Äänekoski aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut


Kaupunki joutuu turvautumaan koko henkilöstöä koskevaan yt-neuvotteluun.

Kunnat ovat helisemässä, sillä koronavirus aiheuttaa valtavan suuren loven kuntien talouteen. Myös Äänekosken talous sukeltaa koronaviruksen takia, ja tämän vuoksi Äänekoskella alkaa koko kunnan henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. 

 

Äänekoski aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön lomauttamiseksi enintään 90 päiväksi. Kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina. Yhteistoimintaneuvottelun piirissä on noin 1300 henkilöä.

Monet kunnat ovat jo aloittaneet yt-neuvottelut. Esimerkiksi Jyväskylä aloitti neuvottelut jo viikko sitten.

Epidemian vuoksi työt ovat vähentyneet monessa kohteessa, kun kunnan toimipisteitä, kuten kirjastot, uimahallit, nuorisotilat, museot ja liikuntapaikat on suljettu. Mikäli korvaavaa työtä näiden yksiköiden palkansaajille ei ole tarjolla, työnantaja voi keskeyttää palkanmaksun 14 päivän jälkeen. Palkanmaksun keskeyttämistä koskevan päätöksen tekee palvelussuhteeseen ottava viranomainen.

– Korvaavia töitä ei löydy kaikille. Olemme olleet viimeiseen asti lomautuksia vastaan, mutta kun kaupungin toimintoja on jouduttu ajamaan alas AVI:n määräyksestä, on työ vähentynyt jopa kokonaan loppunut, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

Kaikkea ei voi sulkea totaalisesti. Esimerkiksi uimahallit ovat kiinni, mutta altaissa on vesi, jota pitää lämmittää ja puhdistaa.

– Menot säilyy ja kaikki tulot jää pois. Jokainen euro, minkä tällä hetkellä tuhlaamme, joudumme tulevaisuudessa säästämään. Kuntien ainoa keino säästämiselle on nostaa maksutuottoja, nostaa veroja tai huonontaa palveluita. Kaikki nämä ovat ikäviä keinoja. Yritämme kuitenkin edetä inhmillisesti, Tuononen perustelee yt-neuvotteluihin päätymistä.

 

Vastaa

 1. Petteri Nieminen

  Joudumme säästämään eikös se ole hyvä asia.Olisi myös kannattanut säästää menneisyydessä jospa tämä korona vähän avaa silmiä tälle tuhlaamiselle mitä tälläkin kylällä on harrastettu!

  Vastaa
 2. Kikka699

  ”Menot säilyy, mutta kaikki tulot jäävät pois”. Noh, ei nyt sentäs noin huono tilanne ole, kyllähän verotus rullaa edelleen. Kaikkien pitää kuitenkin nyt kiristää vyötä, se on selvä. Yhteistyöllä, yhteisöllisyydellä ja resilienssillä tästä selvitään. Ja persuarvot nousee uudelleen kunniaan.

  Vastaa
  1. marke

   Jälkiviisaus ei muutu viisaudeksi

   Ennakointi kuluu kunnissa ydintoimintoihin. Nämä kuntien yt– neuvottelut ovat sitä ennakointia.

   Mikään kunta tai yritys ei ennakoinut,että elämme nykyisessä nopeasti eteentulleessa tilanteessa..

   On päivänselvää ,että kunnat ovat yksi kriisin maksajista.

   Maksamme sen pienenevillä tuloilla, verotulot alenevat budjetoidusta.

   Me maksamme ylimääräisen tarvittavan terveydenhoidon.
   Me maksamme myös kriisin jälkeen tulevan jälkihoidon.

   Vastaa