Äänekosken kaupungin nuorten kesätyöhaku alkaa tänään 20.2.2023 ja samalla käynnistyy kesäyrittäjyysseteleiden ja kesätyöseteleiden haku. Hakulomakkeet ja linkit Kuntarekryn sivuille on julkaistu kaupungin kotisivuilla haun alkaessa.
– Haluamme antaa meille kesätöihin tuleville nuorille positiivisen alun työuralle. Olemme monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka ja samalla heille hyvä keino opetella työnhakua ja työelämätaitoja, työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen sanoo.
Äänekosken kaupunki erottautuu muista työllistämällä kaikki halukkaat 9. luokan päättävät nuoret. Lisäksi meillä tarjotaan nuorille kesäyrittäjyysseteliä ja työllistäville yrityksille ja yhdistyksille kesätyöseteleitä. Äänekosken kaupunki palkkaa kesätöihin myös vanhempia nuoria eri yksiköihin sekä kiinteistönhoidon tehtäviin. Nuorten kesätyöllistämiseen panostetaan ja sille on varattu tällekin vuodelle 158.000 euron määräraha.
Äänekosken nuorille pidetään kesätyöinfoja ja kaupunki on ollut esittelemässä kesätyökampanjaansa lukion ja Poken rekrytapahtumissa. Tällä hetkellä käynnissä ovat 9. luokkalaisten infot, joissa kaupungin ja paikallisen 4H-yhdistyksen edustajat jalkautuvat yhdessä kouluille kertomaan eri vaihtoehdoista työllistyä kesän ajaksi.
Erityistä huomiota puistojen hoitoon
Tulevana kesänä kiinnitetään erityistä huomiota puistojen hoitoon. Kaupunginpuutarhuri Tiina Nejlikin mukaan viheralueiden hoitoon palkataan yhteensä 55 peruskoulun päättävää nuorta, kun viime kesänä liikuntapaikka-, alueiden kunnossapito- ja kiinteistönhoidon tehtävissä oli 41 kesätyöntekijää. Työntekijämäärää lisätään viheralueille erityisesti alkukesällä, jotta tilanne saadaan hallintaan ennen kuin nurmikko ja rikkaruohot pääsevät villiintymään.
– Meidän on otettava huomioon myös työntekijöiden ikä, koska alle 16-vuotiaat eivät saa käyttää ruohonleikkuria tai trimmeriä, joten yritämme jakaa heidät mahdollisimman tasaisesti eri kesätyöjaksoille. Tällöin jokaisessa ryhmässä on eri-ikäisiä työntekijöitä, erilaisiin tehtäviin, kesätyöohjaaja Outi Ojanen kertoo.
Kesätöitä nuorille löytyy viheralueiden hoidon lisäksi varhaiskasvatuksesta, puhtauspalveluista, Huuhan perhepuistosta, uimahalleista, kirjastoista ja Äänekosken taidemuseolta. Vanhemmille nuorille on tarjolla erityisesti ohjaus- ja asiakaspalvelutehtäviä, 9. luokan päättäviä puolestaan otetaan enemmän lasten parissa tehtävään työhön.
Peruskoulun päättävien nuorten kesätyöjaksot ajoittuvat kesä-heinäkuulle, työ kestää 2 viikkoa (10 työpäivää). Vanhempien nuorten työjaksot kestävät 4 viikkoa (20 työpäivää) pääosin kesä- ja heinäkuussa, taidemuseossa on yhdelle nuorelle töitä myös elokuun puolella.
Vaihtoehtona perinteisille kesätöille äänekoskelaisilla nuorilla on mahdollisuus työllistää itsensä yrittäjinä. Viime vuonna Äänekosken kaupunki myönsi kesäyrittäjyysseteleitä 96 nuorelle. Nuoria työllistäville yrityksille myönnettiin kesätyöseteleitä 51 kappaletta.
– Kouluissa on muutaman viime vuoden aikana panostettu yrittäjäkasvatukseen ja se on lisännyt nuorten kiinnostusta yritystoimintaan. Yrityskoulutuksen käynyt nuori voi hakea kesäyrittäjyysseteliä toimintansa tueksi. Osa viime vuonna yrityksen perustaneista nuorista aikoo jatkaa toimintaa myös tulevana kesänä, Outi Ojanen kuvaa.
– Kaupungin kesätöiden kautta nuoret opettelevat työn hakemisen ja työn tekemisen lisäksi työhaastatteluun osallistumista koulutodistuksien kanssa, työsopimuksen solmimiseen liittyviä käytäntöjä, verokortin toimittamista ja muita työelämän käytännön asioita.