ÄKS

Äänekosken nuorille lisää toimintaa ja kyytejä keskustaan – Nuorisotilojen aukioloaikoja lisätään

16.11.2023 09:50
Seuraava nuorten kuulemisilta järjestetään keväällä 2024.

Äänekosken kaupunki haluaa osallistaa ja kuulla nuoria. Viime kevään kuulemistilaisuuden toiveita onkin jo toteutettu mahdollisuuksien mukaan ja myös uudenlaista toimintaa on kehitelty. Useimmat toiveet eivät ole vaatineet rahallista panostusta.

Äänekosken nuorten toivomaa nuorisokahvilatoimintaa on selvitetty perusteellisesti. Nuorisokahvila ei toteudu kaupungin järjestämänä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, mutta keskustan ja Suolahden nuorisotilat ovat jatkossa enemmän auki lauantai-iltaisin.

Vapaaehtoisia toimijoita ei löytynyt riittävästi ja kaupunki järjesti kilpailutuksen nuorisokahvilan pyörittämisestä ilta-aikaan kaupungin nuorisotiloissa. Tarjouskilpailu suunnattiin niille nuorisojärjestöille, jotka ovat saaneet vuonna 2023 kaupungin avustusta, sekä niille järjestöille, jotka keväällä 2023 ilmaisivat halukkuutensa olla mukana nuorisokahvilatoiminnassa.

Yksi järjestö lähetti määräaikaan mennessä tarjouksensa, mutta kaupunki ei tässä taloustilanteessa hyväksynyt tarjousta sen korkean hinnan vuoksi.

Vastatakseen nuorisokahvilatoiveeseen, Äänekosken kaupunki on kuitenkin lisännyt Nuorisokeskus Spotin ja Suolahden nuorisotilojen lauantaiaukioloja. Myös K18-iltoja on järjestetty syksyn aikana. Kaupungin nuorisopalvelut järjestää Äänekosken keskustassa nuorille vapaa-ajan tekemistä ja kohtaamispaikkatoimintaa Nuorisokeskus Spotissa sekä muissa nuorisotiloissa Suolahdessa, Konginkankaalla ja Sumiaisissa.

Nuorisotiloilta voi ostaa kahvia todella edullisesti ja myös muuta syötävää ja juotavaa on usein tarjolla.

Esimerkiksi Spotissa pyörii viikoittain nuorisotyön ammattilaisten ylläpitämät avoimien ovien illat, jolloin paikalle voi saapua viettämään vapaa-aikaa yhdessä kavereiden kanssa. Spotissa voi kuunnella musiikkia, askarrella tai katsella telkkaria. Spotista löytyy mahdollisuudet mm. biljardin, pingiksen, ilmakiekon sekä konsoli- ja tietokonepelien pelailuun. Tekemistä tarjoaa myös liikuntasali, jossa on mahdollisuus sählyn ja muiden pallopelien pelailuun.

Nuorten hyvinvointia halutaan edistää

Nuorten kuulemistilaisuudessa 22.3.2023 nousi, että nuoret toivovat enemmän tapahtumia ja aktiviteetteja, eikä viheralueiden nuorilla ole varsinkaan talvella tarpeeksi tekemistä ja harrastamismahdollisuuksia.

Tähän epäkohtaan vastatakseen Äänekosken kaupunki järjestää 7.-9.-luokkalaisille nuorille 24.11.2023 Pankkarilla ilmaisen keilausillan. Tapahtuma on tarkoitettu Äänekosken keskustaajaman ulkopuolelta tuleville nuorille, ja heille järjestetään ilmaiset kyydit paikan päälle.

Lisäksi Kino Hirvessä järjestetään kaikille Äänekosken 7.-9.-luokkalaisille 16.12.2023 elokuvailta, johon myös sisältyy kyyditykset keskustaajaman ulkopuolelta tuleville nuorille. Elokuva on Vonkka.

Keilaamaan ja elokuviin ilmoittaudutaan Wilman kautta ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuneet saavat sähköpostilla tarkemmat aikataulut kyydityksistä.

Liikkuvaan ja koulun nuorisotyöhön on nyt tehty myös joitain hankintoja, jotka edistävät mm. nuorten liikkumista ja luontoon lähtemistä. Nuorisopalveluihin on ostettu kahdeksan Blazepodia ja kaksi metallinpaljastinta luonnossa liikkumiseen ja luonnon tutkimiseen. Blazepodeilla voi testata rektionopeutta ja ne sopivat hyvin liikkumiseen ja välituntitoimintaan.

– Tämän tyyppistä toimintaa on tarkoitus järjestää myös ensi vuonna. Kaupungin säästötoimista huolimatta, meillä on nuorten hyvinvoinnin edistämiseen varattu rahaa vuodelle 2024. Muu nuorisotyö pyritään säilyttämään säästötoimista huolimatta ennallaan, perhekeskuskoordinaattori Petri Oinonen sanoo.

– Kaupungin nuorisopalvelut tekee jatkossakin mielellään yhteistyötä nuorisojärjestöjen ja yhdistysten kanssa, jotka ovat osoittaneet kiinnostustaan nuorten kanssa toimiseen.

Seuraava nuorten kuulemisilta järjestetään keväällä 2024.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy