ÄKS

Äänekosken Vuoden Yrittäjä paiskii töitä ja palvelee pyörien ja jalkojen päällä – Onnea, Kuljetus ja Jakelu Järvikylä Oy:lle

18.11.2023 20:00

Äänekosken ja Konneveden yhteisen yrittäjäjuhlan jännittävin hetki on Vuoden Yrittäjän huomioiminen. Vuoden yrittäjä on pitkän linjan toimija, muuntautumiskykyiseksi taipuva Kuljetus ja Jakelu Järvikylä Oy.

 

Perinteisen juhlan järjestelyistä vastasi tänä vuonna Äänekosken Yrittäjät ry. Juhlapaikkana toimi Hotelli Hirvi. Valintaraati arvioi Kuljetus ja Jakelu Järvikylä Oy:n olevan varsin muuntautumiskykyinen yritys, joka on pystynyt sopeuttamaan toimintojaan maailman muuttuessa. Myös yrityksen työllistävä vaikutus on huomioitiin.

– Tänä vuonna palkittavan yrityksen toiminta on nähnyt kattavasti Äänekosken elinkeinoelämän kehityskaaren 34 vuoden ajalta. Yritys on ollut todella muuntautumiskykyinen ja liikkuva ja keikkaa on välillä ulkomaita myöten. Toiminta käynnistyi aluksi sivutoimisena yritys on työllistänyt myös ajoittain koko perheen. Toiminta perustuu kuljetukseen ja jakeluun.  Yrityksen repertuaariin on kuulunut kuljetuksia lehdistä leipomotuotteisiin ja muutoista liikennemerkkeihin, ajan hengen tarpeiden mukaan. Toiminta vaatii lupia, kalustoa ja tekijöitä. Yritys työllistääkin neljä henkilöä täysipäiväisesti sekä perheen parempaa puoliskoa osa-ajaksi, kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoi.

Huomion vastaanottivat Kuljetus ja Jakelu Järvikylä Oy:n Jukka ja Irene Järvikylä.

– Työnteko on meidän yrityksessä painottunut aina fyysiseen tekemiseen. Alusta alkaen on oltu pyörien ja jalkojen päällä, kertovat Äänekosken vuoden 2023 yrittäjiksi valitut Jukka ja Irene Järvikylä.

He arvostavat saamaansa huomionosoitusta ja korostavat, että oman puurtamisen lisäksi on vuosien varrella tarvittu ja tarvitaan edelleen, osaavaa, aloitteellista ja sitoutunutta henkilökuntaa, jotta palvelut ovat pelaavat täysipainoisesti.

– Luotettavan henkilöstön kanssa meillä on ollut mahdollisuus menestyä ja moni on toiminut talossa pitkään. Meillä on ollut onni saada tekevää porukkaa, he kiittelevät.

Tänä päivänä Kuljetus ja Jakelu Järvikylä Oy tarjoa rahti- ja kuljetuspalveluja sekä liikenteen järjestelyä ja ohjausta tietyökohteisiin. Yrityksellä on rekka, jakeluauto, vaihtolava-auto sekä kolme pakettiautoa. Työntekijöitä on viisi. Irene Järvikylä on töissä yrityksen ulkopuolella, mutta hoitaa toimistotöitä ja logistiikkaa.

–  Jotenkin vaan kuljetusjärjestelyt sopivat luonteeseeni ja tykkään tehdä niitä. Haasteet suorastaan innostavat, hän kertoo hyväntuulisena.

Pariskunnan yrittäjätaival alkoi 1980-luvun lopulla.

– Olimme töiden päälle mukana lehtien jakelussa ja tuumittiin, että voisihan tästä jakelusta ja kuskaamisesta tulla yrittämisen kautta ihan päätyökin, Jukka Järvikylä muistelee.

– Yrittäjähenki iski päälle ja tässä sitä ollaan, Irene Järvikylä myhäilee.

– Oltiin nuoria, eikä osattu pelätä ja nyt on jo sitten totuttu yrittämisen arkeen ja riskeihin puoliso täsmentää ja katsahtaa myötäeläen.

Kun into oli päällä ja tarjoutui tilaisuus, niin tartuttiin tuumasta toimeen. Viivettä tuli liikenneluvan saamisessa. Prosessi kesti vuoden. Yrittäminen aloitettiin vuonna 1989 ja osakeyhtiöpohjainen toiminta käynnistyi 1998. Irene Järvikylä on ollut osakkaana alusta alkaen.

Toiminta lähti pyörimään samaan aikaan, kun mittava lama alkoi ahdistaa koko maan taloutta. Lehti- ja mainosjakelua kuitenkin riitti, tehtiin muuttoja ja muita yksittäisiä keikkoja, eli vastattiin seutukunnan kuljetustarpeisiin. Alkuvuosina tuli tärkeäksi työllistäjäksi Nokia, jolle ajettiin rahtia useaan otteeseen ulkomailta asti. Myös muu Äänekosken suurteollisuus on työllistänyt yritystä vuosien varrella ja yhteistyötä tehdään edelleen.

– Elektroniikkateollisuuden loppuminen vuosituhannen vaihteen kahta puolen oli suuri takaisku koko kaupungille. Myös meidän piti etsiä uusia asiakkaita ja kehittää palveluja, Järvikylät kertovat.

Tärkeäksi yhteistyökumppaniksi oli tullut myös Tieliikelaitos, joka sittemmin muuttui Destiaksi. Kuljetushommien lisäksi sille on tehty muun muassa teiden varsien siistimisiä ja liittymien viimeistelyjä sekä liikenteen ohjausta ja järjestelyä.

– Yhteistyökumppaneina on ollut ja on edelleen, niin pieniä kuin suuria yrityksiä. Myös kunnat käyttävät meidän palveluja, Jukka Järvikylä selvittää ja kertoo, että kuljetushommia tarvitsevia yksityisasiakkaitakin palvellaan mielellään.

 Hän kertoo, että mieleenpainuvin ja samalla henkisesti raskain keikka koko tähänastisen yrittäjäuran aikana oli osallistuminen Konginkankaan suuronnettomuuden uhrien siirtoon ja kuljetuksiin.

– Varmistivat ensi, että pystyn toimimaan sellaissa järkyttävissä olosuhteissa ja jälkeenpäin oli sitten tarjolla kriisiapua. Ei sitä unohda koskaan. Järvikylä kertoo   vakavana ja hiljentyy hetkeksi.

Järvikylät arvioivat, että pärjäämisen taustalla on toiminnan mitoitus ja tarjonta, jonka pohjalta voidaan palvella hyvin ja joustavasti. Yrittäjät kertovat, että vuosien varrella on tullut paljon tuttuja ja ystäviä. Verkostoa on ympärillä niin työ- kuin vapaa-ajan toimintaan.

– Yhteistyössä on voimaa ja sen avulla vahvistetaan koko Äänekosken talousaluetta, yrittäjäpariskunta toteaa.

Onnea Vuoden 2023 Yrittäjille! 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy