ÄKS

Äänekosken Rantapuistossa on nyt kokeilussa painopakalliset ulkokuntosalilaitteet

05.05.2023 17:45 (muokattu 09.05.2023 10:52)

Moni on ohikulkiessaan huomannut, että Äänekosken Rantapuistoon on kaupungintalon alapuolelle, kuntoportaiden juurelle ilmestynyt kahdeksan sinisenä kiiltävää ulkokuntosalilaitetta. Äänekosken kaupungin liikuntapalvelut tarjoaakin nyt asukkaille mahdollisuuden voimaharjoitteluun raikkaassa kevätauringossa Omnigymin ulkokuntosalilaitteilla.

 

Rantapuistossa on asukkaiden vapaassa käytössä siirtoalustoilla olevat säädettävillä painoyksiköillä varustetut laitteet.

Äänekoskella on jo ennestään lukuisia ulkokuntosalipihoja ja toiminnallisia puistoja, joissa lihasvoiman harjoittelu onnistuu ulkona, mutta Äänekoskella ei ole vielä painopakallista ulkokuntoilupaikkaa.

Säädettävyys mahdollistaa nousujohteisen harjoittelun ja sopii myös urheilijoiden käyttöön. Yhdistettynä pyörälenkkiin, Äänejärven ympärikävelyyn tai kaupungintalon edustan kuntoporrasharjoitteluun, päivän liikunta-annos tulee taatusti täyteen ja vielä monipuolisesti.

Lihasvoimaharjoittelu – liian vähän käytetty täsmälääke

Liikunnan Käypä hoito -suosituksessa suositellaan kaikille aikuisille kestävyysliikunnan ohella myös lihasvoimaharjoittelua vähintään kahtena päivänä viikossa. Lihavuuspandemian takia tyypin 2 diabetes on jo arviolta puolella miljoonalla suomalaisella.

Toinen suuri haaste tulee olemaan hauraus-raihnausoireyhtymä, sillä Suomi on nopeimmin ikääntyvä pohjoismainen hyvinvointivaltio. Lihasvoimaharjoittelu muuttaa kehon koostumusta edullisemmaksi lisäämällä lihasmassaa ja vähentämällä rasvakudosta.

Lihasvoimaharjoittelu on varsinaista täsmälääkettä lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen ja hauraus-raihnausoireyhtymän ehkäisyssä ja hoidossa.

Laitteet kokeiltavissa 4.6.2023 saakka

Rantapuiston ulkona treenaamisen mahdollistaa kotimainen laitevalmistaja Omnigym, osana Global User Study -tutkimushanketta. Täysin kotimaiset ulkoliikuntalaitteet ovat kokeiltavissa Rantapuistossa 4.6.2023 asti, minkä jälkeen ne siirretään pois.

Unelmien liikuntapäivässä keskiviikkona 10.5. klo 16-19 paikalla on laite-edustaja opastamassa ja kertomassa käynnissä olevasta tutkimushankkeesta.

Yhdessä laitteista on QR-koodi, jonka kautta pääsee vastaamaan tutkimuskysymyksiin. Laitteet itsessään keräävät myös dataa toistokerroista.

Äänekoskella on 7 vakituista ulkokuntoilupihaa

Äänekoskella on kaikkiaan 2 toiminnallista puistoa ja 7 eri tasoisesti varusteltua ulkokuntoilupihaa. Rantapuistossa on Häränvirran toiminnallinen puisto ja Rantapuiston ulkokuntoilupiha. Toinen toiminnallinen puisto sijaitsee Mikonpuistossa.

Suolahden satamassa on oma ulkokuntoilupiha lasten leikkipaikan vieressä pienen kävelymatkan päässä kuntoportaista. Sumiaisissa Leijonat ovat olleet aloitteellisia ja hankkineet entisen Suharin pihan viereen monipuoliset laitteet.

Uusimmat ulkokuntoilupihat löytyvät Hietaman koulun läheisyydestä laavun edustalta, Honkolan koulun kaukalon vierestä, Pankkarin uimarannasta ja Konginkankaan satamasta.

Ulkoilupihat tutuiksi ryhmässä

Jollet rohkene yksin lähteä kokeilemaan laitteita, tule mukaan liikuntapalveluiden tarjoamiin ohjattuihin työikäisten ulkoiluryhmiin tai erityisryhmien puistoharjoitteluryhmiin. Ryhmät pyörivät juhannukseen saakka.

Myös yksilöllinen liikuntaneuvonta voidaan käynnistää ulkokuntoilupihojen ja puistoharjoittelun ympärille.

– Työikäisille tiistaisin klo 17-18 Äänekosken Häränvirran avantouintikopilta lähtevä ryhmä ja torstaisin Suolahdessa sataman ulkokuntoilupihalla kokoontuva ulkoiluryhmä. Näihin ryhmiin ilmoittautuminen ja tiedustelut Maria Heikkinen, 040 190 2748. Voit kysyä myös yksilöllistä liikuntaneuvontaa.

– Erityisryhmille tarkoitettuja puistoharjoitteluryhmiä pidetään:

Maanantaisin klo 9-10 Konginkankaan sataman ulkokuntoilupiha
Tiistaisin klo 9-10 Sumiaisten ulkokuntoilupiha
Tiistaisin klo 12.30-13.30 Suolahden Wanha Asema
Torstaisin klo 10-11 Äänekosken Häränvirran toiminnallinen puisto

Erityisryhmien puistoharjotteluryhmiin ei tarvitse ilmoittautua erikseen ja ne ovat maksuttomia.

Kesäkuussa rantaudutaan vielä Hietamalle ja Honkolaan kylien kanssa erikseen sovittavina päivinä ottamaan ulkokuntoilupihat aktiiviseen käyttöön.

Vastaa

  1. Juhani sanoo:

    Olisi oikein mukavaa, jos laitteet jäisivät käyttöön kesän ajaksi.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy