ÄKS

Äänekosken Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jussi Kangas: ”Ei syrjimistä – ei suosimista!”

02.12.2021 18:46 (muokattu 02.12.2021 19:58)
Äänekosken Yrittäjät ry:n puheenjohtajansa Jussi Kankaan kanssa ovat päässeet suunnittelemaan Äänekosken kaupunkistrategiaa.

Äänekosken Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Jussi Kangas toi yrittäjiltä väkeviä terveisiä kaupunkistrategian valmisteluun. Kivijalkakaupan terveisiä toi Kelloliike Tammelinin Ella Tuovinen. 

 

Jussi Kangas kiitteli, kuinka viime aikoina on kaupungissa  menty yhteistyön osalta hyvään suuntaan. Hän vinkkasi, että kaupungilla pitäisi kääntää katse menoista tuloihin.

– Harvoin kuulee puhuttavan millä tulovirtaa voidaan kaupungin suuntaan kasvattaa, Kangas sanoi.

Uudet toimijat toisivat uutta virtaa kaupunkiin.

– Pitää miettiä tonttipolitiikkaa tarkasti. Korostan, ettei kilpailukykyisen toimintaympäristön luominen ei ole yrityksen tukemista.

Kunnan hankinnoista tulee kunnalle kilpailuetua.

– Säädökset suosivat suuria toimijoita, vaikka niin ei saisi olla. Hankintoja voi pilkkoa pienempiin kokonaisuuksiin ja katsastaa tarkasti pienhankintojen suuntaan. Reilujen markkinoiden ylläpitämiseen tulee kiinnittää huomiota, Kangas painotti.

Yrittäjäjärjestössä ollaan otettuja kun on päästy mukaan kaupunkistategian suunnitteluun.

– Yrittäjäilmapiiri korostuu kun tehdään yhdessä. Kunnat ovat vääjäämättä kilpailuasemassa, siinä minne yritykset sijoittavat. Veto- ja pitovoimaa on lisättävä uusien ja vanhojen toimijoiden osalta.

Narina ja kitinä leviävät laajalle ilman ponnistuksia. Toisin on toisinpäin.

– Positiiviset tarinat ja yrittäjien kuuleminen pitää ottaa kaupungissa paremmin haltuun.

Kangas toivoo, että käyttöön otetaan säännöt jotka toimivat reilun pelin hengessä  – ei suosimista ei syrjimistä.

– Mikä on kaupungin rooli ja missä määrin kaupunki kokee vastuunkantoa että markkinat ovat avoimet reilun pelin henkeä kunnioittaen.

Yrittäjät ovat tottuneet möykkyiseen kyytiin eikä paapomisen perään huudella.

– Odotamme ja toivomme avointa pelikenttää jossa on selkeä näkyvyys. Yrittämisen ilmapiiri menisi loikalla eteenpäin. Jos joku yrittäjä kokee tulleensa kohdelluksi väärin, toivoisimme että löytyisi aitoa kiinnostusta tutkia asiaa. Mennyttä ei voi muuttaa, mutta oppia menneistä voi ottaa tulevaisuutta varten.

Kangas kertoo, kuinka vuosien varrella on yrittäjien keskuudessa käyty keskustelua kaupungin omien tytäryhtiöiden toiminnasta yksityisillä markkinoilla.

– Prosessi on tällä hetkellä meneillään ja ehkä sen myötä muutostakin jo luvassa. Kaupungin omien kiinteistöjen ja omien teiden huolto ja kunnossapitäminen on kaupungin tehtävä, mutta jos tullaan yksityisille markkinoille, täytyy ajatella yrittäjää, joka oikeasti, omilla rahoillaan omalla riskillään lähtee pelaamaan on kaupungin oman yhtiön kilpailuun mukaan tulo herkkä kohta yrittäjän käsitellä. Asetelma on vääristynyt ja yrittäjien kipeä käsittää. Jos tätä kokemusta saadaan vähemmäksi, niin se jo itsessään parantaa yrittämisen ilmapiiriä Äänekoskella.

Missä määrin kaupunkistategia tuo asioita käytäntöön, se jää nähtäväksi. Pitkäjänteisempää seurantaa toivotaan.

– Kaupungin työtapoja on hyvä tarkastella uusiksi. Tulisi seurata hankintojen onnistumista, ja jos ei onnistuta, niin sitten mietitään missä mättää. Olisi hyvä rakentaa mittaristo, joita seurata.

Jatkuva yhteistyö kantaa, sillä maailma muuttuu ja uusia aiheita kumpuaa. Yrittäjäjärjestössä ollaan valmiita jatkuvaan yhteistyöhön.

– Haluamme yrittäjäjärjestön puolelta olla mukana jatkuvassa yhteistyössä. Tällä hetkellä on päällä erittäin hyvä yhteistyön henki, ja tästä on hyvä jatkaa, Jussi Kangas kiitteli.

Äänekosken elinkeinofoorumiin toi Ella Tuovinen terveisiä kivijalkakaupan tiskin takaa. Kelloliike Tammelin on toiminut Äänekoskella 110 vuotta ja siten se on vanhin kivijalkakauppa Äänekoskella.

Tuovinen tuli liikkeen palvelukseen 14 vuotta sitten. 

– Jo sen aikana on tapahtunut paljon, puhumattakaan mitä 110 vuoden aikana on tapahtunut. 

Kivajalkakaupan liiketoiminta on muuttunut ja paljon ja niin on myös historian aikana tapahtunut. 

– Sotavuodet toivat oman muutoksensa puhumattakaan tuotevalikoiman muutoksista ja koronasta.

Asiakas osaa arvostaa hyvää palvelua.

– Korona kasvatti lähipalvelun arvostamista. Me kuuntelemme asiakkaita ja olemme kehittäneet palveluita ja tuotevalikoimaa asiakkaiden toiveiden mukaiseksi, Tuovinen sanoi. 

Tulevaisuus näyttää hyvältä, jos vain palvelu on kunnossa. 

– Palvelun ohessa pitää kiinnittää huomiota iloisuuteen ja ystävällisyyteen. Myös yhteistyö kaupungin kanssa ja paikallisten yritysten välillä on tärkeää, puhumattakaan siitä, että kaupunki näyttäytyy asukkailleen viihtyisältä. 

Me-henkeä pitää korostaa. 

– Me ollaan yhdessä tässä hommassa, niin kaupunki, yrittäjät kuin kaupungin asukkaat, Ella Tuovinen päätti. 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy