Keskisuomalainen uutisoi maanantaina, että perusopetuksen määrän suhteen voi Suomessa olla huimiakin eroja. Tuntimäärien erot taas luovat eriarvoisuutta oppilaiden välille. Keskisuomalaisen mukaan ero saattaa yhdeksän vuoden aikana olla yhteensä jopa 450 oppituntia.
Tuntimäärien minimit sanelee esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet, jossa minimituntimäärä on ilmoitettu vuosiviikkotunteina. Yksi vuosiviikkotunti tarkoittaa 38 pituista opintokokonaisuutta. Eli kansallinen minimi, 222 vuosiviikkotuntia, on oppitunteina laskettuna 8 436 tuntia.
Äänekoskella vuosiviikkotunteja on hieman yli minimin, yhteensä 224. Kaksi ylimääräistä vuosiviikkotuntia on suunnattu liikunnan opetukseen.
– Meillä on keskitytty liikunnan opetukseen, sillä ajatuksella, että jos lapsi liikkuu enemmän, niin se saattaa parantaa lapsen yleistä hyvinvointia ja keskittymiskykyä. Sitä kautta voi sitten näkyä positiivisia vaikutuksia oppimisen laadussa, kertoo Äänekosken opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä.
– Tällä hetkellä suunnitellaan vuonna 2016 voimaan tulevia opetussuunnitelman perusteita, jossa tulee olemaan vähintään tuo tuntimäärä. Lisätunnit olisivat tietenkin hyväksi, mutta on myös rahallinen kysymys, että miten niitä voi järjestää, Härtsiä kertoo.
Äänekosken tilanne on siis ihan hyvä. Mutta parannettavaakin olisi.
– Kyllähän erot aiheuttaa epätasa-arvoisuutta tietyissä aineissa. Jos esimerkiksi matematiikassa haluaa toteuttaa ainesisällöt kiireettömästi, niin niitä on vähän karsittava, harmittelee Härtsiä.