ÄKS

Äänekosken koronajohtoryhmä pohti kaupungin palveluiden järjestämistä tilanteessa, jossa paljon henkilöstöä sairastuu

13.01.2022 17:08

Äänekosken koronajohtoryhmä totesi kokouksessaan 13.1.2022, että myös Äänekoskella koronatartunnat ovat kovasti lisääntyneet. Keski-Suomen tartunnoissa alkaa omikron olla päävariantti, joka on helpommin tarttuva.

 

Tällä viikolla tähän mennessä Äänekoskella on todettu 65 uutta koronatartuntaa ja viime viikolla tartuntoja oli 99, kun aiemmin viime vuonna määrät olivat 20-40 tartuntaa viikossa. Ylilääkäri Keijo Lukkarisen mukaan taudinkuva on kuitenkin pääsääntöisesti lieväoireinen.

– Epidemiavastaanotolla on menty kahdella hoitajalla per päivä ja potilaita on ollut noin 50-70 päivässä. Noin kolmasosa meillä otetuista koronanäytteistä on positiivisia. Terveyskeskussairaalassa on lisätty infektiopaikkojen määrää kuuteen ja esimerkiksi tänä aamuna siellä on ollut kolme koronapotilasta hoidossa, Lukkarinen kertoo.

Tartunnanjäljitystä on suunnattu riskiryhmiin, sote-työntekijöihin ja perheisiin.

– Meillä tartunnanjäljityksessä työskentelee kaksi tiimiä, yhteensä 1-4 sairaanhoitajaa. Jäljitys onnistuu samana tai seuraavana päivänä, mutta työllistää todella paljon, Lukkarinen sanoo.

THL:n valtakunnallisia linjauksia koronajäljityksen jatkosta odotetaan lähipäivinä.

Päivätoiminta tauolle, maskien käyttöä lisätään entisestään

Äänekosken koronajohtoryhmä on huolissaan siitä, kuinka toimialoilla saadaan palvelut järjestettyä, jos henkilöstöä sairastuu paljon. Toimialoilla onkin jo laadittu varautumissuunnitelmia. Esimerkiksi terveyspalveluissa suunnitellaan sitä, kuinka akuutit toiminnot turvataan, jos henkilökunnan sairauspoissaolot ja potilasmäärät terveyskeskussairaalassa ja päivystyksessä lisääntyvät. Tällöin jouduttaisiin ajamaan väliaikaisesti ei-kiireellinen hoito alas ja suuntaamaan resurssit akuuttiin hoitoon.

Huonontuneen tautitilanteen vuoksi Äänekosken koronajohtoryhmä linjasi, että ikäihmisten ja kehitysvammaisten päivätoiminta laitetaan tauolle neljäksi viikoksi ensi maanantaista 17.1.2022 alkaen.

Lisäksi maskien käyttöä laajennetaan alakouluissa ja varhaiskasvatuksessa niin, että myös oman lapsi- tai oppilasryhmän kanssa henkilökunnan tulee käyttää maskia.

– Koronaturvalliset käytännöt ovat tässä tilanteessa nyt tärkeässä roolissa, Lukkarinen toteaa. Kouluja jatketaan lähiopetuksessa koronturvallisia ohjeistuksia noudattaen.

Äänekosken kaupunki linjasi myös, että joukkue- ja kontaktilajien ottelu- ja kilpailutoiminnan sekä leiritoiminnan kieltoa kaikissa ikäluokissa jatketaan 31.1.2022 saakka. Poikkeuksena ovat koripallon 1A- ja 1B-divisioonan sarjapelit sekä jääkiekon 2-divisioonan sarjapelit, ja ne pelataan ilman yleisöä.

Tammikuun loppuun asti on voimassa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston määräys 20 henkilön kokoontumisrajoituksesta, eikä koronapassilla voi vapautua rajoituksesta. AVI antanee uudet määräyksensä pahentuneessa koronatilanteessa ensi viikon alkupuolella.

Valtioneuvosto on antanut omat rajoituksesta ravintolatoiminnalle.

Äänekoskella rokotukset etenevät mallikkaasti

– Rokotukset etenevät meillä mukavasti. Rokotuspäiviä on lisätty viikonloppuihin, henkilökunta on joustanut ja parissa viikossa on annettu parituhatta kolmatta rokotusta. Olemme pystyneet hyvin rokottamaan ja kansalaiset ovat hyvin hakeneet rokotteita, Lukkarinen kertoo.

Myös 5-11-vuotiaiden lasten rokotukset ovat Äänekoskella hyvin käynnissä, aikoja on hyvin tarjolla ja niitä avataan tällä viikolla lisää.

Asukkaiden toiveesta rokotusten antamista hajautetaan myös taajamiin. Tulevana viikonloppuna rokotteita annetaan Suolahdessa ja ensi viikolla myös Konginkankaalla ja Sumiaisissa.

Ensimmäisen rokotteen on Äänekoskella saanut 14 350, kaksi annosta 13 300 ja kolmannenkin rokotteen on saanut jo 5 900 asukasta.

Vastaa

  1. Reetta Korjonen sanoo:

    Tähän lisää kysymyksiä ?

    Voisiko terveydenhuolto vastata, että mikä tästä tartuntainfektiosta on tehnyt niin erilaisen, että entinen ohjeistus sen hoidossa ei ollut riittävä.

    Ennen flunssaan sairastuneen ihmisen iästä riippumatta oli jäätävä kotiin ja pysyttävä levossa. Kuumeinen otti kuumeeseen ja särkyyn lääkettä ohjeen mukaan. Kolmen kuumeisen päivän jälkeen tai muiden oireiden pahentuessa piti ottaa yhteyttä lääkäriin, hoitajaan tai työterveyshuoltoon ja keskustelun tuloksena sai ohjeet, miten toimit. Terveydenhoidon ammattilainen ohjasi hoitoon. Hän oli sellainen, joka oli jo perillä asiakkaan terveydestä muutenkin. Ihmiset eristäytyivät vapaaehtoisesti heti, kun oireet puhkesivat. Harvoin oli turhia testejä ja hoidettiin sairautta ei etsitty tautia, jota ei ehkä tulekaan. Tartuttavuus pysyi melko pienenä, kun ei kuljeksittu testeissä. Näin olen tottunut tautia hoitamaan ja vielä olen tästäkin samaa mieltä. Olen kotona ja sitten, jos tarvitsen lääkärin apua, hakeudun sinne.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy