Pankkarilla toimivan keilahallin yrittäjä Anna-Riikka ”Ansku” Andersson laittoi tuulemaan: keilahallia on uudistettu monelta kantilta: näkyvyyttä on lisätty, radanhoitokone on huollettu, terassille on rakennettu pöydät, keittiössä on laitettu lista uusiksi, pihassa on krolf -rata ja löytyypä hallista myös digitaalisesti pisteet laskeva darts.
Yrittäjä, Anna-Riikka Andersson, tunnetaan keilapiireissä.
– Olen mennyt Muuramen keilahallille töihin vahingossa kesällä 2016 ja toimin siellä ravintolapäällikkönä muutaman vuoden. Sitten minut tultiin niin sanotusti hakemaan tänne töihin, nyttemmin äänkoskelaistunut Andersson kertoo.
Hän aloitti keilaamisen heti Muuramen keilahallille mentyään. Vuonna 2019, juuri koronan kynnyksellä, vaihtui rata Äänekoskelle.
– Koronan innoittamana päädyin opiskelemaan ja hain Jyväskylän yliopiston maisteriohjelmaan opiskelemaan. Toukokuussa 2022 irtisanouduin vastaavan hoitajan tehtävästä Pankkarilla opintojen loppusuoralla. Valmistuin yhteiskuntapolitiikan maisteriksi joulukuussa 2022. Olen hakenut koulutusta vastaavia töitä, mutta se on ollut hiukan haastavaa tällaisena maailman aikana, Andersson sanoo.
Kun hän kuuli, että entiset palveluntuottajat ovat luopumassa hallin pidosta, tarttui Andersson haasteeseen.
– Osallistuin kilpailutukseen ja voitin. Yrittäjyyteen ei ollut isoa kynnystä, sillä tiesin hallin olosuhteet ja sen, että keilaajia riittää. Tiedostan mahdolliset kompastuspaikat, enkä anna niiden yllättää. Olen myös yrittäjäperheestä: viidestä sisaruksesta on meillä kolmella omat yritykset ja loput työskentelee niissä, Andersson naurahtaa.
Kun on luonteeltaan innovatiivinen, niin alkaa tapahtua.
– Ollaan julkaistu videoita sosiaalisessa mediassa, tehty remonttia, siivottu ja puunattu sekä otettu vastaan ideoita. Ruokalaista on laitettu uusiksi ja nyt meiltä saa jatkossa pariloituja patonkeja. Ollaan rakennettu krolfrata ja avattu Keski-Suomen ensimmäinen darts -automaatti pistelaskulla, jossa heitetään oikeaan tauluun oikeilla tikoilla. Pistelasku perustuu kameroihin jotka kuvaavat reaaliajassa, mihin tikka osuu, ja toisella seinällä olevasta ruudusta voi seurata pisteitä, Andersson sanoo.
Äänekoskella on kaksi omaa keilaseuraa: X300 ja KosKa. Halli on avoinna viikon jokaisena päivänä ja palvelee kaikenikäisiä harrastajia.
– Rekisteröityneitä keilaajia löytyy satakunta ja toinen mokoma sellaisia, jotka eivät kilpailumielessä keilaa. Perjantai- ja lauantai-iltaisin pääsee hohtokeilaamaan sekä lasten ja liikuntaesteisten tarpeisiin hankin hyvän vierityskourun, jolla pääsee ihan oikeasti keilaamaan.
Andersson uskoo, että hallin kiinnostus lisääntyy ja että käyttäjiä saapuu myös kuntarajojen ulkopuolelta.
– Olen Jyväskylän keilailuliiton puheenjohtaja ja käytännössä tunnen kaikki maakunnan keilaajat. Olen myös Suomen Keilailuliiton liittovaltuutettu sekä ollut valtakunnallisten nuorten suomenmestaruuskisojen kilpailunjohtajana kahdesti, eli olen saanut kasvatettua hyvät verkostot ja uskon, että myös kilpailutoiminta Äänekoskella aktivoituu. Halli on kaikille äänekoskelaisille
12-reikäiseen krolf-rataan sai tutustua avajaisviikolla ilmaiseksi. Krolf on kriketin ja golfin sekoitus, jossa käytetään kritetin pelivälineitä ja peliä pelataan kuten golfia.
– Tämä on jo herättänyt kiinnostusta, ja on hyvin tärkeää, että äänekoskelaiset löytävät uusien lajien pariin. Yksinkertainen suurin parannus taitaa kuitenkin olla se, että yrittäjä itse on töissä päivittäin, Anna-Riikka Andersson sanoo ja lähettää suuret kiitokset talkoolaisille, jotka laittoivat parissa viikossa Äänekosken keilahallin uusiksi