Äänekosken lukion yrittäjyysopetus on huippuluokkaa. Nyt tarjolla on yksi yrittäjyyskurssi, mutta syksystä alkaen niitä tarjotaan kaksi ja kurssien sisältöjä suunnitellaan parhaillaan yhdessä paikallisten yritysten kanssa.
Äänekosken lukio on nyt yrittäjyyskasvatuksessa kokoaan suurempi, kun se on saanut neljä kummiyritystä: Äänekosken K-Raudan, Kesport ja Power Niskasen, Äänekosken S-marketin ja K-Citymarket Äänekoski / Mika Lankinen Oy:n. Syksyllä kummiyrityksiä on mukana jo yli kymmenen ja mukaan on lupautunut isojakin toimijoita.
– Kummiyrityksemme ovat heittäytyneet tähän täysillä mukaan, kiittää lukion opettaja Mika Matilainen, joka koordinoi yrittäjyyskasvatusta Äänekoskella.
– Äänekosken voima ja vahvuus on yhteistyön tekemisessä. Yrittäjiltä tämä vaatii aikaa ja aika on heille kallista, joten kummiksi lähteminen ja se, miten nuoria arvostetaan, on kunnioitettavaa. Yrityskummiuden hienous on se, että autamme ja tuemme toisiamme. Teemme yhdessä jotain sellaista, jota emme yksin saisi aikaiseksi.
– Opetamme nuorille, että emme voi ajatella, että mitä minä tästä saan, vaan mitä minä voin antaa ja samalla jokainen nuori on varmasti oppinut jotain uutta ja tarpeellista, Matilainen kuvaa.
(juttu jatkuu kuvan alla)
Äänekosken elinvoimaisuutta kasvattamassa
Työelämäyhteistyö ja yrittäjyyskasvatus otti viime viikolla aimo harppauksen eteenpäin, kun sata ensimmäisen vuoden lukio-opiskelijaa jalkautui kummiyrityksiin työelämä- ja yrittäjyysviikolla. Nuoret suunnittelivat yhdessä kummiyrittäjien kanssa toimintaa, toteuttivat suunnitelmat ja työskentelivät viisi päivää myymälöissä, joista kaksi oli tapahtumapäiviä. Viikon aikana opittiin työelämä-, vuorovaikutus- ja tiimitaitoja rutkasti enemmän kuin tavallisen kouluviikon aikana.
– Nyt on oikeaa työtä, oikeissa yrityksissä, Matilainen hehkuttaa. – Nuoret näkevät, mikä merkitys työelämässä on joustavuudella, epävarmuuden sietämisellä ja hyvillä verkostoilla. Samalla opettajat näkevät millaisia valmiuksia nuoret tarvitsevat työelämää varten tarvitaan. Jokainen meistä aikuisista voi omalla toiminnallaan ja esimerkillään innostaa nuoria.
Kummiyritykset ovat lukiolaisten yhteistyökumppaneita opintojen loppuun asti, ei vain yhtä tapahtumaa varten.
– Tämä on vasta alkua. Nyt jo suunnitellaan yrittäjien kanssa tulevaa joulun aikaa ja ensi vuoden kevään tempauksia. Voisi sanoa, että lukio on nyt omalta osaltaan mukana kasvattamassa Äänekosken elinvoimaisuutta.
Äänekoski on niitä harvoja kaupunkeja, joissa yrittäjyyskasvatus on saamassa oman opetussuunnitelmansa. Äänekoskella yrittäjyyskasvatus alkaa jo esikouluikäisistä, 8. ja 9. luokkalaisille järjestetään valinnaiset yrittäjyyskurssit ja heille tarjotaan kesäyrittäjyysseteliä. Kesäyrittäjyysseteliä voivat hakea myös lukion ykköset ja kakkoset. Lisäksi työelämäpäivinä ja Yrittäjän päivänä kouluille kutsutaan puhujiksi yritysvieraita.
(juttu jatkuu kuvan alla)
Korkeakouluyhteistyö tukee yrittäjyyskasvatusta
Äänekosken lukion toisen vuosikurssin opiskelijat osallistuivat viime viikolla myös Keski-Suomen lukioiden yhteiseen korkeakouluviikkoon. Tarjolla oli korkeakoulukursseja laidasta laitaan 3D-tulostuksesta, viittomakieleen, robotiikkaan, sosiaali- ja terveysalaan.
Äänekosken lukion oma korkeakouluyhteistyö on tiivistä ja kurssitarjonta runsasta, ja maakunnallinen korkeakouluviikko toi mukavan lisän tarjontaan.