Vuoden 2022 tilinpäätös huomioiden kumulatiivinen ylijäämä on 3.006.226,68 euroa eli 166 euroa/asukasta kohden.
Toimintatuotot olivat vuoden 2022 tilinpäätöksessä 20,6 miljoonaa euroa, ja ne vähenivät 0,3 miljoonaa euroa vuodesta 2021.
Tilivuoden 2022 toimintakulut olivat 152,4 milj. euroa ja ne kasvoivat edelliseen vuoteen verrattuna 10,2 miljonaa euroa. Toimintakuluista palveluiden ostot kasvoivat 5,6 miljoonaa. Henkilöstökulut kasvoivat puolestaan noin 2,3 miljoonaa euroa (3,6 %) ja aineisiin, tarvikkeisiin ja tavaroihin käytettiin 1,7 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän (17,8 %).
Tilivuoden 2022 toimintakate oli 131,9 miljoonaa euroa. Toimintakate heikkeni edellisvuodesta 10,6 miljoonaa euron verran.
Kaupungin verotulot laskivat noin 1,8 miljoonaa euroa. Kunnallisveron kertymä oli 0,4 miljoonaa euroa edellisvuotta suurempi. Yhteisöveron kertymä laski 2,2 miljoona euroa (-18,7 %) ja kiinteistöveron kertymä oli 0,1 miljoonaa euroa edellisvuotta parempi.
– Saimme vuonna 2021 koronasta johtuvaa jako-osuutta mutta vuonna 2022 jako-osuutta ei ole yhteisöveron tuotossa, siksi verotulokertymä jäi pienemmäksi, kaupungin talousjohtaja Tapani Hämäläinen sanoo.
Vuonna 2022 kaupunki teki 8 miljoonan euroa alijäämää. Tulos on 8,1 miljoonaa euroa heikompi kuin vuonna 2021.
– Tämä on todella huono tulos, harmittelee Hämäläinen.
Kaupungin taseessa on kertynyttä ylijäämää 11 miljoonaa euroa. Nyt taseessa on enää 3 miljoonaa euroa.
– Olemme nyt syöneet kertyneet ylijäämät melkein kokonaan, ja voin sanoa, että tilanne on erittäin huolestuttava jatkoa ajatellen.
Rahat ovat menneet lähinnä sosiaali- ja terveyspuolelle, joka valskasi lähes 9 miljoonaa euroa. Muita lautakuntia tarkasteltuna budjetti on pitänyt, jopa jäänyt ylikin.
– Jouduimme laittamaan lisää 9 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveyspuolelle viime vuoden aikana. Tämä on todella suuri summa, joka johdatti meidät tähän tilanteeseen, Hämäläinen harmittelee. Kaupunkirakennenlautakunnan puolelle myönnettiin lisäeuroja 1,4 miljoonaa sähkön hinnan nousun kattamiseen.
Sote petti rankasti. Kirsikkana kakun päälle eli tulosta heikentämään tuli sairaanhoitopiirin vuotanut talous. Nyt joutuu kaupunki kattamaan sairaanhoitopiirin alijäämästä 6,6 miljoonaa euroa vuosilta 21-22.
– Kun lasketaan tulevaa valtionosuutta Äänekoskelle, niin tämä tarkoittaa sitä, että sairaanhoitopiirin tulos syö myös meidän tulostamme. Sanon vielä kerran, että tämä on todella huolestuttava asia. Emme osanneet edes villisti arvioida, että tässä syödään lähes kaikki kertynyt ylijäämä. Jossain vaiheessa sairaanhoitopiiri ilmoitti, ettei se tee lisää alijäämää vuonna 2022, ja teki kuitenkin yil 60 miljoonaa, eli laskentatapa ja budjetti petti pahasti.
Kaupunginjohtaja Matti Tuononen kiittelee kaupungin muita toimialoja.
– On toimittu varsin mallikkaasti. Jatko kaupungin talouden hoidossa on huomattavan paljon helpompaa ennakoida, kun sosiaali- ja terveyspalvelut on pois kaupungin harteilta. Suurin tulevaisuuden mullistus tulee olemaan investointien jaksottaminen. Tähän mennessä olemme investoineet vuositasolla noin 9 miljoonan euron verran, mutta siihen ei meillä ole enää varaa varsinkaan näillä rahoituskoroilla, Tuononen sanoo.
Nyt on menossa säästötoimenpiteiden mietintä. Mitä tulos tarkoittaa tulevaisuuden investointitasossa eli mitä tehdään ja mistä säästetään? Toivotaan sotekiinteistöille nopeita kauppoja!
– Kuluvalta vuodelta teemme positiivisen tuloksen, mikäli verotuloennusteet pitävät paikkaansa, Tuononen laskee.
Kaupunki on viimeisen kymmenen vuoden aikana tehnyt hyvää tulosta. Taloutta on hoidettu hyvin, sillä alijäämää on tehty tätä ennen vain kerran, ja silloin hyvin pienesti.