ÄKS

Äänekosken Maltilliset -valtuustoryhmä järjestäytyi ja piirsi suuntaviivoja toiminnalleen

05.02.2022 16:53
Ex-perussuomalaiset, nykyiset Äänekosken Maltilliset: Marko Laitinen, Tero Rantaniva, Marja Kolari ja Marjo Rautiainen.

Valtuustoryhmä Maltilliset ei asettaudu oikealle, vasemmalle tai keskelle, sillä heillä on oma agendansa. Ryhmä kertoo, ettei heitä sido minkään puolueen ajama linja – ja ettei mikään ideologia ole esteenä tai ponnahduslautana. 

 

Maltilliset ei kategorisoi ryhmäänsä laatikkoon, sillä he haluavat tutkia tulevia päätöksiä myös sieltä boxin ulkopuolelta. 

– Emme pelaa poliittisesti kenenkään pussiin mutta peräänkuulutamme yhteistyötä. Olemme sananmukaisesti puolueeton valtuustoryhmä, joka pyrkii toiminnassaan aina rakentavaan vuorovaikutukseen riippumatta eriävistä ideologioista ja mielipiteistä. Käytännön toimiin tarvitaan jokaisen äänekoskelaisen päättäjän ja asukkaan panostusta ja yhteistyötä, ideointiakin. Poliittinen kanta on sivuseikka, ja vain oikeansuuntaisilla teoilla on merkitystä, kertoo ryhmän puheenjohtajaksi valittu valtuutettu Marko Laitinen. 

Perjantaina 4. helmikuuta sovittiin yhteisesti kohteita, joihin kiinnitetään erityistä huomiota. 

– Olemme ensisijaisesti pienten ja keskisuurten yritysten kasvun ja elinvoimaisuuden parantamisen asialla. Myös lasten ja nuorten hyvinvointi on sydämellä, ja toivomme toimia syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja perheiden varhaiseen tukemiseen eri elämäntilanteissa. Myös omaishoitajien jaksaminen ja taloudellinen tarkastelu on otettava vahvemmin esille päätöksenteossa, ryhmän sihteeriksi valittu valtuutettu Marjo Rautiainen listaa. 

Maltilliset on nyt kolmen hengen valtuustoryhmä. Perusuomalaisista ja perussuomalaiset -puolueesta irrottautunut nelikko, Marko Laitinen, Marja Kolari, Marjo Rautiainen ja Tero Rantaniva kertovat päätöksen erosta syntyneen valtuustokauden edetessä loppuvuoteen. 

– Alkoi tulla pikkuhiljaa ajatuksia jostain muunlaisesta toiminnasta tulla. Päätös niin sanotusti kypsyi hiljalleen ja yhtäkkiä olikin aivan selvää, että ei ole muuta vaihtoehtoa. Ja nyt pienenä, samanhenkisenä ryhmänä helpompi käydä eteenpäin vieviä keskusteluja. Muu on ajanhukkaa, maltillisten ryhmä kertoo.

– On ollut hienoa huomata, että olemme löytäneet jo nyt toisistamme vahvuuksia, jotka olivat peittyneet vahvojen mielipiteiden alle. Huomasin, että on parempi olla hiljaa, eikä se ollut tietenkään hyvä asia, kun on valtuutettu. Minun mielipiteeni ei tarvitse olla se ainoa oikea vaan on viisautta tutkia asiaa toistenkin mielipiteiden kannalta. On haitallista olla hiljaa ja hyväksyä asioita, joiden takana ei itse seiso. Se on kohtuuttoman raskas taakka kantaa, Rautiainen sanoo. 

– Olen huomannut, että tässä ryhmässä kuunnellaan, mitä toisella on sanottavaa, varavaltuutettu sekä opetus- ja kasvatuslautakunnan jäsen Tero Rantaniva kiittelee. 

Ryhmän nimi, Maltilliset, syntyi kuin itsestään. 

– Marjo sen keksi, ja tuntui heti hyvin luontevalta ja meille sopivalta, Laitinen sanoo. 

Marja Kolari on jo pitkän linjan poliitikko. Hänellä on kokemusta kristillisdemokraattien riveistä ja tämä lyhyeksi jäänyt perussuomalaisten pesti. 

– Olen saanut todella hyvää palautetta, varsinkin muiden ryhmien ja yrittäjien puolelta, ja olen siitä erittäin hämmentynyt ja kiitollinen. Asioista voi olla eri mieltä, mutta on oikeus sanoa oma mielipide. Kun huomasin, että on parempi olla hiljaa kuin sanoa sanottavansa, oli tullut aika irrottautua ryhmästä, Kolari kertoo. 

Maltilliset haluaa tuoda politiikkaan reilua vuoropuhelua muiden valtuustoryhmien ja kuntalaisten kanssa. 

– Haluamme, että pelataan samaan maaliin, se on kuntalaisten ja koko Äänekosken etu. Mielestäni meillä on järkevä linja, kun ei tarvitse nojata tai noudattaa valmiiksi kirjoitettuun ideologiaan. Ottakaa reilusti yhteyttä, Laitinen sanoo. 

Seuraava valtuusto maalikuussa, valtuuston iltakoulu jo 14. helmikuuta, jossa käsitellään Liimattalan tuulivoimahanketta. 

– Menemme sinne hymyissä suin, maltillisten ryhmä hymyilee. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy