Kotimaisten kielten keskus julkaisee vuosittain Kielipolitiikan vuosi -raportin, jossa käsitellään kielipolitiikan tapahtumia vuosittain. Vuoden 2018 raportissa Äänekoski on esillä positiivisessa valossa: kaupungin kieltenopettajat tekevät parasta arjen kielipolitiikkaa koko maassa!
Äänekosken ihmeeksi nimetyssä osiossa tarkoitetaan ruotsin kielen ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaneiden määrää. Vuonna 2017 maanlaajuisesti vain noin 40 prosenttia abiturienteista kirjoitti ruotsin, kun Äänekoskella prosentti on yli 60. Ruotsin suosio Äänekoskella on jatkunut jo pitkään, kun muualla Suomessa suosio on tasaisesti hiipunut.
– Millä keinoilla alle 20 000 asukkaan teollisuuskaupungissa on onnistuttu motivoimaan ruotsin kielen opiskelua, ihmetellään Kielipolitiikan vuosi -raportissa. Oppilaat luettelevat syiksi muun muassa ammattitaitoiset ja innovatiiviset kieltenopettajat, koulun sallivan ja suvaitsevan ilmapiirin, jossa ruotsin opiskelu koetaan myönteisenä asiana, runsaan puhumisen ja viestintätaitojen harjoittelun, sekä esimerkiksi erään opettajan erikoisen aineyhdistelmän: ruotsi ja liikunta. Oppilaat näkevät ruotsin kielen myös mahdollisuutena työmarkkinoille länsinaapurissa.
– Äänekosken kaupunki selvästikin arvostaa yleissivistävää koulutusta ja myöntää siihen resursseja, mikä mahdollistaa lukio-opetukselle erinomaiset olosuhteet eri oppiaineissa, kertoo Äänekosken lukion ruotsin kielen lehtori Minna Oksanen.
– Opiskelumotivaatiota tuottavan pedagogiikan ydin on helppo tiivistää: ammattitaitoiset opettajat keksivät luovia ja käytännönläheisiä tapoja opettaa kieltä, raportti summaa.
Suomenkielisessä lukiossa ruotsin kirjoittaneiden abiturienttien määrä on vähentynyt noin 15 prosenttiyksikköä vuosina 2008−2017.