Äänekosken kaupungin Häränvirran lahopuupuisto tukee osaltaan luonnon monimuotoisuutta eli erilaisten elinympäristöjen ja niissä elävien eliöiden vaihtelua. Noin hehtaarin kokoinen alue monipuolistaa Äänekosken kaupungin lähiviheralueita, koska puisto jäljittelee metsän luontaista kehitystä.
Lahopuupuisto on perustettu vuonna 2015 kaupungin viheralueiden monipuolistamiseksi. Häränvirran lahopuupuisto sijaitsee Äänekosken rantaraitin varrella Rauhankadulta Häränvirran sillalle, jatkuen Häränvirran rantaa vedenottamolle. Puisto rajoittuu rantaan ja sieltä avautuu kauniit järvimaisemat.
– Lahopuupuiston idea syntyi alueella kasvaneista, jo huonokuntoisista ja kookkaista koivuista, jotka oli pakko kaataa. Runkojen poiskuljetus koettiin materiaalien haaskaukseksi, ja siitä idea kaupungin ensimmäisestä lähilahopuupuistosta syntyi, kaupunginpuutarhuri Tiina Nejlik kertoo.
Monimuotoisuus on menestyvän elämän perusedellytys. Nykyisin yhä useamman eliölajin uhanalaisuuden syynä on elinympäristöjen muuttuminen, ja yksi merkittävä muutos on lahoavan puuaineksen väheneminen.
– Lahopuun jättäminen on hallittua, mutta tapahtumat sen jälkeen ovat pitkälle omaehtoisia luonnon prosesseja. Lahopuupuistoa hoidetaan sen verran, että siellä on turvallista vaikkapa ulkoilla, Nejlik kuvaa.
Kaupunki on laitattanut lahopuupuistoon lepakkopönttöjä ja alueen asukkaat ovat hankkineet sinne telkänpönttöjä.
Monet eliölajit käyttävät lahopuuta ravintonaan tai kasvualustanaan. Lahoamisen eri vaiheissa lahopuuta hyödyntävät eri eliöt. Lahopuusta riippuvaisia ja lahopuuta hyödyntäviä eliölajeja löytyy mm. sienistä, kovakuoriaisista, kaksisiipisistä ja pistiäisistä. Lahopuilla on merkitystä myös useille sammalille ja jäkälille, jotka käyttävät lahoavaa puuainesta kasvualustanaan.
Tuo rantareitti on kertakaikkisen upea osa Äänekoskea. Lahopuut tekevät reitistä vielä hienomman.