Äänekosken katulähetyksen toimintaan haetaan kaupungin tukea. Toimintaan tarvittavat eurot ovat lopussa ja joka kuukausi tahkotaan tappiota noin 20 000 euroa.
Katulähetys on lähestynyt kaupunginhallitusta kirjeellä, ja toivoo pelimerkkejä työllistämistoiminnan rahoittamiseksi. Katulähetys on tuottanut työllistämis- ja valmentamistoimintaa kaupungin pitkäaikaistyöttömille vuodesta 2002 lähtien erilaisten hankkeiden ja projektien kautta.
– Toimintaa on kehitetty kaupungin ja eri asiakasryhmien toiveiden mukaan, toiminnanjohtaja Jani Liimatainen kertoo.
Nyt toiminta on vaakalaudalla. Yhdistys on saanut 16 vuoden ajan hankerahaa, mutta tälle kuluvalle vuodelle ei rahoitusta myönnetty. Naula arkkuun tuli kaupungin taholta, kun kuntouttavan työtoiminnan kilpailutukseen ei voitu lähteä mukaan.
– Emme me voi tarjota palvelua kymmenellä eurolla per päivä, kun kaupungin palkkaama konsulttikin on laskenut hinnan olevan 29,9 euroa, Liimatainen sanoo.
– Meillä ei ole keinoja kilpailutuksen ohjaamiseen, valitimme päätöksestä, mutta siihen oli tyydyttävä miten asia ratkaistiin. Pitkäaikaistyöttömät tässä kärsii, näen sen jo työni puolesta, yhdistyksen puheenjohtaja diakoni Erkki Tourunen sanoo.
Pääasiallinen rahoituslähde on tähän asti ollut Äänekosken kaupunki sekä ELY-keskuksen TYPO-rahoitus.
Katulähetyksellä ollaan nyt huolissaan, kuinka kaupungin sadoille yli 30-vuotiaalle pitkäaikaistyöttömälle käy.
– Vielä keväällä meillä oli 35 asiakasta, nyt vain kolme. Koko viime vuoden aikana tarjosimme työ- ja valmennuspaikan sadalle asiakkalle. Lasken, että Katulähetys tuotti kaupungille säästöä sakkomaksuissa noin 150 000 euroa, Liimatainen laskee ja harmittelee että rahoitus on vedetty pois.
Katulähdetyksellä katsotaan, että he tuottavat palvelua kaupungille.
– Sekä rahallista hyötyä sakkomaksuissa. Minua loukkasi ja tuntui hyvin alentavalta, kun virkamiehen vastaus oli, että Äänekosken kaupunki ei ole tilannut meiltä palvelua, ja miksi siitä pitäis sitten maksaa. Olemme kuitenkin tehneet kaupungin kanssa yhteistyössä töitä työttömyyden taittamiseksi, Liimatainen sanoo.
Jotta toimintaa voitaisi pyörittää tarvitsee Katulähetys tälle vuodelle 170 000 euroa, josta kaupungilta haetaan 80 000 euroa.
– Loput rahoitamme tuotoillamme ja karsimalla toiminnan kuluja, Liimatainen sanoo.
Taloudellisista vaikeuksista aiemminkin kärsinyt Katulähetys on saanut velat maksettua.
– Hallituksellamme on sellainen linja, ettei tässä ryhdytä velkaantumaan, jos rahoitusta ei saada kuntoon tai ratkaistua järkevällä tavalla. Tällä hetkellä mennään säästöillä ja pohja on näkyvissä. Miinusta kuukaudessa tehdään noin 20 000 euroa kuukaudessa, Liimatainen sanoo.
Katulähetys järjesti tiedotustilaisuuden tukalasta tilanteestaan. Mukaan oli tullut kuulemaan poliitikot Tommi Lunttila, Juho Kautto, Seppo Ruotsalainen ja Marke Tuominen.
Järkyttävää. Järjetöntä
Itse pitkäaistyöttömät ovat kuin kaupan, eivät asianomaisia.
Kilpailutuksessa kaupungin pitäisi huomioida sosiaalisen vastuun periaatteet.
10€ ei pystytä vastaamaan ihmisten tarpeisiin.
Kierrätyskeskus tarjoaa merityksellisiä työtehtäviä ja matalan kynnyksen väylän työelämään.Pitkäaistyöttömien työllistäminen ja valmentaminen lisäävät sosiaallista osuutta ja vähentävät syrjäytymistä.
On kilpailutettu Hankintalain mukaan, hinta edellä ei ihmisten tarve.
Laadun arviointi hankkeissa on usein haastavaa,mutta se on välttämätöntä onnistuneen hankinnan varmistamiseksi.
Pienellä panostuksella kaupunki tekisi lukuisten pitkäaikaistyöttömien elämän ihmisarvoiseksi. Bonuksena säästyisi vielä Kelan sakkomaksuja ja tod.näk. myös muita sotepuolen menoja. Kun tuo rahallinen panos on säästöjä suurempi, niin on käsittämätön yhtälö. Jos minulle tarjottaisiin diiliä, että anna 8 ja saa 17 takaisin ilman suurta riskiä, niin laittaisin rahat likoon. Kaupungin budjetista tuon saisi kyllä hoidettua, jos on halua. Siitä puhe, mistä puute, siis halusta.