ÄKS

Äänekosken taidemuseon vaikuttava kesänäyttely ’Maan kaiku’ on avattu

15.06.2022 10:51
Jaana Bombinin teokset ovat suomalaista graniittia ja suurin osa niistä on paikallista, Suolahden mustaa graniittia.

”Ihmisten tarve luoda ja ilmaista on ollut aina” Äänekosken taidemuseo avaa ovensa juuri valmistuneen valaistusremontin jälkeen tänään keskiviikkona 15.6.2022. Vaihtuvissa näyttelyissä esillä on Maan kaiku – Jaana Bombinin 30-vuotisjuhlanäyttely.

 

Maan kaiku -näyttelyssä on esillä Jaana Bombinin tuotantoa neljän vuosikymmenen ajalta. Kiviveistosten lisäksi näyttelyssä on nähtävillä Pohjoisen Keski-Suomen kylissä ja muissa yhteisöissä sekä Brasilian Sao Paolossa toteutettuja yhteisötaideteoksia sekä -prosesseja videon ja valokuvien keinoin.

– Kuvanveisto- ja yhteisötaide ovat olleet minulle tasaveroisia taiteen tekemisen muotoja 90-luvun alusta lähtien. Viime vuosina painotus yhteisötaiteeseen on korostunut yhteisöjen aktiivisuuden myötä. Ihmisten tarve luoda ja ilmaista on ollut aina ja on edelleen osa yhteisöjen kertomusta, Jaana Bombin kertoo.

Suolahden mustaa graniittia

Maan kaiku -näyttelyssä on esillä 16 kiviveistosta, joista vanhin, Bombinin ensimmäinen kiviveistos Kassandra, on vuodelta 1991. Teokset ovat katsaus veistossarjoihin Taivaankantaja, Ikipuu ja Alkuvene. Teokset ovat suomalaista graniittia ja suurin osa niistä on paikallista, Suolahden mustaa graniittia.

– Minulle luonto, juuret ja identiteetti ovat taiteen tekemisen perusta: ihminen ja ympäristö ovat yhtä ja päättymättömässä vuorovaikutuksessa. Taide, kuten yhteisötaide, on tämän näkyväksi tekemistä. Samalla se on etenkin pienille yhteisöille tärkeä ja näkyvä viesti: olemme olemassa, Bombin kertoo.

Kiven oma, ikiaikainen luonne on hyvä lähtökohta pelkistetylle muotokielelle.

– Teosteni teemat nousevat sisäisestä ja kiinnittyvät syvälle ihmiskunnan yhteisille juurille universaaliin mytologiaan. Veistosten näkyvän muodon kautta pyrin ilmentämään teoksen näkymätöntä muotoa.

Äänekosken taidemuseon näyttelyt ovat avoinna ke-pe klo 11-17 sekä la-su klo 11-15 (ei juhannuksena 24.-25.6.) aina 28.8.2022 saakka. Pääsymaksu 5/3/0 euroa tai vapaasti Museokortilla. Lämpimästi tervetuloa!

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy