ÄKS

Äänekosken ihme juhlii 10-vuotista taivalta – ÄKS on luettu, ei selattu

09.03.2021 06:00
Sormet painomusteessa jo kymmenen vuotta. Päätoimittaja Marjo Steffansson kiittää jokaista ilmoittajaa sekä lukijaa. Juhlakahvitellaan myöhemmin, Ääniä Festivaaliviikolla.

Kymmenen vuoden aikana ÄKS on vakiinnuttanut asemansa Äänekosken mediakentässä. Työstä on muotoutunut päätoimittaja Marjo Steffanssonille elämäntapa.

 

Äänekosken Kaupunkisanomat sai alkunsa helmikuussa 2011. Kotipaikkakunnan asioista ja kehittämisestä kiinnostunut kolmikko, Timo Harakka, Terho Vuorinen ja Marjo Steffansson, ideoi kokonaisen lehtikonseptin viimeksi mainitun keittiössä illan pimetessä ympärillä. Päätoimittajaksi nimettiin Terho Vuorinen.

– Siinä kehitettiin lehden palstat, rakenne, nimi ja fiilis yhdeltä istumalta. Alusta saakka mukana oli ”äksämäisyys”, siis sellainen meininki jossa tartutaan asioihin, jotka muuten voisivat jäädä suurelta yleisöltä näkemättä, nykyinen päätoimittaja Marjo Steffansson muistelee.

Ensimmäinen painettu ÄKS näki päivänvalon 9.3.2011. Lehden kannessa komeili koripalloilija Kenya Robinson. Lukijoille haluttiin tehdä heti selväksi, että nyt tehdään jotain uutta.

Kilpailu lehtialalla oli 2010-luvulle tuttuun tapaan kovaa. ÄKSän ensivuosina paikkakunnalla ilmestyivät maakuntalehden lisäksi myös kolme muuta lehteä. Uuden julkaisun tekijät halusivat panna heti paukkuja myös verkkouutisointiin.

– Olimme ensimmäinen toimija paikkakunnalla, joka julkaisi uutisia myös verkossa. Kahden viikon julkaisuvälin vuoksi emme ole missään vaiheessa ajatelleet painettua ÄKSää uutislehtenä. Ajatuksena oli ja on, että ajankohtaiset uutiset pannaan verkkoon ja lehdessä syvennytään ilmiöihin, Marjo Steffansson toteaa.

Juttuaiheet löytyvät tavallisesta arjesta, poliittisista päätöksistä ja lukijapalautteista. Vuodesta 2015 päätoimittajana ollut Steffansson on vuosien aikana tullut tutuksi kaupunkilaisille, ja sekä positiivista palautetta että parannusehdotuksia tullaan sanomaan suoraan niin netissä kuin kasvokkainkin.

– Haluan tuoda esille asioita, joita kaupunkilaiset tulevat kertomaan minulle. Ne ovat niitä juttuja, jotka ovat äänekoskelaisille tärkeitä. Työ ja vapaa-aika sekoittuvat, kun kauppareissulla jää juttelemaan ihmisten kanssa, mutta koen, että tästä on muotoutunut jo elämäntapa, Steffansson hymyilee.

Steffansson on huolissaan median keskittymisestä suurten lehtitalojen alle. Yksityinen paikallislehti alkaakin olla Keski-Suomenkin leveysasteilla jo harvinaisuus. 

– Median keskittyminen on mielestäni iso riski demokratialle ja moniäänisyydelle. Äänekoskelaiset voivat olla ylpeitä siitä, että paikkakunnalla on ihan oma lehti, jonka omistajat ovat täällä tai täältä lähtöisin. Olen vahvasti sitä mieltä, että kaupunki ansaitsee yksityisen lehden, Steffansson julistaa.

ÄKS seisoo tukevasti Äänekosken ja koko Suomenkin mediakartalla. Mainosrahoitteisuus on osa lehden ideologiaa, jonka mukaan uutiset kuuluvat kaikille. ÄKS tunnetaan myös keskustelunherättäjänä, jonka tekemisessä kuultaa kotiseuturakkaus.

– Olen kiitollinen jokaiselle ilmoittajalle ja lukijalle, joiden ansiosta olemme tässä. Se, että meistä puhutaan, tarkoittaa, että olemme tehneet työmme oikein. Olemme paitsi vallan vahtikoira, myös Äänekosken pieni ihme, Marjo Steffansson kuvailee.

Lue tästä kaikkien aikojen ensimmäinen ÄKS: 

Vastaa

  1. Bullriver sanoo:

    Paljon onnea ÄKS! Näin ulkopaikkakuntalaisena (toki juuret Koskella) tulee ÄKS:n verkkoversiota luettua säännöllisesti. Hyvin toimitettu lehti! 👍

  2. Tommi Sulkala sanoo:

    Onnittelut ÄKS! Kerrassaan hieno aviisi!

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy