ÄKS

Äänekosken kaupunki investoi erityisesti lasten ja nuorten uusiin ja toimiviin tiloihin

04.02.2023 08:45 (muokattu 04.02.2023 08:58)
Äänekosken kaupunginmuseo remontoidaan ja näyttelytoiminnan voisi varovaisen arvion mukaan aloittaa vuonna 2025.

Äänekosken kaupungin tämän vuoden investoinnit ovat yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa. Erityisesti panostetaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluihin sekä edelleen liikuntapaikkoihin. Summassa ei ole mukana leasing-rahoituksella toteutettavia Koulunmäen koulun uutta rakennusta, eikä Koiviston uutta päiväkotia. Viime vuonna 2022 Äänekosken kaupunki investoi 9,7 miljoonalla eurolla.

Äänekosken kaupungin investoinneista lähivuosien isoin hanke on Koulunmäen koulun C-rakennuksen rakentaminen. Kokonaiskustannusarvio on 21 miljoonaa euroa ja vanhan koulurakennuksen purkutyöt aloitetaan kesäkuussa 2023. Yläkoulun oppilaat aloittavat syksyllä koulun väistötiloilla Tekellä, jonka muutostöiden toteutus on tarkoitus alkaa kevään aikana.

Uusi Koulunmäen koulu on parhaillaan suunnittelijoiden pöydällä ja kaksikerroksinen rakennus on noin 5 500 neliön kokoinen. Sen ulkoasu on yhteneväinen muiden Koulunmäen uusien rakennuksien kanssa. Uuden yläkoulun yhteyteen saadaan uudet nuorisotilat Nuorisokeskus Spotin tilalle sekä uudet tilat myös musiikkiopistolle. Suunnitelmien mukaan uusi koulurakennus on valmis vuoden 2025 alussa.

Koiviston koulun viereen nousee uusi päiväkoti, jonka suunnittelutyöt ovat käynnissä. Suunnitelmissa on huomioitu myös päiväkodin ja koulun henkilökunnan toiveita. Hirsinen päiväkoti on Koiviston koulun kanssa yhteneväinen ja rakennukset ovat toisissaan kiinni yhdyskäytävällä. Noin 560 neliöisen päiväkodin mitoitus on noin 50 lapselle. Uusi päiväkoti lähtee rakentumaan kesäkuussa 2023 ja se valmistuu keväällä 2024, ja siihen asti päiväkoti toimii nykyisissä vuokratuissa väistötiloissa.

Konginkankaan asukkaiden toiveesta Kirkkotielle koulun läheisyyteen rakennetaan tämän vuoden aikana lasten liikennepuisto.

Uusi lasten teemapuisto syntyy osallistamalla. Asukkaat ja varsinkin lapset ovat saaneet konkreettisesti vaikuttaa ensi kesän 2023 aikana rakennettavan uuden leikkipuiston teemaan ja sijaintiin. Idea teemapuistosta tuli äänekoskelaiselta lapselta. Asukaskyselyissä puiston voittajateemat olivat viidakko ja vedenalainen maailma, ja suosituimmat laitteet vaijeriliuku ja trampoliini. Teemapuisto valmistuu ensi kesän aikana Rantapuistoon. Enemmistö vastaajista kannatti Rantapuistoa sen rauhallisuuden, turvallisuuden ja monikäyttöisyyden ansioista. Teemapuistoa varten on varattu 400 000 euron määräraha.

Suojarinteen skeittihalli valmistui alkuvuodesta ja se tulee harrastajien käyttöön helmikuun alkupuolella. Entinen terapiatalon liikuntasali muokattiin skeittihalliksi 70 000 eurolla ja toimintaa pyöritetään paikallisen rullalautailijoiden yhdistyksen voimin.

Äänemäen kehittämishanke jatkuu myös vuonna 2023. Työn alla on kolmosrinteen muotoilu, uuden hissin asennus, sekä valaistuksen ja lumetuksen parantamiseen liittyviä toimenpiteitä. Määrärahaa hankkeelle on 200 000 euroa.

Korjattu Pankkisilta on jo käytössä, ja sen puukansi tehdään kevään aikana valmiiksi.

Liikuntapuiston stadionin peruskorjaushankkeessa jatketaan jo syksyllä aloitettua pääkatsomon korjausta. Lisäksi alueen remontointia viimeistellään kevään ja alkukesän aikana.

Äänekosken taidemuseon naapurissa, tien toiselle puolella sijaitsevaa entistä tehtaan hallintokonttoria remontoidaan uudeksi Äänekosken kulttuurihistorialliseksi museoksi.

Tilojen vesikattoremontti, julkisivumaalaus ja vesi- ja viemäriputkien saneeraus on nyt tehty ja talo on tällä hetkellä ns. puretussa tilassa. Purkutöissä paljastui asbestia, mikä hidasti hieman töiden etenemistä, mutta muuten yllätyksiä ei ole tullut. Alkuperäinen upea portaikko on säilytetty ja muutenkin remontti tehdään vanhaa säästäen.

Vuoden 2023 ja 2024 töiden suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Tälle vuodelle remonttiin on varattu 400 000 euron määräraha ja ensi vuodelle noin 300 000 euroa. Vuoteen 2024 mennessä kaupunginmuseo pyritään saamaan rakennusteknisiltä osin valmiiksi ja näyttelytoiminta voisi varovaisen arvion mukaan alkaa vuonna 2025.

Hiskinmökin ja saunan remontit ovat pääosin valmistuneet. Wahlmanin talon yläkerran pintaremontti ja välipohjan korjaus tehdään sitten, kun talon käyttötarkoitus on päätetty. Kuntalan alueen kehittämistyöryhmä tekee esityksen kaupunginhallitukselle, joka tekee päätöksen kevään 2023 aikana.

Vielä rakentamattoman Äänekosken monitoimiaukion, lempinimeltään Saharan, suunnitelmat tulevat nähtäville helmikuussa. Aukio rakennetaan puistomaiseksi jatkaen viereisen kaupungintalon edustalla olevan puiston tyyliä. Aukiolle on suunniteltu myös istutuksia ja parkkitilaa.

Suunnitelmissa on varaus myös paviljonkityyppiselle rakennukselle, mutta sen rakentamisesta ei ole vielä tarkempia suunnitelmia, eikä sen toteutuminen ole vielä varmaa. Ilman paviljonkirakennusta monitoimiaukion rakentamiselle on varattu 500 000 euroa.

Kaupungin tiehankkeita tälle vuodelle on esimerkiksi Likolahdenkadun korjaus 420 000 eurolla ja Kirkkokatua korjataan 300 000 eurolla.

Koiviston uuden päiväkodin suunnitelmakuva. Uusi hirsinen päiväkoti valmistuu Koiviston koulun yhteyteen jo ensi vuonna.

 


Lähivuosien suurin investointi on Koulunmäen koulun uusi C-rakennus. Vanhan koulurakennuksen purkaminen alkaa kesäkuussa.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy