ÄKS

Äänekosken ilmanlaadun mittausasemalla tehtiin kevään kalibroinnit: ”Äänekoskella on ollut hyvin maltillisia pitoisuuksia”

24.04.2023 15:33
Arkistokuva.

Ilmatieteen laitoksen ilmanlaadun asiantuntijat Matias Saunamäki ja Toni Mattila kävivät tekemässä viime viikolla määräaikaiskalibroinnit Äänekosken paloaseman mittausasemalla.

 

– Äänekosken ilmanlaatua on seurattu jo lähes 20 vuoden ajan. Seuranta alkoi Hiskinmäellä vuonna 2004 ja vuodesta 2020 alkaen se on järjestetty paloaseman piha-alueella. Ilmanlaadun seurantaa hoidetaan Äänekoskella ns. yhteistarkkailuna, johon osallistuvat Metsä Fibre Oy, Äänekosken kaupunki, Metsä Wood, Nouryon Chemicals Finland Oy, Kumpuniemen Voima Oy, Valio Oy, Valtra Oy ja Äänekosken Energia, Äänekosken kaupungin ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen kertoo.

Nykyinen sopimus Ilmatieteenlaitoksen kanssa on voimassa 2024 loppuun asti.

Laadunvarmistus on tärkeä osa mittaustoimintaa ja kalibroinnit tehdään mittausasemalla neljän kuukauden välein. Nyt kevään katupöly näkyy mittaustuloksissa, eikä vielä kannata vaikkapa pestä ikkunoita.

Äänekosken tilannetta ja suotuisampaa ikkunapesuaikaa voi seurata reaaliajassa Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta https://ilmanlaatu.fmi.fi/aanekoski/ . Sieltä näkee hyvin esimerkiksi katupölyajan, joka on kuitenkin melko lyhyt.

Käytössä olevilla mittalaitteilla mitataan mm. seuraavia ilman epäpuhtauksia: typenoksidien, hengitettävien hiukkasten kuten katupölyn, rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuuksia. Typenoksideja ja hengitettäviä hiukkasia vapautuu erityisesti autoliikenteestä ja rikkidioksidia ja haisevia rikkiyhdisteitä puolestaan teollisuuden tuotantoprosesseista. Ilmanlaadun mittausten tavoitteena on kartoittaa näiden ilmansaasteiden pitoisuustasoja ja hetkellistä vaihtelua.

– Mittaustuloksia seurataan reaaliajassa, ja jos jokin arvo pomppaa, niin siihen reagoidaan. Äänekoskella on ollut hyvin maltillisia pitoisuuksia, Matias Saunamäki sanoo.

Pitoisuuksia mitataan jatkuvatoimisilla automaattisilla analysaattoreilla. Ulkoilma imetään mittalaitteisiin kontin katolla sijaitsevien näytteenottimien läpi. Ilmanlaatumittausten tulosten tulkintaa varten asemalla mitataan myös säätietoja ja katolla on myös säänmittausanturi.

Sensorit ovat herkät ja tuloksista näkee, jos vaikka ajaa autolla mittausaseman viereen, vaikka piste sijaitsee vilkkaan Äänekoskentien varrella. Mittalaitteet rekisteröivät, jos esimerkiksi tehtailta tulee hajuja, vaikka haju sinänsä on subjektiivinen kokemus. Siitepölyjä käytössä olevat mittarit eivät mittaa.

Reaaliaikaisia ilmanlaadun mittaustuloksia voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla Äänekosken lisäksi Heinolassa, Kemissä ja Raumalla.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy