ÄKS

Äänekosken lukiolla ulosmarssi vastalauseena hallituksen suunnitelmille: katso kuvat

25.04.2024 15:50 (muokattu 25.04.2024 15:56)

Äänekosken lukion ykköset ja kakkoset suorittivat näyttävän ja kuuluvan ulosmarssin. Lukilaisten liiton mukaan ulosmarssin tarkoituksena on toimia vastalauseena hallituksen esitykselle romuttaa maksuton toinen aste.

 

Petteri Orpon (kok.) hallitus tiedotti 16.4.2024 aikovansa rajata oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet sekä koulumatkatuen sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta.

– Leikkaus osuu kaikista kipeimmin niihin nuoriin, joilla on jo valmiiksi vaikeuksia jaksamisen, toimeentulon tai oppimisen kanssa, tiedottaa Lukiolaisten liitto ja kehotti lukioita ympäri valtakuntaa ulosmarssiin torstaina 25. huhtikuuta.

Ulosmarssi alkoi klo 12.15. Opetus jatkui normaalin päiväjärjestyksen mukaan kello 12.30.

Äänekosken lukiolaiset ovat tyrmistyneitä hallituksen päätöksestä.

– Meillä on pakollinen oppivelvollisuus 18 ikävuoteen saakka, mutta jos haluamme saada lukion loppuun, on meidän maksettava siitä kahden vuoden opintojen jälkeen. Kaikilla ei ole varaa maksaa kalliita koulukirjoja, joten voi olla että opinnot jäävät kesken. Toinen aste voi olla tosi raastava ja vaikea, ja nyt sen lisäksi pakotetaan töihin, Julianna harmittelee.

– Hallitus tuo suunnitellaan eriarvoisuutta kansalaisiin. On pakollista aloittaa toinen aste, mutta 18 vuotta täytettyä on maksettava. Tulee fiilis, että opiskelusta halutaan tehdä elitististä. Tämä on epäreilua, ja ärsyttää todella kovaa. Nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvaneet ja nyt lähdetään suunnittelemaan tämmöistä. Ei käy järkeen, Saga huokaa.

– Lukioaika on muutenkin stressaavaa, ja jos siihen lisätään vielä taloudellinen stressi, ei homma toimi, pohtii Urho.

Lukion pihassa nähdään epäkohtaa, kun hallitus haluaa, että valmistutaan nopeasti, mutta samalla pakotetaan ottamaan töitä opintojen rinnalle, jotta pärjäisi.

– On maksettava vuokra, sähköt ja vesi. Se, mistä opiskelija voi tinkiä, on ruoka. Tämä ei ole oikein eikä viisasta. Koko hallitus voi mennä maan alle ja pohtia siellä kuka heidän eläkkeensä maksaa, jos me ei siihen kyetä, Lumi puuskahtaa.

Lukiolaisten liitosta kerrotaan, kuinka yhteydenottoja on tullut laajasti. Liiton mukaan kaavailtu muutos kuinka muutos vaikuttaisi opiskelijoiden koulutuspolkuun ja leikkaus voisi johtaa jopa opintojen keskeyttämisiin.

– Herää kysymys, miksi koulutuksestaan tunnettu maa haluaa ottaa askelia taaksepäin? Kehotamme lukiolaisia ulosmarssiin, jotta maamme hallitus peruuttaisi päätöksen, sanoo Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchai.

Rehtori Jaana Tanin mukaan päätös leikata oppimateriaaleista ja samalla koulutuksen rahoituksesta heikentää koko suomalaista lukiokoulutusta ja samalla opiskelijoiden paineet lisääntyvät entisestään.

– Pääsääntöisesti kaikki oppilaat, jotka talossa olivat, tulivat mukaan mielenilmaisuun.

Tani laskee, että viimeistään abivuonna alkaisi hallituksen toimet purra opiskelijoihin.

– Hintalappu on opiskelijaa kohden satoja euroja, Tani sanoo.

Äänekosken lukion opiskelijat saivat henkilökunnalta ymmärrystä ja tukea yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle, onhan lukiokoulutuksen yksi keskeisimmistä tehtävistä myös tukea opiskelijoiden kasvua aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Lukion pihamaalla pohditaan, kuinka ulosmarssi muistuttaa konkreettisesti, että politiikka ja sen tekeminen vaikuttaa jokaiseen ja ehkäpä äänestämisen tärkeys nousee arvoonsa.

– Mielenilmaus on hyvä taito nykymaailmassa, sillä on osattava pitää ääntä ja puoliaan. Pieni kansalaistottelemattomuus on myös kansalaistaitoa, jos sen tekee fiksusti,  muistuttaa lehtori Jarna Leitto sanoo.

– Me ollaan ylpeitä teistä, toteavat opettajat kuorossa.

Mielenilmaus johti vielä pieneen marssiin, kun opiskelijat lähtivät kunniakierrokselle lukion ympäri.

 

Vastaa

  1. Vilen sanoo:

    Työmiesten lakot on pahasta ja koululaisten mielenilmaukset hyvästä?

  2. Janttu sanoo:

    Oli ihan älytöntä edes laittaa nuo ilmaiseksi. Ainahan kirjat on pitäny ite maksaa peruskoulun jälkeen ja niin meidänkin piti elää. Nykyään on sentään usein vaihtoehtona digikirjat jotka tulee paljon halvemmaksi. Ennen ei ollut.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy