Vaikka Äänekoskella on ollut peruskoulun ja toisen asteen Urheiluakatemia-toimintaa jo yli kymmenen vuotta, niin viimeisen parin vuoden aikana siihen on panostettu erityisen voimakkaasti.
Äänekosken lukion lukujärjestys tukee nyt entistä paremmin nuorten urheilua, koordinaattoriopettaja huolehtii sen toteutumisesta ja Urheiluakatemian nuorilla on oma opinto-ohjaaja. Äänekosken kaupungin liikuntahallit ja muut tilat ovat uudet ja modernit. Urheiluakatemian nuorille maksuton valmennus on huippuluokkaa ja nyt koripallon lisäksi toisena tulevaisuuden kärkilajina on aloitettu jalkapallovalmennus. Syksystä asti lukiolaisten yleisharjoituksia on valmentanut keihäänheittäjälegenda, maailmanmestari Kimmo Kinnunen. Koripallovalmennuksesta ja peruskoulun Urheiluakatemiasta vastaa Huiman valmentaja Tommi Koskinen.
Kun yhdessä seurojen kanssa panostetaan urheiluun jo kouluikäisestä asti, vahvistetaan samalla koko Ääneseudun urheilua.
Äänekosken kaupunki on satsannut Urheiluakatemiaan
Äänekosken lukion lukujärjestys mahdollistaa urheiluakatemialaisille neljä kertaa viikossa päiväsaikaan harjoitukset ja urheilusta saa opintopisteitä. Myös POKE:n urheilijoita osallistuu Urheiluakatemian vuoroille.
Kimmo Kinnunen vetää kolme kertaa viikossa yleisvalmennusta. Liikuntatalolla kaikille yhteisissä fysiikkatreeneissä on maanantaiaamuna mukana painija, tanssija, jääkiekkoilija, lumilautailija, jalkapalloilija ja stuntpyöräilijä. Äänekosken Urheiluakatemia sopiikin koripallon ja jalkapallon pelaajien lisäksi muiden joukkuelajien sekä yksilölajien urheilijoille. Myös yksilölajien urheilijat saavat yhteistreeneissä yleisvalmennuksen ja porukan ympärilleen. Ryhmä myös vauhdittaa toisiaan.
– Kaikki hyötyvät esimerkiksi perusliikkuvuuden, askelluksen ja rytmimuutosharjoituksista sekä keskivartalotreenistä, valmentaja Kimmo Kinnunen kertoo.
Treeneissä jokainen saa yksilöllisiä kommentteja ja ohjeita, heille tarjotaan asiantuntevaa valmennusta ja tunnelma on kannustava. Puitteet ovat nuorille urheilijoille erinomaiset.
Kinnunen kuvailee olevansa valmentajana joustava ja muuntautumiskykyinen, ja muuttaa harjoitusta aina lennosta, jos jokin alkaa tökkimään. – Koskaan en pidä samanlaisia treenejä, jotta tekemisen mielekkyys säilyy. Ja huononakin päivänä pitää tehdä sataprosenttinen työ, Kinnunen toteaa.
Yksilöllistä valmennusta, terveys edellä
Fysiikkatreenien lisäksi Urheiluakatemia tarjoaa Huiman päävalmentajan Tommi Koskisen vetämät koripalloilijoiden treenit kolmesti viikossa uudenkarhealla Pankkari Areenalla. Seurayhteistyö Huiman Koripallon kanssa on tiivistä. Tänä vuonna alkanut jalkapallovalmennus on 1-2 kertaa viikossa syksyllä valmistuneessa ylipainehallissa. Jalkapallosta onkin tarkoitus tehdä Äänekoskella tulevaisuuden painopistelaji koripallon rinnalle.
Äänekosken nuorissa on nousevia huippu-urheilijoita. Äänekosken lukiossa on jo nyt esimerkiksi frisbeegolf-lupaus Jooa Saari ja Suolahden Urhoa edustava painija Joni Pitkänen.
Fysiikkatreenejä vetävä Kimmo Kinnunen on kokenut valmentaja, jolla on laajaa osaamista.
– Aivan paras valmentaja mitä on koskaan meillä ollut, Pitkänen kehuu.
– Ja hienoa, kun Kimmo tuntee kaikki urheilijat 70-luvulta asti, nuorten rivistä kompataan.
Kinnuselle valmentaminen onkin nyt suuremmassa roolissa kuin koskaan aikaisemmin, vaikka jo oman aktiiviuran aikana hän auttoi oman kylän nuoria urheilijoita. Äänekosken Urheiluakatemian nuoret saavatkin todella laadukasta yleisvalmennusta. Kinnunen on kokenut ja taitava valmentaja, joka ottaa yksilöt huomioon.
Äänekosken lukiossa Urheiluakatemia järjestetään kursseina, jotka sisältävät harjoitusten lisäksi teoriaopintoja. Niissä käsitellään Olympia-Akatemian koulutusmateriaalien pohjalta lepoa, ravintoa ja arjen hallintaa. Urheilijan elämä on muutakin kuin urheilua ja tavoitteena on terve urheilija.
– Valmentamistyö on muuttunut täysin, eikä enää ei käytetä samoja valmennusmetodeja kuin minun aktiiviurani aikana. Nyt mennään terveys edellä, Kimmo Kinnunen sanoo.
(juttu jatkuu kuvan alla)
Panostuksen myötä urheilijoiden määrää voidaan kasvattaa
Äänekosken Urheiluakatemia-toiminta on osa Jyväskylän Urheiluakatemiaa. Lukion koordinaattorina toimii tällä hetkellä liikunnan ja ruotsin opettaja Erika Forsberg.
– Tavoitteena on, että voimme tukea kahta asiaa yhtä aikaa, urheilua ja opiskelua, Forsberg kertoo. Lukiossa urheilevilla on oma opinto-ohjaaja Pekka Kemppainen.
Urheiluakatemia on tarkoitettu niille, jotka harjoittelevat tavoitteellisesti jotain lajia ja suurin osa tekee yhteistyötä seurojen kanssa. Se sopii kuitenkin myös liikunnallisesta elämäntavasta kiinnostuneille nuorille, jotka haluavat liikuntapainotteiseen lukioon.
– Meillä on myös yleisatleetteja, jotka eivät urheile missään seurassa tai joukkueessa, ja osa lähtee jatko-opintoihin tai töihin urheilun pariin valmentajana tai vaikka seura-aktiivina, Forsberg kuvailee.
Äänekosken lukiossa on vuosittain 20-30 Urheiluakatemia-opiskelijaa ja uusilla satsauksilla määrää voidaan nyt kasvattaa. Perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan yhteishaussa, jonka hakuaika on 22.2.-22.3.2022.
– Meillä on tarjota lähilukio liikuntapainotteisesti. Enää ei tarvitse hakea lukioon 50 kilometrin päähän, jotta pääsee yhdistämään urheilun ja koulun, Erika Forsberg muistuttaa.
– Äänekosken lukiossa on hyvin resursseja myös opetuksessa. Esimerkiksi aloittaville tarjotaan matematiikasta, englannista, ruotsista ja äidinkielestä tukikurssit, joilla voi vahvistaa taitojaan. Lukiolla on myös oma erityisopettaja. Ja tietysti Äänekosken lukion uudet tilathan ovat upeat.
Urheiluakatemia-toiminta koskee lukion lisäksi yläkoulua ja koko toista astetta. Peruskoulun puolella Urheiluakatemian yleistreeneille on järjestetty lukujärjestyksestä vapaata ja toiminta on pääosin seuravetoista. Tavoitteena onkin, että tulevaisuudessa peruskoulun ja koko toisen asteen Urheiluakatemian yhteistyötä Äänekoskella voitaisiin tiivistää.