ÄKS

Äänekosken kaupunki kartoittaa alueellaan esiintyviä vieraslajeja

28.06.2023 10:34

Vieraslajit ovat kasvi- ja eläinlajeja, jotka kulkeutuvat alueelta toiselle ihmisen myötävaikutuksesta. Ilmoita havaintosi vieraslajit.fi -sivustolle

 

Haitallisiksi vieraslajeiksi luokitellaan pieni osa vieraslajeista, jotka menestyvät lisääntymällä ja leviämällä tehokkaasti aiheuttaen merkittävää haittaa alkuperäisille lajeille ja elinympäristöille, ihmisten terveydelle tai taloudelle.

– Haitalliset vieraslajit ovat yksi merkittävin syy luonnon monimuotoisuuden heikkenemiselle. Osallistumalla vieraslajitorjuntaan olet suureksi avuksi Äänekosken luonnon suojelemisessa. Havainnot ovat erittäin tärkeässä roolissa kohdennettuja torjuntatoimia suunniteltaessa, toteaa ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen.

Äänekosken kaupungin kaupunkirakennepalvelu ja ympäristötoimi haastavat asukkaat avuksi vieraslajien poistamiseen ja kartoitukseen. Tarkastelun alla ovat erityisesti yleisimmät vieraslajimme: lupiini, kurtturuusu, jättipalsami, jättitatarit ja jättiputket.

Vieraslajien poistaminen on maanomistajan vastuulla, eikä toisen kiinteistölle saa tehdä toimenpiteitä ilman lupaa. Vieraslajien sijainnit on helppo käydä merkkaamassa sivustolle vieraslajit.fi ilman kirjautumispakkoa. Vieraslajien poistamiseen löytyy ohjeistusta samalta sivulta.

Tarvitsetko apua tai neuvoa vieraslajiasioissa?

ELY-keskukset opastavat vieraslajeihin liittyvissä asioissa alueellisesti eli esimerkiksi torjuntatietoa saa valtakunnallisesta ympäristöasioiden asiakaspalvelusta. Lisäksi vieraslajit.fi -sivustolta löytyy tunnistusapua ja lisätietoa torjuntakeinoista.

Äänekosken kaupungin omistamien ja hallinnoimien alueiden osalta asian yhteyshenkilö on kaupunginpuutarhuri Tiina Nejlik.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy