Yle Uutisten tekemän kyselyn mukaan, suurin osa Suomen lukioista suosittelee oman läppärin käyttöä koulussa. Kyselyyn vastanneista 295:stä lukiosta, jopa 86 edellyttää oman läppärin käyttöä. Äänekosken lukiossa tällaista linjaa ei ole.
Jos oppilas kuitenkin omistaa läppärin, sen saa tuoda tunnille. Opettajat yrittävät kuitenkin vahtia, että läppäreitä tai älylaitteita käytettäisiin oppimiseen, eikä esimerkiksi pelaamiseen.
– Opetukseen pitää pystyä keskittymään. Samat säännöt oppilaille on kuin aikuisillekin. Eihän me aikuisetkaan saada kokouksessa puhelinta räplätä, selvittää Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani.
Äänekosken lukiossa on yhteiskäytössä 25 kannettavaa tietokonetta ja 10 tablettia. Tämän lisäksi lukiolla on käytössä pöytäkoneita, joita voi hyödyntää opiskelussa. Läppärit ja tabletit ovat tiuhassa käytössä eri oppiaineissa.
– Ainakin terveystiedossa ja historiassa kannettavat on kovassa käytössä. Meidän uusi historianopettaja onkin oikea ATK-guru, Tani naurahtaa.
Sähköiset ylioppilaskirjoitukset eivät ole enää kaukana, ja älylaitteiden ja läppäreiden käyttöä on hyväkin vähän opetella.
– Nuoret on nykyään kauhean näppäriä pelaamaan ja etsimään tietoa, mutta tekstin tuottaminen voi olla vielä haasteellista. Näiden laitteiden käyttö on kuitenkin tätä päivää ja opetteluun kyllä kannustetaan.
Sähköiset ylioppilaskirjoitukset tulevat muutamiin aineisiin jo syksyllä 2016 ja vuonna 2017 on tarkoitus kirjoittaa kaikki aineet sähköisesti.
– Uuden lukion rakentamistakin ollaan suunniteltu niin, että meillä olisi uusi sali ja sinne piuhat vedettynä, kun sähköiset kirjoitukset kaikissa aineissa alkaa, Tani kertoo.