytyisi gallenkalleloista, saarijärvenpaavoista ja vaikka mistä.

 

TULEVAN vuoden aikana Antti Makkonen keskittyy paikallisten kokemuksiin ympäristöstään. Hän nivoo yhteen äänekoskelaisen yhteisön identiteettiä muun muassa keräämällä ihmisten paikkakuntaan liittämiä tarinoita ja äänimaisemia.

Kerätyn aineiston Makkonen julkaiseen nähtäville paikkakunnalta luomaansa äänikarttaan.

Vahvasta kotikuntatunteesta hyötyy koko kaupunki. Paikallisten tarinat ja ajatukset Äänekoskesta kertovat ulkopuolelle paljon enemmän kuin tiukat faktat tai mainonta.

– Paikallisidentiteetti syntyy sisältäpäin, ihmisten keskellä. Sen pohjalta puolestaan voidaan rakentaa kaupungin imago, Makkonen selittää.

– Siksi haluaisinkin nähdä ihmisten kiinnostuvan omasta paikkakunnastaan nykyistä enemmän. Nurista voi aina, mutta lopulta miellyttävän kotipaikan tekeminen on jokaisesta itsestään kiinni.

 

Haastateltavat hakusessa

 

Jyväskylän yliopistossa nykykulttuurin tutkimusta pääaineenaan opiskeleva Antti Makkonen etsii äänekoskelaisia haastateltavaksi KUOMA – Kulttuuriympäristön tutkimuksen maisterikoulutuksen graduunsa.

Työnimellä ”Elävä Äänekoski” aloittamassaan gradussa Makkonen tutkii Äänekosken elävää kulttuuriympäristöä. Tulevan vuoden aikana tehtävillä haastatteluilla hän kerää pääasiassa Äänekosken taajaman paikkoihin sijoittuvia tarinoita ja muistoja.

– Paikalla itsellään ei ole muuta väliä kuin se, että se on jollain tavalla kyseiselle henkilölle tärkeä, tai että siihen liittyy joku muisto, Makkonen sanoo.

Haastateltavia Makkonen kerää mahdollisimman laajalla skaalalla lapsista vanhuksiin. Myös väliaikaiset asukkaat käyvät.

Lisätietoja saa Antti Makkoselta osoitteesta elava.aanekoski@gmail.com. Gradun valmistumista ja sisältöä voi seurata Elävä Äänekoski -yhteisösivulta Facebookissa.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy